1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Slovenia – en behagelig overraskelse

Tekst: Tor Kjølberg

Slovenia er ett av Europas minste land med bare to millioner innbyggere og et område som bare er fire ganger større enn Akershus fylke. Landet byr imidlertid på mange flotte attraksjoner for de besøkende, og jeg anbefaler et flere dagers opphold hvis du allikevel skal besøke nærliggende og mer kjente turistmål som Venezia eller Østerrike.

reiseliv reiseglede Slovenia

Slovenia frigjorde seg fra Jugoslavia i 1991, og landet er i dag medlem av både NATO og EU.

De fleste tilreisende fryder seg over atmosfæren i landets sjarmerende og lille hovedstad Ljubljana, der det er godt utvalg av hoteller og førsteklasses restauranter. Landets særpregede cuisine er sterkt påvirket av de kulinariske tradisjonene i nabolandene Østerrike, Ungarn og Kroatia.

Bled-sjøen like ved den østerrikske grensen er en av Europas mest billedskjønne innsjøer, og er en del av den episke strekningen av de juriske Alpene i nordvest. Piran er en slående vakker venetiansk utpost på Slovenias Middelhavskyst og bare 90 minutter med ferge fra Venezia. Fortsatt er Slovenia nesten en godt bevart hemmelighet innen reisenæringen, men flere og flere turoperatører har oppdaget denne populære turistdestinasjon i det idylliske hjørnet av Europa.

Ljubljana
er en liten by som byr på et rikt utvalg av barokk arkitektur. Deler av bygningsmassen ble alvorlig skadet under et jordskjelv i 1895 og er gjenoppbygd i Art Nouveau stil, noe som bidrar til å gi byen en sterk østerriksk atmosfære. Men det er mange bevis på annen kulturell innflytelse også, særlig de fargerikt malte husene som mest kan minne oss om Praha og de små gatene i de venetianske kanalene, bare uten vann. Byens myndigheter motsetter seg forandringer og modernisering i håp om å verne om Ljubljanas spesielle karakter. Biler er nesten helt forbudt i sentrum av byen, hvor det er rikelig med barer og kafeer og er lett å komme i kontakt med innbyggerne, særlig de yngre som ønsker å praktisere sine engelskkunnskaper.

reiseliv reiselyst Ljubljana

Grand Hotel Union befinner seg i en flott Art Nouveau bygning fra 1905 og er Ljubljanas mest attraktive overnattingsalternativ. Der har flere selebriteter vært innkvartert. Rett ved siden finnes hotellets ”forretningsanneks”, som tidligere var et kjedehotell som ble en del av Grand i forbindelse med en renovering. Men for all del, forsøk et rom i den opprinnelige delen av hotellet. Beliggenheten er bare et minutt fra sentrumsplassen, Ljubljana-elven og fornøyelseskvarteret. Hotellets klassisk innredede lokaler gjenspeiler storheten og ærbødigheten fra det 20. århundre, og heldigvis er mye av dets originale Art Nouveau design ivaretatt. De 327 luftavkjølte gjesterommene har for det meste blitt oppgradert til moderne standard. Badene er romslige og utstyrt med gode badekåper og slippers, en sjeldenhet i Ljubljana. Fasilitetene omfatter Internettilgang, svømmebasseng, solarium og helsestudio med sauna og massasjetilbud. Det er to restauranter på hotellet, som begge servere god mat, men Smrekarjev Hram er den mest attraktive. Frokosten er førsteklasses.

reiseliv reiselyst restaurant Ljubljana

Hotel Lev sies å være Ljubljanas eneste fem stjerners hotell, men kommer ikke opp på nivå med fem stjerners hoteller de fleste andre steder i verden. En liten renovasjon ville gjort underverker, men for å yte hotellet rettferdighet, må det sies at servicenivået var upåklagelig.

Dette er et moderne høyhus i betong og glass som i hovedsak retter seg mot forretningsreisende. De 173 rommene er romslige, har luftavkjøling og er komfortable, med bad som inneholder badekar og dusj og fine toalettartikler. Rominnredningen er standard. Be om et rom som vender mot byen i en av de øverste etasjene med utsikt mot slottet og Tivoliparken. Frokostbuffeen er blant de mest omfattende i byen.

Spajza er en erketypisk slovensk restaurant i beste klasse, som klarer å kombinere førsteklasses kjøkken med ferske ingredienser og en koselig, uformell atmosfære hvor jeans absolutt er akseptert. I høstsesongen bør du forsøke istrianske trøfler (”tartufi”), som ganske enkelt serveres med pasta og krem som forrett eller som garnering for hovedretter som biffilet eller breiflabb. Andre årstider bør du forsøke havabbor, som serveres hel, perfekt i konsistensen og rikelig for to personer. Gornji trg 28. Tel.: 386-1-425-3094.

Pri Vitezu er et moteriktig brasseri med vinbar, beliggende ved elven og med hovedvekt på italiensk og slovensk cuisine. Det er et utmerket sted å forsøke noen av de mer oppfinnsomme fiske- og grillede kjøttrettene på. Ikke vær redd for å spørre servitøren om hjelp, for mange av de engelske oversettelsene på menyen rettferdiggjør ikke chef’ens eksellente kjøkkenkunster. Innredingen gjenspeiler den gamle verden med oljemalerier og buede tretak, som reflekterer den tradisjonelle varmen i Karst-regionen, sør i landet. Lokalbefolkningen ynder å bruke dette stedet når de skal feire større begivenheter. Begynn gjerne middagen med et glass slovensk musserende vin. Du blir sannsynligvis positivt overrasket. Breg 20. Tel: 386-1-426-6058.

Pri Sv. Florijanu tilbyr slovensk/fransk meny i restaurantens annen etasje, blant annet stek garnert med trøfler og kremsaus og innpakket i lufttørket parmaskinke. Havabbor med innbakt selleri og kaviar er et annet alternativ. I første etasje finner vi et langt koseligere sted ved navn Moro, som har en omfattende marokkansk meny i arabiske omgivelser. Hvis du ønsker å prøve, finnes det arabiske shishapiper der, som stort sett blir bestilt av mannlige gjester som har tatt en skål for mye. Gornji trg 20. Tel: 386-1-251-2214.

Gostilna Figovec er kjent for sine lamme- og svineretter, og kanskje ikke minst for sitt hestekjøtt, som vi synes var delikat og mindre fet enn biff. Gosposvetska 1. Tel: 386-1-426-4410.

Ett av de beste stedene for nasjonalretten soppsuppe er Sokol, et gammelt slovensk versthus i nærheten av katedralen. Ciril Metodov Trg 18. Tel: 386-1-439-6855.

Den østerriksk påvirkningen er åpenbar i byens kafeliv. Vi koste oss i Julija (Stari Trg 9 i den største handlegaten) hvor kakestykkene både er fantastiske og store.

Le Petit Café (Trg Francoske Revolucije 4) er et populært sted, særlig blant universitetsstudentene.

Movia (Mestni Trg 2) er en liten vinbar med et lite utvalg fra landets egne 14 vindistrikter.

reiseliv reiselyst Bred kart

Bled-sjøen

Grand Hotel Toplice er områdets eneste kvalitetshotell. Utvendig kan det minne om en blanding av Miami Beach og sovjetisk arkitektur, men de 87 rommene er komfortabelt innredet i tradisjonell stil med antikke reproduksjoner. Alle rommene har balkong og store bad med både dusj og badekar. Bestill helst rom mot sjøen, for det er bare de som har luftavkjøling. En av hotellets beste fasiliteter er dets utmerkede spa, som har alle skjønnhetsbehandlinger du kan tenke deg, blant annet oppvarmet basseng, sauna, damprom og tyrkisk bad. Selv om du ikke bor på hotellet, stikk innom og besøk loungen med utsikt over sjøen og bestill kaffe og kremna rezina. Deilig! Cesta svobode 12. Tel: 386-4-579-1000.

Vila Bled var tidligere fritidsboligen til statslederen Tito fra slutten av annen verdenskrig til 1980. Gjenferdet hans merkes fortsatt i den romslige villaen, og du kan til og med sende e-post fra hans gamle skrivepult. Hotellet ble totalrenovert i 2004, og ble samtidig opptatt i Relais & Chatâu-kjeden. De 30 rommene og suitene er absolutt komfortable, men hele stedet synes som om det har stanset på 50-tallet og minner mest om en scene fra Thomas Manns sanatorium i boken Trollfjellet. Spaanlegget i kjelleren er fint med vennlig og dyktig personale, som tilbyr foryngende massasjebehandlinger. Det finnes et stort utvalg av kontinentale og slovenske retter i restauranten, som er en av områdets beste.

På en varm sommerkveld er utendørsterrassen på Vila Preseren stedet å nyte god vin. Den romantiske utsikten mot innsjøen underbygger det førsteklasses slovenske kjøkkenet. Spisesalen innendørs er på langt nær så hyggelig, men kvaliteten på maten kompenserer for de litt mindre sjarmerende omgivelsene. Ørret med hvitløk og urtesaus er et godt valg. Kidriceva 1. Tel: 386-4-578-0800.

Penzion Mayer er en liten tradisjonell restaurant hvor slovensk ost og prsut (prosciutto) anbefales som forretter, og stedets lokalspesialitet, kokt ørret, er utmerket. Restauranten fortjener anerkjennelse for god mat og er på ingen måte en turistfelle. Zeleska 7. Tel: 386-4-574-1059.

Piran

De 90 rommene på Hotel Piran er beste overnattingsalternativ i denne historiske byen med utsikt til Venezia-bukten. Men uansett hvor du bor, er det byen og havet som er attraksjonene, spesielt de vakre solnedgangene ved Adriaterhavet. Rommene og suitene på Piran er ikke luksuriøse, men de er komfortable og fornuftig innredet i uinspirert moderne stil. Baderommene er store nok, men har bare dusjer. Suitene mot havet har balkonger og går i klassen ”superior rooms”. De har luftavkjøling og er de beste. Internettilgang i alle rom. Betjeningen er vennlig og hjelpsom. Restaurant Miralonda serverer god fisk og sjømat.

Du kan spørre hvem som helst av lokalbefolkningen hvor det beste stedet for sjømat er, og nesten alle kommer til å svare Neptun, et intimt spisested med god service og delikat mat. Gnocchi med ost og reker er en opplevelse. Hit går du for matens skyld, og ikke en havutsikt fra terrasse. Zupanciceva 7. Tel: 386-5-673-4111.

Andre steder i landet

Hotel Plesnik og Vila Palenk finner du i Logarska Dolina, en av de meste attraktive alpindalførene i Europa. Hovedbygningen er et komfortabelt oppholdssted med svømmebasseng og sauna. Vila Palenk, bak hotellet, drives av de samme menneskene. Selv om rommene i villaen er koseligere og har vedpeiser, er utsikten til dalen fra noen av rommene i hovedhotellet det som er mest ettertraktet. Hotellet har svømmebasseng, en imponerende restaurant og en rekke utendørs aktiviteter, så vel sommer som vinter.

Kendov Dvorec er et foredlet fem stjerners hotell som gjennomfører alt med stolt gestus. Det har nydelige rom, tradisjonell mat og upåklagelig service på en vakker eiendom med originaldetaljer fra 14. århundre. Hotellet ligger i middelalderbyen Spodnji Idrija, mellom de julianske Alper og Adriaterhavskysten. Det er 11 elegant innredede rom med komfortable senger og gode baderom. Vår middag var en fast meny som omfattet flere delikate slovenske spesialiteter og den ferskeste ørreten vi hadde spist på lenge. Det er gode muligheter for utendørs sportsaktiviteter og det finnes interessante museer i nabobyene Idrija og Cerkno.

Hotel Castle Mokrice gir deg anledning til å bo en natt eller to i et virkelig slott i et område øst i landet, nær den kroatiske grensen. De 29 gjesterommene er romslige og møblert i en slags udefinerbar historisk stil, men utstyrt med både TV og Internettilgang. Tårnsuitene er imponerende med store runde senger og bord store nok til å ha tilfredsstilt President Tito. Restauranten serverer et ganske godt utvalg av slovenske spesialiteter og de utmerkede spafasilitetene i Termes Catez, like ved, og det tilhørende godt designede 18 hulls golfanlegget, gjør hotellet til manges førstevalg. Rejec 4, Jesenice na Dolenjskem. Tel: 386-7-457-4240.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO