1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt

Verdens største show-scene

Tekst: Tor Kjølberg (april 2012)
Foto interiør: Christian Lietzmann
Øvrige fotos: Ralph Larmann

Friedrichstadt-Palast i Berlin sies å være verdens største show-scene. Vi har sett oppsetningen av ’Yma, zu schön, um wahr zu sein’. Ønsker du en kombinasjon av Las Vegas, Cirque de Soleil eller the Rockettes i Radio City Music Hall, New York, vil du finne deg vel til rette i dette historisk vakre teatret.

reiseliv_reiselyst_Friedrichstadt-Palast_Berlin


Jeg burde kanskje lagt til Broadway i New York og West End i London, men selv om sceneshowet i Friedrichstadt-Palast kan ta pusten fra noen og enhver, var det ikke sangnumrene som utmerket seg. Men uansett er det Berlins flotteste show, og i en klasse for seg selv. Så har da også mer enn en halv million mennesker sett forestillingen så langt.

Om Yma sa den tyske TV-kanalen ZDF at showet ’har maktet å gjenskape en følelse av Las Vegas på bredden av elven Spree’. Artistisk leder og produsent, Dr. Berndt Schmidt påstår at Friedrichstadt- Palast nå kan betraktes som Europas viktigste show-scene.

reiseliv_reiselyst_yma_1

Yma er spektakulær. Mer enn 100 artister, solister, dansere, musikere og akrobater i verdensklasse har sørget for at dette er blitt en forestilling som har blitt vist lenger enn noe show i Las Vegas.

Mest imponert var vi over skulpturen av ansiktet til Yma, plassert omkring 20 meter oppunder taket, med bevegelige øyebryn, øyne og lepper laget av 12.000 led-lys som gjorde det nesten uhyggelig levende. Den kvinnelige dansegruppen med 32 dansere gjorde en imponerende innsats, og presisjonen var på samme høye nivå som the Rockettes i New York. Koreografien er gjort av Sean Cheesman, som blant annet har vært koreograf for Britney Spears og Michael Jackson, samt Craig Revel Horwood, som er en av dommerne i den britiske utgaven av ’Skal vi danse’ og en av de mest kjente koreografer i verden.

reiseliv_reiselyst_Yma_2

Den amerikanske dansegruppen ’Desire of Flight’ med Andrey Katkov i spissen gjennomfører noen stunts som egentlig strider mot tyngdekraften, og blir dermed et bærende element i forestillingen.


Kostymedesigneren Michael Michalsky har gjort en formidabel innsats for å skape et sceneuttrykk som glir fargerikt inn i den ellers teknisk imponerende scenografien.


reiseliv_reiselyst_yma_3


Og for første gang opplevde vi en forestilling hvor orkesteret ikke var plassert i en orkestergrav, men høyt hevet over scenen oppunder taket.

Forestillingen går fram til 21. juli 2012.

Ta deg gjerne tid til en øl eller et glass vin før eller etter forestillingen på Ständige Vertretung som ligger på den andre siden av Spree, bare 200 meter fra teatret. Det er vårt spesielle vannhull og spisested når vi er i Berlin. Vi sier ikke mer.

Friedrichstadt-Palast
Teaterets legendariske og innholdsrike historie går tilbake til 1919 da Max Reinhardt åpnet Det store teateret. Men i 27 år har teateret ligget i Friedrichstrasse 107, midt i Øst-Berlins teaterdistrikt. Scenearealet er på mer enn 2.850 kvadratmeter!

Den 27. april 1984 ble Friedrichstadt-Palast høytidelig innviet og var det siste historiske landemerke bygget i DDR, som den gang var i langsom oppløsning.

Teatret har plass til 2.000 tilskuere.


Seierssøylen i Berlin – litt norsk


Tekst og foto: Tor Kjølberg (april 2012)

Berlins Siegessäule er i dag plassert midt i rundkjøringen Grosser Stern hvor fem avenyer strekker seg ut i ulike kompassretninger. For å komme til søylen må besøkende bruke undergangene, som i utgangspunktet var lange og mørke. Derfor fikk den norske industridesigneren Stig Skjelvik i oppdrag å lage lysinstallasjoner der.


reiseliv_reiselyst_stig_skjelvik


Lysinstallasjonene i undergangen
Stig Skjelvik i firmaet Nullohm har laget to takfriser med lys som skal forestille dagslyset som siver inn ovenfra. Installasjonene heter da også ”Der Himmel über”. Ved hjelp av led-teknologi og åtte sensorer ute i det fri, som fanger opp forskjellige himmelretninger, gjenskapes utelyset nede i undergangen. Er det skumring ute, er det også skumring i den kunstige åpningen eller lampen. Kommer man ned i fullt dagslys, vil det være dagslyset som oppleves i taklampene.

Mest spennende er kanskje det store opplevelseslyset som er montert på en av veggene. Det er laget i samarbeid med ingeniør Rasmus Hildonen, og lyset leker med og følger besøkende som vandrer langs veggen, som er nesten 15 meter lang.

reiseliv_reiselyst_undergang til Seierssoyle_berlin

Den offentlige åpningen av den belyste undergangen var i oktober 2011, og videoovervåkingen av tunnelen viser at folk virkelig leker med lyset. Mange oppholder seg der lenge på sin vei til eller fra Seierssøylen.

Seierssøylen
Seierssøylen er et monument for prøyssiske militærseire i det 19. århundre. Det 67 meter høye tårnet sto opprinnelig foran Riksdagen på den tidligere Köningspatz, som i dag heter Platz der Republik. For å gi bedre plass til nazistenes parader ble søylen flyttet til Grosser Stern-plassen i 1938. Mest karakteristisk er den store gullforgylte engelen på toppen, som også spilte en vesentlig rolle i kultfilmen ”Der Himmel über” (Himmelen over Berlin) fra 1987.

reiseliv_reiselyst_Siegerseule_Berlin

Da Barack Obama var presidentkandidat i 2008 valgte han Seierssøylen framfor Brandenburger Tor for sin tale til berlinerne 24. juli.

reiseliv_reiselyst_barac_obama_fra_siegerseule

Keiser Wilhelm I (1861 – 1888) som regjerte den stadig mektigere prøyssiske staten med territoriale ambisjoner om å legge Tyskland under Preussen, valgte Otto von Bismarck som statsminister i 1862. Søylen ble reist 2. september 1873 som et monument over den prøyssiske seier i den fransk-germanske krigen. Denne endte i den såkalte samlingskrigen mot landets naboer, danskene i 1864, Østerrike i 1866 og Frankrike i 1871. Deretter ble Berlin Tysklands hovedstad og Kong Wilhelm I av Preussen ble kronet til Keiser Wilhelm I i Versailles i januar 1871.

Fra toppen av Seierssøylen kan besøkende skue utover Berlin i alle retninger, og det er bryet verdt å forsere de 270 trinnene til toppen.

reiseliv_reiselyst_utstikt _fra_siegerseule_berlin   


Videovisning undergangen til Seierssøylen


Bo og spis godt i Berlin

Tekst og foto: Tor Kjølberg, Februar 2011

 - Det er så mange hotellsenger i Berlin, sier PR-Manager Julia Tismer i hotellkjeden Samuel Braun Group, - at det er vanskelig å heve prisene. Konkurransen må derfor utkjempes gjennom service og kreativitet. Det samme gjelder de mange bevertningsstedene i byen.

BO

Bleibtreu hotell
For folk som foretrekker å bo på et lite hotell i Berlin kan Bleibtreu være nettopp det de er ute etter. Bak en 19. hundretalls bygårdsfasade finnes 68 tiltrekkende rom og suiter. Hver etasje har sine egne fargetoner, og de sorte og hvite stripene i sjette etasje er det som skiller seg mest ut. De kan kanskje virke skurrende, hvis du ikke er forberedt. Rommene er ikke spesielt store, men de multifunksjonelle møblene på trinser gir økt effektiviteten. Fasilitetene omfatter trådløs internett tilgang. Restauranten tilbyr organisk dyrket regionale retter samt et omfattende utvalg av grønnsaker. Hotellet er også utstyrt med et velværesenter.

Under litteraturfestivalen i Berlin kan forfattere bo gratis på hotellet og presentere sine verker. På Savoy hotell, et av kjedens andre hoteller, er det selvsagt Stompin’ at the Savoy under jazzfestivalen i Berlin.

Bleibtreustrasse 31. Telefon 49-30884740.

Adlon Kempinski.
En legende har gjenoppstått. Fra åpningen i 1907 inntil det brant ned i 1945, var det et av Berlins stolte symboler, en overdådig vertskapssted for kongelige, regenter, skuespillere og kjentfolk fra litteratur og vitenskap.

Berlin Hotel Adlon Kempinski

Det sto ferdigstilt etter gjenoppbyggingen i 1997 på sin opprinnelige tomt på hjørnet av Unter den Linden og Pariser Platz, med fasade mot Brandenburger Tor. Utsiden er en nøyaktig kopi av originalen, mens innsiden er et vitnesbyrd på hva dyktig hotelledelse, i dette tilfellet Kempinski-gruppen, har fått til med en investering på drøyt halvannen milliard kroner.

Hotellets 394 rom og suiter representerer det ypperste av luksus. Interiøret, designet av Ezra Attia fra England og svenske Lars Malmquist, funkler av marmor, sandstein, farget glass, bladgull, stukkarbeider, paneler av kirsebærtre og draperier i damask. Gjesterommene er romslige, baderommene har doble servanter og separate dusjkabinetter, selvsagt med et stort utvalg av personlige hygieneartikler av høy kvalitet. De to presidentsuitene har ti centimeter tykke skuddsikre vinduer og stålarmering i veggene. Kanskje venter de på en avgått diktator?

Hotellet har eget røykerom, og du finnes aldri noen rengjøringstralle i korridorene. Hvert rom har sitt eget ukedepot, og rengjøringsfolkene bærer bare med seg en liten kurv med rengjøringsartikler. – Litt dyrere, men det gir et bedre miljø, forteller assisterende PR-sjef Sabine Kalkmann.

Nye gjester blir eskortert til en lounge med peis i sin egen etasje og blir servert te eller kaffe mens de blir sjekket inn.

Unter den Linden 77. Telefon: 49-30 2261 1111. E-post: reservation@adlon@kempinski.com

 

SPISE

Brecht Keller
Den lille intime kjellerrestauranten i Brecht-huset i Øst-Berlin serverer gode Wienerretter á la Helene Weigels, som bodde sammen med dramatikeren Bertold Brecht i nettopp dette huset. Veggene er prydet av modeller fra sceneoppsetninger fra ulike Brecht-skuespill.

Berlin Brecht-Keller

Stedets Tafelspitz kan anbefales på det varmeste. Chausseestrasse 125. Telefon: 49- 30 282 3843.

Diekmann

Restauranten serverer lunsj og middag blant de lysegrønne hyllene som fortsatt gjenstår fra den gang lokalet var en ærbødig kolonialhandel. Det er et sjarmerende lokalet og menyen varierer fra sesong til sesong. Selv valgte vi en overraskelsesmeny, som skulle vise seg å bestå av østers med tunfisktartar, slangeagurk toppet med reddik og skum av safran, til forrett.

Berlin Diekmann

Hovedretten var rumpsteak med gulrotpuré og portvinsskum, og som dessert ble det servert sjokolademousse med mangobiter. Godt utvalg av vin i glass og moderate priser. Meinekestrasse 7. Telefon: 49- 30 883 3321.

Ka-De-We
Hvis du ønsker en annerledes lunsj, er sjette etasje i varehuset Ka-De-We, Kaufhaus des Westens, rett på Kurfürstendamm, stedet. Hele etasjen bugner av all slags mat, som kan kjøpes og tas med eller nytes på stedet.

Berlin Ka-De-We

Matavdelingen, som kan få matavdelingen på Harrods i London til å blekne, er absolutt verdt et besøk.

Flere boalternativer i Berlin

 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO