1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
En tyrkisk idyll

Tekst: Tor Kjølberg

Etter å ha vært i Istanbul, Antalya og Bodrum, og kanskje tatt Blue Voyage langs Egeerhavskysten, er det mange turister som tror at de har opplevd Tyrkia. Men erfarne reisende vet at landet har et nesten uendelig reservoar av historiske, kulturelle og billedskjønne skatter som det er verdt å finne ut mer om.

reiseliv reiseglede Kalkan

En av våre foretrukne tyrkiske destinasjoner er Kalkan-regionen, som ligger midt i en havn, drøyt 30 mil sørøst for Izmir. Området er fullt av oldtidsminner, for eksempel slottsruinene og gravene ved Tlos. Vi må heller ikke glemme hovedstaden i den romerske provinsen Lycia, den sunkne byen Kekova og den godt bevarte romerske byen Arycanda, hvor terrassene hever seg oppover fjellsiden. Det billedskjønne landskapet rundt Lycia kan ta pusten fra noen og enhver med sitt brede dalføre som ender i høye fjellkjeder hvor du kan innta lunsj i en skyggefull restaurant ved bredden til ørretelven. På de frodige engene gror auberginer, bomull, sesam, tobakk og oliven. Barn selger poser med fersk fiken ved veikanten, og hustakene er dekket av rød chilipepper som ligger til tørk i solen.

Reiseliv reiselyst Arycanda

Den lille fiskerbyen Kalkan er verdt en fotosafari i seg selv. Den er befolket av vennlige og imøtekommende mennesker. For mange år siden var det britene som oppdaget denne delen av landet som feriedestinasjon, og inntil nylig har de hatt den stort sett for seg selv. I dag kommer det turister dit fra hele verden for å nyte solen, varmen, de mange komfortable hotellene og den herlige tyrkiske maten som serveres i de mange små restaurantene i byen og i havnen.

Reiseliv reiselyst Saklikent
Hvis du ønsker noe mer enn å sitte i solen og fantasere om neste måltid, er det mange aktiviteter å delta i, for eksempel dykking, turer i det vakre terrenget, seiling eller å utforske Saklikent, Europas nest største fjellskar. For å komme dit er den mest utfordrende delen av turen en kort strekning gjennom en iskald, fossende elv ved inngangen, hvor du stort sett må vasse ankeldypt i gjørmete vann. De fleste leier sorte plastikkstøvler for å forsere elven. Det er fristende å gripe en håndfull søle som eget bidrag til den gjørmete, økovennlige graffitien som dekker bergveggene. Enkelte tror på de gode helseeffektene ved gjørmen og gnir seg inn med den fra topp til tå, venter til den tørker og vasker den vekk igjen i det iskalde vannet. Etter en oppkvikkende tur tilbake til inngangen, kan du slappe av på en av de halmtekkede plattformene og strekke deg ut på et putebelagt gulv og nyte skiver av vannmelon og en kald Efes øl.

En litt mindre strabasiøs tur er et besøk til en av de mange strandklubbene, kort avstand med båt eller taxi. Kalamar Beach Club har gratis taxi til og fra hotellet eller leiligheten din, og en herlig lunsj serveres av imøtekommende betjening. Betegnelsen beach club er kanskje en liten overdrivelse, siden stedet er skåret inn i fjellsiden i en liten avskjermet bukt full av fisk. Om morgenen er det klare blå havet like rolig som et svømmebasseng, og er ideelt for snorkling, vannski eller dykking. Hvis du foretrekker en sandstrand er Kaputas Beach, en halvannen kilometer lang strand ved Patara, en del av nasjonalparken hvor skilpaddene kommer for å legge egg. Taxisjåførene i Kalkan kjører deg gjerne dit og henter deg igjen til avtalt tid senere på dagen. De vil ikke ta seg betalt før de har levert deg trygt tilbake på hotellet.

Hotell
Det beste hotellet i Kalkan, og etter vår mening ett av de beste på hele Tyrkia-kysten er Kalkan Regency Hotel, et feriehotell med 38 sjarmerende luftavkjølte rom. Det ligger i et dalføre mellom byen og sjøen og har fantastisk utsikt fra nesten alle rom og er behagelig med rolige omgivelser. Alle rommene er vakkert møblert. Du får en service som sannsynligvis overgår det du forventer deg av både medarbeiderne og familien som eier hotellet. Snart etter ankomst føles det omtrent som om du har vært fast gjest gjennom mange år. Be om et rom med terrasse med utsikt over bukten. Hvis du ønsker det ytterste av privatliv, vurder ett av de to tilbygde rommene, Portakal eller Limon, som ligger alene i en sitruslund. På hotellet er det svømmebasseng, sauna og tyrkisk hammam, trimrom, en stor bar og restaurant som serverer god mat.

Restauranter
Det finnes mer enn 200 forskjellige spisesteder i området. Noen av dem har ikke mer enn noen få bord på en terrasse eller et tak i en privatbolig, hvor familien både tilbereder maten og serverer den. Men rosa bougainvillea, en kjølig bris fra havet og en himmel full av stjerner gjør selv de enkleste spisestedene til en nytelse. Ved kveldens frembrudd kryr det av mennesker langs havnen mens andre vandrer opp dalsiden til landsbyen og passerer de smilende servitørene som forsøker å invitere deg inn og friste med menyer og bilder av terrassene. Det føles ikke påtrengende, selv om du passerer de samme ansiktene kveld etter kveld og svarer ”kanskje i morgen”.

En av våre favoritter var Rami’s Roof Top Restaurant Café Bar på hovedveien ned mot havnen. Vår middag, som besto av auberginesalat, linser og myntesuppe og en lett fiskegryte var nydelig. Vi ble anbefalt en tyrkisk tokaieraktig tørr hvitvin, Narince, som vi syntes var i noe strammeste laget, men drikkelig.

I Restaurant Kösk, også i havneveien, spiste vi lam kokt i leirgryte som servitøren åpner ved bordet. Herlig! Kjøttet serveres med velsmakende calzonelignende brød. En annen tyrkisk rødvin, Ozel Kav, egner seg godt til denne retten.

reiseliv reiselyst Restaurant Kösk Tyrkia

Aubergine i havnen serverer den ferskeste fisk og fiskemat du kan tenke deg. Råvarene leveres direkte fra fiskebåtene som er fortøyd bare noen få meter unna. Tyrkisk fiskestuing, laget som couscous, kapers og marinerte artisjokkhjerter smaker overhodet ikke som cioppino eller bouillabaisse, bare krydret og herlig.

I byen finner du Daphne restaurant på takterrassen til Pension Daphne, som er et avslappet og vennlig sted hvor du kan nyte et måltid med beroligende utsikt over byen og havnen. Vi forsøkte et fantastisk meze utvalg. Det finnes mange av dem, og rettene serveres på små tallerkener som bare kommer og kommer. Mehmet, som sammen med sin hustru Petra, eier både Daphne og Aubergine, elsker å underholde sine gjester med historier om byen.

En nyttig kontakt i Kalkan er den fortreffelige guiden Oguz Cakir.

Mange av bygningene med restauranter på terrassene leier ut hovedetasjen sin til en eller flere butikker. Dette får byen til å se ut som en enorm basar. Noe av det beste du kan handle her er tyrkiske tekstiler, som blant annet består av moteriktige kreasjoner fra Istanbuls internasjonalt anerkjente designere. Tyrkiske kilimtepper, vesker og puter er også populære artikler.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO