1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
St. Thomas – det amerikanske Karibia

Tekst og foto: Tor Kjølberg, desember 2011

St. Thomas byr på noe for hele familien. Velg mellom førsteklasses restauranter, spennende natteliv, tollfri shopping og sjørøverhistorie for barna.

reiseliv reiseglede Charlotte Amalie

Historie
St. Thomas ligger i leia for de myke passatvindene som blåser direkte fra Portugal. Det er kanskje årsaken til at ”Santa Cruz” var blant de første øyene som Christopher Columbus oppdaget på sin andre reise vestover. Han endret kursen østover og passerte øyene St. Thomas, St. John og Tortola, som han ga navnet Las Virgenes, Jomfruøyene.

Etter hans besøk gikk øyene i dvale igjen i mer enn 150 år før de våknet til liv med dansk flagg plantet på øya St. Thomas, det franske Tricolor på St. Croix og britiske Unioun Jack på Tortola, hvor det fortsatt vaier i vinden. Arawak-indianerne var borte. Danmark gjorde siden krav på St. John, kjøpte St. Croix og utviklet Det danske Vest-India til blomstrende sukkerplantasje- og handelsøyer.

Import av slaver var nødvendig for å drive det stadig økende antall sukkerplantasjer. Øyene ble også brukt som transittstasjoner for slaver som skulle transporteres videre til andre land. Men etter at danskene forbød slavehandel i 1848 forlot plantasjeeierne sine gods, og populasjonen og økonomien gikk bratt nedover.

Trusselen mot den tyske ekspansjon under første verdenskrig gjorde at USA besluttet seg for å kjøpe Dansk Vest-India (i dag de amerikanske Jomfruøyer – American Virgin Islands). Kjøpet ble undertegnet 31. mars 1917. Selv den gang var eiendomsprisene kostbare på St. Thomas, etter dagens dollarverdi, kr. 450,- pr. mål. USA betalte 25 millioner dollar. I 1927 ble innbyggerne gitt amerikansk statsborgerskap, og fram til 1931 var øya administrert av den amerikanske marinen. Siden ble den plassert under Innenriksdepartementet med guvernør utnevnt av Presidenten. En lokalt valgt lovgivningsmakt har fungert siden 1852, men ikke før i 1970 kunne innbyggerne på øya stemme på sin egen guvernør. De har imidlertid ingen stemmerett i USA.

St. Thomas har i dag 54.000 innbyggere.

Severdigheter
De fleste historiske severdighetene på St. Thomas finner du i den lille hovedstaden Charlotte Amalie.

Legislature Building var opprinnelig brakkene til de danske troppene, og stammer fra 1874.

Fort Christian.
Dette nasjonale historiske landemerket ble fullført av danske bosettere i 1680. Opprinnelig var det bygget for å beskytte kolonien mot voldelige marodører. Det har fungert som fengsel, guvernørbolig, gudsdyrking og politistasjon. Det er i dag under renovering og ventes å stå ferdig i nær fremtid.

Frigjøringshavene (Emancipation Gardens) til minne om slavenes frigjøring av den danske guvernør Peter von Scholten 3. juli 1848.

Grand Galleria. Denne unike bygningen åpnet som Grand Hotel i 1841. Det var et populært feriested fram til 1975.

Frederick Lutheran Church ble grunnlagt i 1666, samme år som Erik Smidt formelt tok herredømme over St. Thomas under navnet Danish West India Company. Nåværende bygning ble gjenoppbygd i 1826.

Seven Arches Museum var en gang en dansk håndverkers bolig. Den ble bygget i det 19. århundre og består blant annet av syv bueganger i trappeløpene.

Guvernørens hus er den offisielle boligen til Guvernøren av Jomfruøyene. Bygningen ble oppført av det danske koloniråd mellom 1865 og 1867.

99 Steps er en av de mange ’trappegatene’ som ble bygget for å komme fram i det bratte terrenget som omkranser byen. Trappene er bygget av ballaststeiner fra de danske handelsskutene. Hvis du tar en spasertur fra byen og til toppen, faktisk 103 trinn, kommer du til enda en trapp som fører opp til Blackbeard’s Castle.

reiseliv reisetips 99 Steps St. Thomas

Haagensen House er en restaurert bolig fra tidlig 1800-tall, som ble oppført av den danske forretningsmannen Hans Haagensen. Salongene og rommene er innredet med antikviteter fra perioden.

reiseliv reiseglede Haagensens hus St. Thomas

Blackbeard’s Castle rett ovenfor De 99 trinn er det danske vakttårnet som ble bygget sent på 1600-tallet. Utsikten fra toppen av tårnet var viktig for å kunne oppdage fiendtlige skip på vei mot havnen. Blackbeard var sin tids mest fryktede sjørøver, nesten 180 cm. høy, noe som var uvanlig på hans tid. Han ble beseiret da han forsøkte å yppe seg mot den britiske marine.

reiseliv reiseglede Blackbeard Castle St. Thomas

Crown House er bygget på midten av det 18. århundre. Det staselige huset har vært boligen for de to siste guvernørene. I dag er det en privat bolig.

Hotel 1829 er et klassisk eksempel på øyas arkitektur. Det ble opprinnelig bygget som boligen til en fransk sjøkaptein, og er i dag et eksklusivt byhotell.

Post Office Square er et fullverdig amerikansk postkontor med strategisk beliggenhet ved inngangen til Main Street.

St. Thomas Reformed Church er ikke bare den eldste menighet på Jomfruøyene, men også den lengst bestående trosretning med ministerium i USA.

Camille Pissaro Gallery. Camille Pissaro, faren til den franske impresjonisten, var født og oppvokst i hjertet av Charlotte Amalie. Fødselsplassen er en kjær severdighet med galleri i hovedgaten. Galleriet, under ledelse av Debra Wombold, inneholder kunstverk av et titalls kjente kunstnere, deriblant Camille Pissaro (1830-1903).

Market Square. Hit kommer folk fra hele øya for å selge fersk frukt, fisk og grønnsaker. Den travleste dagen er lørdag, og selgerne inntar plassen i godt tid før soloppgang.

Aktiviteter og utflukter
De fleste som kommer til St. Thomas for å være der noen dager gjør det på grunn av de praktfulle strendene. Her er våre fem førstevalg:

1. Magens Bay Beach er utnevnt til en av verdens beste strender av så vel Condé Nest som National Geographic. Det er den største stranden på St. Thomas og har både skifterom, dusjer og toaletter. Den kilometerlange stranden har stort sett rolig vann uten bølger. Stranden kan være ganske full på dager da det er mange cruiseskip på besøk.

reiseliv reiseglede Magens Bay Beach St. Thomas reiseliv reiseglede St. Thomas Magens Bay Beach

2. Coki Beach Coki Beach er kjent for sitt turkise vann, og det er gode snorkel og scuba diving muligheter rett ved stranden. Butikkene på stranden arrangerer kurs. Servitører sørger for at du får drinkene levert ved liggestolene. Hvis du ønsker å betrakte livet i havet uten å bli våt, kan du besøke Coral World like ved siden av.

3. Morningstar Beach Dette er stranden ved Marriott’s Frenchman’s Reef og Morningstar Resorts. Det er hovedsakelig hotellgjestene som inntar denne stranden, men den er åpen for alle. Siden det er en hotellstrand byr den på mange fritidsaktiviteter.

4. Sapphire Beach Her får du opplæring i windsurfing og snorkling og kan leie solstoler og håndklær. Vannet er stort sett rolig.

5. Lindquist Beach Stranden befinner seg på østkysten av St. Thomas, og er en naturstrand uten bebyggelse i sikte. Det er en populær strand for lokalbefolkningen. Lang fin, hvit sandstrand med rolig krystallblått hav omgitt av frodige planter og trær. Karibisk strand på sitt beste.

Kon-Tiki og Honeymoon Beach
Det finnes også en liten, sjarmerende strand på naboøya Water Island, som har fått sitt navn fordi det er naturlige vannkilder der. Ta gjerne turen dit med verden største båt med glassbunn, partybåten Kon Tiki. En cirka tre timers rundtur lar deg få se noe av skjærgården rundt St. Thomas. Det er en times opphold på Honeymoon Beach på Water Island, og det er god stemning og calypsomusikk ombord. Er du heldig kan du se noe av livet i havet gjennom glassbunnen på Kon Tiki. Reservering Tel.: 340-775-5055 eller kontiki@yahoo.com.

reiseliv reiseglede Kontiki Steel Band reiseliv reiseglede Kon Tiki St. Thomas

reiseliv reiseglede Honeymoon Beach

Mountain Top
Fra Mountain Top, 480 meter over havet, har du et spektakulært panorama over både de amerikanske og britiske Jomfruøyene, totalt 20 øyer. National Geographic har faktisk rangert dette utsiktspunktet, hvor du også ser Magens Bay fra, som ett av de 10 beste utsiktspunkter i verden.

reiseliv reiseglede Mountain Top St. Thomas

Virgin Excursions
arrangerer rundtur til Magens Bay, Mountain Top og Blackbeard Castle med romdestilleri og 99 Steps. Det er en halv dags tur som anbefales.

Spise Utvalget av gode spisesteder på St. Thomas er upåklagelig. Ett av våre knep på reiser er å intervjue et utvalg av bransjefolk og lokalbefolkning. Det er ikke nødvendigvis noen garanti for at vi finner de aller beste, men vi unngår som regel turistfellene.

I kategorien ’lokalt kjøkken’ ble vi anbefalt å besøke Arian’s. Beliggenheten er i gangavstand fra cruisehavnen Crown Bay, i Sub Base. Den eies og drives av Smokey, som forteller at han lærte matlaging av sin mor. Lokalet er enkelt, men maten er både god og rimelig, og mye besøkt av lokalbefolkningen. Det tolker vi som et kvalitetstegn.

reiseliv reiseglede Arian's St. Thomas

reiseliv reiseglede Arian's Plate 1 reiseliv reiseglede Arian's Plate 2

Mafalie Hotel har en utsiktsrestaurant, hvor utsikten er verdt et besøk. Betjeningen der var imidlertid så uinteressert i gjestene, så på en skala fra en til seks, kan vi ikke gi stedet mer enn en toer.

Reiseliv reiseglede Mafalie St. Thomas

Vårt beste valg var faktisk en av restaurantene i det anlegget vi selv bodde, Bluebeard Hotel, Room with a View. Eieren, George Hajimihalis, forteller oss at han har eid og utviklet restauranten i 17 år helt siden stedet var nytt.

reiseliv reiseglede George Hajimihalis

Først begynte det som en tapasrestaurant, senere vinbar og bistro, og i dag er det en fullverdig, førsteklasses restaurant med vinbar. Foruten hotellanleggets gjester kommer mange av lokalbefolkning dit når det er noe å feire eller det skal diskuteres forretninger. Bladet Wine Spectator har hedret restauranten med Award of Excellence åtte år på rad! Restauranten får da også middagsgjester fra øyas fem stjerners hotell. Chef er Carmelo Rossas og assist manager er Margaret Jay. Som navnet sier mangler heller ikke denne restauranten utsikt. I toppetasjen har de et eget rom som kan ta inntil 40 gjester. Det brukes ofte ved spesielle anledninger eller bryllup. Utenfor hovedrestauranten er det en liten terrasse med fire bord.

Reiseliv reiseglede Room with a View St. Thomas reiseliv reiseglede Room with a View Terrace

Som nordboere ønsket vi å nyte vår middag ute i tropekvelden og hadde reservert ett av disse bordene. Anbefales! Menyen er omfattende, og vi hadde bedt Hajimihalis sette sammen en meny for oss. Vi kommer til å tenke tilbake på dette måltidet i disse omgivelsene i lang tid. Som forretter fikk vi hvitløksbrød til krabbe crêpe og spinatpai.

reiseliv reiseglede Krabbe crepes reiseliv reiseglede spinatpai

Drikker var Clos la Chance Sauve Blanc fra Californias sentralkyst og Nicholas Feuillatte Brut fra Frankrike. Som mellomrett ble det servert en gresk salat og en Cæsar salat.

reiseliv reiseglede salat

Hovedrettene var sprøstekt and med ris og en rekekomposisjon. Vinene som ble servert til var henoldsvis Thomas Henry Pinot Noir, fra Napa Valley i California og Fritz Zimmer Riesling fra Pfalz i Tyskland.

reiseliv reiseglede Room with a View Rekekomposisjon reiseliv reiseglede Room with a View Sprøstekt and

Til desserten, tre sorbeter med mango, lime og bringebær, ble det servert husets spesielle dessertvin. Start gjerne i baren, der det er Happy Hour mellom klokken fem og syv.

reiseliv reiseglede Room with a View Bar reiseliv reiseglede Room with a View Entrance

Bartender Steve Rothman veileder deg gjerne både i valg av vin og eksotiske drinker.

Handle
Øyas hovednæring er turisme, og cruisegjestene står for en stor del av inntektene. Siden øya er taxfree, er det mange som benytter anledningen til å sikre seg kostbare smykker og ur til priser som ligger langt under det du må betale hjemme. Vi har aldri sett et større utrvalg av merker som Omega, Cartier, TahHeuer, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Chopard, Rado, Movado, Swarovski og andre på ett sted. Det sies da også at ingen andre kan måle seg med St. Thomas som et avgiftsfritt paradis.

reiseliv reiseglede Charlotte Amalie Tværrgade reiseliv reiseglede Charlotte Amalie Main Street

Bo
Det finnes mange boalternativer på St. Thomas. Dette var vårt første besøk dit, og det er gått sport i å finne gode boalternativer til god pris på nettet. Det var motstridende kundeuttalelser om det stedet vi endelig valgte, fra det helt negative til helt i andre enden av skalaen. Så langt har vi veldig god erfaring med www.hotels.com, og vi havnet på Pirat Pension, en del av Bluebeard Castle. Anlegget er et time share retreat, som også drives som hotell.

reiseliv reiseglede Bluebeard Castle St. Thomas reiseliv reioseglede Bluebeard Caste Pool Bar

Vi ble tildelt en romslig leilighet med separat toalett og bad, stor stue med åpen kjøkkenløsning, stort soverom med god takhøyde og en tretti kvadratmeter stor terrasse med utsikt til en av cruisehavnene, Havensight. Anlegget har mange andre alternativer, men be om leilighet i Pirat Pension. Bluebeard Castle var i sin tid festningen til Captain Hook (Bluebeard).

Reiseliv reiseglede Bluebeard Castle appartment 1 reiseliv reiseglede Bluebeard Castle appartment 2

reiseliv reiseglede Bluebeard Castle Terrace 1 reiseliv reiseglede Bluebeard Castle Terrace 2

Reise
Vi søkte flyreise på www.restplass.no som viste mange alternativer. Vi valgte en kombinasjon av kortest mulig reisetid og pris, og havnet på cirka 7.500 kroner for tur-returbillett. Da var reiseruten Gardermoen –London Heathrow – Miami – St. Thomas. Reisetid totalt med flyplassopphold 13 timer. Immigrasjonsmyndighetene i Miami, hvor du må tollklarere bagasjen på utreise, arbeider imidlertid uhyre langsomt, så sørg for at det er god tid mellom ankomst og avgang.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO