1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Los Toros

Av Andrea Housner for Destinasjoner

Jeg kunne ikke besøke Spanias hovedstad uten å oppleve Las Ventas, Madrids Plaza del Toros. Jeg måtte imidlertid dra dit alene, for mannen min er fullstendig motstander av tyrefekting. Han kaller tyrefektere for ”slaktere i klovnedrakter”.

reiseliv reiseglede Plaza del Toro Madrid

Om sommeren er det tyrefekting i Madrids tyrefekterarena som er bygget i arabisk stil hver søndag klokken syv om kvelden. Du kan kjøpe billetter inntil ti minutter før corrida begynner og mellom 10 og 14 samt 15 og 20 på fredager og lørdager i billettluken. Billettene koster fra cirka tre euro for et sete langt oppe i sol (solen) til 87 euro foran i sombra (skyggen).

Uansett hva vi er vant med ellers i Spania, begynner tyrefekting alltid presis. I mitt program sto det: ”Det er viktig at du ankommer Plaza cirka en halv time før arrangementet begynner….ellers kan det bli svært vanskelig å finne din plass før første okse er avlivet. Du mister dermed en fin del av forestillingen.”

Spanjolene har nesten like mange ord for okser som inuittene tilsynelatende har for snø. En careto er en okse med hvitt hode. En cardeno har sort og hvit hud. En colorado er kastanjerød. En lucero har en hvit flekk i pannen. En ojo de perdiz har en rød ring rundt øynene. En retinto er en reddikrød okse med sorte flekker i huden, og en aino er helt svart.

Min billett kostet 26 euro for et sete midt i skyggen. Det lønner seg å leie en pute ellers blir du sittende rett på steinradene. Et ungt par fra England ved siden av meg, uten puter, begynte å klage nesten med en gang de hadde satt seg. Jeg vet ikke hvorfor de var der, for de skjønte tydeligvis ikke et dugg. ”Oksen blir ikke drept på ordentlig, vel?” spurte jenta. ”Du er jo på en corrida,” svarte jeg, ”og du vil se at det skjer seks ganger.”

”Å, jeg tror ikke vi liker det,” sa hun. De gikk etter at den første oksen var avlivet.

Hvis du føler at du trenger en stiv drink like etter at en død okse er blitt slept ut fra arenaen, unngå baren Cafeteria Cesar rett ovenfor hovedveien utenfor Las Ventas. Det er et tyrefektingens tempel, og to oksehoder var montert på veggen. De var fra kampene under San Idro Feria (festival). Et oksehode ser fryktinngytende stort ut på nært hold. Begge kunne kjøpes (for 1.400 euro pr. stk.), men jeg var ikke på markedet for oksehoder. Jeg er sikker på at min bløthjertede mann ville protestere mot tyrefekterplakaten jeg kjøpte for å henge på kontoret mitt.

reiseliv reiseglede tyrefekterplakat

Tyrefekterplakater er imidlertid samleobjekter. Jeg mener selvsagt ikke de enkle turistplakatene som selges rundt Plaza Mayor, hvor du kan få ditt eget navn trykt i programmet. Jeg snakker om de virkelige plakatene. Det er en butikk ved navn Augustin i Calle de Rodas i Madrids La Latina kvarter hvor du får kjøpt antikke plakater.


Døden om ettermiddagen

Av Andrea Housner for Destinasjoner

Åpent brev til alle dyreaktivister, tofu-elskere, skjeggete besserwissere og andre forbannede lesere.

reiseliv reiseglede Death in the Afternoon

Jeg er tydeligvis ”taktløs, offensiv, sadistisk og ufølsom”. Jeg gjør nesevist narr av mennesker som betaler av egne oppsparte penger for å se en tyrefekting og opplever at de ikke har mage til å overvære forestillingen.

OK. Selv om jeg ikke aksepterer beskrivelsen “sadist” erkjenner jeg meg skyldig i de øvrige punktene.

Jeg hadde ikke ventet annet enn at min Los Toros artikkel (ovenfor) om tyrefekting i Madrid skulle åpne for diskusjon, og jeg er ikke blitt skuffet. Jeg har heldigvis også mottatt mange lovord for artikkelen, men det har samtidig kommet hatbrev.

Om du liker det eller ikke, er tyrefekting en del av den spanske kulturen. Jeg vil ikke gå så langt som å påstå at det er landets nasjonalsport (for det er fotball), men tusenvis av spanjoler besøker corridas. Noen av våre lesere liker tydeligvis ikke tyrefekting, men det behøver vel ikke å bety at vi skal late som om det ikke eksisterer, eller ikke bry oss om å gi informasjon om tider, priser og gode barer for aficionados av tyrefekting?

Mange mennesker, inklusive jeg, gleder seg over fargen og det spektakulære i ”Døden om ettermiddagen”. Men hvis du blir skrekkslagen over tanken på hva som skjer på arenaen, anbefaler vi deg ikke å gå dit.

Vi reisejournalister som skriver for Destinasjoner er individualister, har hver sin smak og egne preferanser. Vår uttrykksmåte er det skriftlige ord. Jeg innrømmer villig at jeg ikke er av den sentimentale typen når det gjelder dyr. Jeg er tilhører den gruppen mennesker som liker jakt, skyting, fiske….og tyrefekting. Jeg tar avstand fra Disney-myten. Jeg stammer fra bondeslekt, så jeg vet at skjebnen til gårdsdyrene er å ende på middagsfatene, og ikke på kinolerretet.

Destinasjoners journalistforskrifter er ikke å levere artikler som er belagt med marsipanlokk eller pyntesjokolade. Jeg ber derfor ikke om unnskyldning, med mindre det er riktig å gjøre det. Og jeg er absolutt ikke ufølsom.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO