1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt

 

Gjør din neste ferie til den beste noensinne

 Av Tor Kjølberg, 19. oktober 2011

Ble ikke din siste feriereise som du ønsket at den skulle bli? Nyere undersøkelser viser at folk ofte blir skuffet over sine ferier fordi reisen eller oppholdet ikke ble spesielt eller innholdsrikt nok. Og gledene de opplevde blekner så snart hverdagen er en realitet igjen.

Som reisejournalist har jeg fått oppleve mer enn de fleste, og jeg har i lengre tid undersøkt hvor stor glede folk får av de valgene de har gjort med tanke på bruk av penger, tid og energi. Når det gjelder feriereiser har jeg registrert at mye av det folk tror skal gjøre dem fornøyd, som oftest ikke innfrir forventningene. Personlig har jeg lært meg noen knep som gjør mine reiser langt mer givende.

 

Gjør undersøkelser og planlegg ferien lang tid i forveien
Dette kan høres selvmotsigende ut, men folk får faktisk langt større glede av en ferie når de kan glede seg til den i flere uker før avreise. Å planlegge, glede seg, lese reisebøker og surfe på nettet, bidrar ikke bare til å forbedre selve ferien, men blir ofte noe av det beste ved den. Jo mer omfattende undersøkelsene er, selv det å gå så langt som til å ta et dykkerkurs før avreise til en eksotisk strand eller et språkkurs før du drar til et fremmedspråklig land, jo større blir gleden.

 

Er det bedre med flere korte ferier enn én lang?
Varigheten betyr svært lite når man tenker tilbake på en ferie eller hvordan man mener å ha opplevd den. Å kunne glede seg over tre eller fire ovale helgereiser i løpet av året gir samme energipåfyll og avstressing som en tre eller fire ukers langferie. De er det jo også enklere å gjennomføre, samtidig som de gir mindre skyldfølelse i forhold til en krevende jobb, for ikke å snakke om å kunne glede seg til flere reiser.

 

En annen ulempe ved lange ferier er at folk hurtig tilpasser seg feriemodus og får mindre og mindre glede av reisen underveis. Den første natten på et femstjerners hotell er for eksempel fantastisk. Etter noen få døgn kan du lett irritere deg over hvor lang tid det tar å få skiftet på sengene, eller at svømmebassenget stenger for tidlig om kvelden.

Du kan selvsagt ikke reise veldig langt hvis du bare skal være borte noen få dager. Hvis du ønsker å ta lengre ferier, blir de kanskje mer vellykket hvis du deler dem inn i to perioder, hvor du endrer lokasjon og aktiviteter i hver ferie.

 

Planlegg minst ett høydepunkt i løpet av ferien
Vi har en tendens til å tenke tilbake på en feriereise som et gjennomsnitt av alle inntrykk; enkel reise, god mat, fint vær. Vi lar som regel det avgjøre karakteren. Undersøkelser viser imidlertid at det som virkelig betyr noe er å gjøre noe som er verdt å huske. Det kan være alt fra å gå på en spesiell konsert til å vandre i gamle ruiner. Hvis alt det andre har vært greit, er det høydepunktene vi husker og liker å snakke om.

 

Faktum er at de store opplevelsene er en langt viktigere faktor enn hvor mye penger du bruker, enn om du gjør alt det som står i reiseplanleggeren din. Hvis du plutselig oppdager et museum som interesserer deg, er det bedre å bruke resten av dagen der og hoppe over alt det andre du ellers følte deg forpliktet til å være med på.

 

Hvis du heller ønsker å reise til steder du er kjent enn å dra på opplevelsesferier, for eksempel å bo på det samme strandhotellet hvert år, kan du allikevel forbedre opplevelsesnivået sammenlignet med tidligere år. Forsøk å få plass til litt variasjon i oppholder, selv om det bare er å invitere noen kjente som dere spiser middag sammen med.

Spar høydepunktet helt til slutt
Folk er ofte ivrige for å komme til sin favorittrestaurant eller yndlingsaktivitet med det samme de ankommer et sted. Men det motarbeider faktisk noe av den store gleden. Minnene om en fantastisk første dag kommer i bakgrunnen på slutten av ferien, men bare hvis alt som følger er litt mindre spesielt. Faktum er at det du føler på feriens siste dag er med på å fargelegge det generelle inntrykket i like stor grad som høydepunktene. Gjør derfor den siste dagen til noe spesielt. Og for all del ikke bare heng rundt hotellet fordi du er sliten og du bare tenker på tilbakereisen.

 

Ikke la problemer ødelegge en ferie
Å bli frastjålet passet eller ikke finne kofferten på transportbåndet ved ankomst kan gjøre at hele ferien virker spolert. Men hvis du ikke betrakter det som en katastrofe behøver ikke slike episoder å ødelegge feriegledene. En opplevelse det er morsomt å snakke om i etterkant, kan faktisk bli et hyggelig samtaleemne i lang tid. Det passet som ble stjålet fra deg i Brasil gjorde for eksempel at du ble kjent med noen svært hyggelige brasilianere, og den kofferten som ble vekk, og hvordan du løste det problemet, kan bli en morsom historie i mange år framover.

 

Ta bilder, men ikke for mange
Du behøver ikke å dokumentere alt du er med på med bilder. Det å ta og behandle mange bilder kan redusere de positive minnene, for når du siden ser hele repertoaret blir du minnet om alle de slitsomme øyeblikkene også. Du trenger bare noen få bilder av spektakulære øyeblikk for å gjenoppleve gode minner.

 

Husk å ta vare på de gode minnene med en gang du er tilbake
Undersøkelser indikerer at gode følelser fra en ferie blekner hurtig. For å unngå at de gode minnene blir borte i løpet av noen få uker, bør du bevisst forsøke å snakke om dem og forsterke dem i etterkant.

 

Det kan du blant annet gjøre ved å velge noen av de bildene du tok og plassere dem et sted hvor du ser dem hver dag, enten i PCen, på mobilen eller på nattbordet. Del opplevelsene med venner og familie også. Jo mer du kan bruke en ferie i sosiale situasjoner som samtaleemne, jo lenger varer feriegledene.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO