1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Djevler overalt

For Destinasjoner av Richard Greene Joseph (mai 2012)

Djevler overalt, en Moses med horn, en engel med hjertet til Robert Bruce, grønne menn (hedenske skogguder) stirrer ut mellom løvet, friser som skildrer de syv dyder og de syv synder (men på disse frisene er det griskheten som er dydene og veldedigheten syndene), en enorm pilar omslynget av drager (lærde mener at det symboliserer Yggdrasil i den norrønske mytologi som knytter jord, himmel og helvete sammen), en himmelvelving som er fullstendig utskåret med roser, liljer og stjerner….

reiseliv_reiseglede_RosslynChapel


Utskjæringene i Rosslyn Chapel er de mest spesielle jeg noen gang har sett i en kristen kirke. 13 kilometer fra Edinburgh, i Pentland Hills, ligger kapellet skjult i frodige Esk Valley. Grunnlagt i 1446 av William St. Clair, den siste Prins av Orkney, har den sterke bånd til korsfarerne og tempelherrene.

Etter Robert Bruces død, fikk en tidligere St. Clair i oppdrag å bringe krigerkongens hjerte til Jerusalem og legge det i den Hellige Gravminnes kirke. Han kom aldri så langt fordi ha gjorde et opphold i Spania for å kjempe mot maurerne, der han ble drept. To andre familiemedlemmer sies å ha vært Stormestre av Prieure de Sion, en underavdeling av Tempelherrene, som hadde i oppdrag å finne de skjulte skattene i Jerusalems tempel. Og ikke langt fra Rosslyn ligger Templar Wood, en plantasje fra oldtiden som er anlagt som et Tempelherrekors.

reiseliv_reiselyst_RosslynChapel2

I århundrer er det blitt hevdet at Rosslyn Chapel har vært skjulested for alt fra de forsvunne pairrullene i Templet i Jerusalem til den Hellige gral og Skottlands ekte Skjebnestein. Noen tror til og med at Edinburgh Castle er en etterligning.

Hvis du boltrer deg i hemmelige mysterier vil Rosslyn gi deg vann på mølla. Hvorfor er for eksempel en buegang utrustet med utskjæringer av mais, som var totalt ukjent i Storbritannia den gang kapellet ble bygget? Kom en Prins av Orkney til Amerika før Christopher Columbus?

Buss 15A fra Princes’s Street i Edinburgh går hver time alle hverdager.
Greyfriars Kirkyard in Edinburgh


For Destinasjoner av Richard Greene Joseph (april 2012)

Hårdnakkede rykter påstår at Greyfriars Kirkyard kryr av gjenferd. Den egner seg derfor ikke for barn, gravide kvinner eller folk med hjertefeil.

reiseliv_reiselyst_edinburgh_city_of_the_dead
Tusenvis av ofre for Svartedauen på 17-hundretallet ligger begravd under de gresskledde markene på Greyfriars Kirkyard. Det virker skremmende at levningene deres fra tid til annen dukker opp på overflaten. Her holder også Covenanters Prison til. Jeg skal ikke bruke mye plass på å beskrive historiske detaljer her, men Convenanters var skotske prebyteranere som irriterte Englands Charles den I i den grad at mange fikk dødsstraff og senere ble begravd i Greyfriars. Det var også skjebnen til ”Bloody” MacKenzie, den skotske sjefsadvokaten som beordret folk til fengsel, tortur og død.

reiseliv_reiselyst_city_of_the_dead_utflukt

Alle kan besøke hovedområdet på Greyfriars Kirkyard på dagtid. Den eneste måten å få adgang til Covenanters Prison og avenyen bak fengselsportene med mausoleer på begge sider er imidlertid om kvelden hvis du deltar på en “City of the Dead” utflukt. Jeg ble med på en slik omvisning sammen med omkring 20 andre mennesker og begynte turen ved Mercat Cross på The Royal Mile.

Vår guide, Jerry, gjorde umiddelbart sitt beste for å skremme vettet av oss. I løpet av de siste fem årene har mer enn 400 mennesker blitt bitt, kloret og slått av et spøkelse som gjemmer seg bak portene til Covenanter's Prison, i en grav som kalles ”The Black Mausoleum”, fortalte han. Barn får ikke være med på utflukten, og du anbefales heller ikke å delta hvis du er gravid eller har hjerteproblemer.

Med andre ord, skikkelige greier! Jeg syntes det var spesielt spennende da Jerry, før vi gikk inn på the Kirkyard, trollbandt oss med historier om gamle Edinburgh. Jeg visste for eksempel ikke at den mest fryktinngytende torturmetoden i middelalderens Skottland var å plassere et bur uten bunn med en rotte i over magen på ofrene. Varmt kull ble skuflet oppå buret, og gjorde at rotten desperat ville ut. Den eneste fluktmuligheten var selvsagt gjennom den ulykksaliges mage, og ut på den andre siden.

Av natur er jeg skeptisk og tok derfor spøkelseshistorien med en stor klype salt, men det var allikevel litt ekkelt å vandre mellom gravene sent på kvelden. Og jeg må innrømme at hjertet begynte å slå hurtigere da vi passerte fengselsportene. Jerry anbefalte at vi holdt oss mellom to ”beskyttende” trær, slik at vi ikke ble jaget av urolige ånder.

Skuffende nok var det verken noe som bet, kloret eller slo meg i mausoleet der spøkelsene forventes å gi seg til kjenne. Jeg så heller aldri noen utflytende fargeringer eller følte kalde gufs. Men det var en hendelse som fikk meg til å skrike høylydt, og jeg mener virkelig å skrike.

Jeg vil ikke fortelle hva det var, for jeg ønsker ikke å spolere turen for andre besøkende. Men hvis du er i Edinburgh, få med deg City of the Dead utflukten. Jeg tror ikke du vil angre. Det finnes mange spøkelsesturer i byen, men dette er den eneste hvor Greyfriars Kirkyard er på agendaen. Dessuten satte jeg pris på at Jerry hadde på seg vanlige klær, og ikke noen slags kappe eller klær fra epoken.

Spøkelset i Mackenzie grav livnærer seg åpenbart av fryktens feromoner. Jerry husker at en enorm sky av feromoner ble sluppet ut fem år etter at en uteligger brøt seg inn i Bloody Mackenzies grav, falt gjennom taket på en underliggende grav og havnet i et lag av skjelettbein fra Svartedaudstiden.

City of the Dead videoutflukt.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO