1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Sveriges kaldeste hotell

Tekst: Tor Kjølberg (mars 2012)

I svenske Lappland, cirka 200 kilometer nord for Polarsirkelen i byen Jukkasjärvi, finner vi verdens største hotell utelukkende laget av snø og is. Men ikke let etter det i sommermånedene, for da har solen, som er oppe 24 timer i døgnet, smeltet hele anlegget slik at det har rent ut i Torneälven. Foto: Inngangsparti med krystallkrone i is.

Foto: ICEHOTEL Håkan Hjort
reiseliv_reiselyst_ishotell_hovedinngang

Hvert år, i slutten av oktober, møtes en gruppe lokale og inviterte isskulptører og begynner arbeidet med åp bygge Ishotellet slik at det kan stå ferdig igjen til åpningen før jul. Hotellet er helt forskjellig fra år til år siden suitene blir bygget opp rundt ulike temaer, og ingen konstruksjon er mer enn seks måneder gammel.

Gjestene kommer inn i hotellet gjennom dører som er dekket av reindyrskinn. Om vinteren, når temperaturen kan synke til under minus 30 grader, og temperaturen innendørs viser 20 minus, er det fornuftig å være godt kledd. Nettene tilbringes i isolerende soveposer oppå senger som er laget av snø og is og drapert med reinsdyrskinn. Familierommene har en seng som er bred nok for minst fire personer.

reiseliv_reiselyst_ICEHOTEL_soverom

Suitene er dekorert med kunst av is, og alle soverommene har bad og vanntoalett. Hotellet har i tillegg mange forskjellige isrom til forskjellige gjøremål. Kapellet er for eksempel vigslet til bruk for gudstjenester, dåp og vielser. Kunstsenteret er et vakkert galleri med isskulpturer hvor det naturlige lyset reflekteres i utskjæringene og skaper overraskende mønstre når de besøkende vandrer rundt i spesiallagde sølvcaper. Ice Globe Theatre, inspirert av Londons Globe Theatre, er stedet for forestillinger som settes opp gjennom hele sesongen.

Hotellets restaurant, hvor maten serveres på tallerkener av krystallklar is, byr på rikelige og herlige Lapplandsretter som stekt reinsdyr, grillet elg, lapplandsk ost, laks, ørret og hvitfisk, alt fra nærliggende område, smaksforsterket med importerte ingredienser og tilbehør. Som ventet finner man også en Absolut Ice Bar på hotellet. Det finnes filialer i Stockholm, Oslo og København, Vodkaen setter sitt preg på de lystige samtalene.

Morgenene på Ishotellet starter med en kopp tyttebærsaft etterfulgt av et besøk i saunaen, og så er det tid for en bugnende frokostbuffé. Senere på dagen er det mulighet for sledetur med reinsdyr til villmarkscampen Sami, hvor det serveres lunsj. De omliggende skogene kan utforskes ved hjelp av snøscooter, hundeslede eller truger. Det går minibussturer ut til kysten av Nord-Norge, hvor det er mulig å se spermhvaler eller elg på vintertrekk hvis man er heldig.

Har man lyst, kan man få instruksjon i hvordan man lager isskulpturer, men mange velger å stå med hakkende tenner og beundre kunstverkene etter hvert som de tar form. Alle ekskursjoner arrangeres av hotellet, aller helst ved bestilling.

reiseliv_reiselyst_isskulptur

Ishotellet ligger cirka 16 kilometer fra Kiruna, omkring 90 minutter med fly fra Stockholm. Ved rombestilling lønner det seg å be om transfer fra flyplassen til hotellet. Den skjer gjerne med hundeslede.

reiseliv_reiselyst_ICEHOTEL_hundeslede
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO