1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Små museer og utstillinger i NYC

Tekst Tor Kjølberg (juli 2012)

Utforsk det ”indre” New York på metropolens små museer og utstillinger. Alle er særpregede, fascinerende og skapt av lidenskap.

Når vi tenker på interessante kunstgallerier i New York kommer Metropolitan Museum of Art og Museum of Moderen art umiddelbart opp som prioriterte alternativer. Begge er herlige institusjoner, men New York har mange andre fascinerende museer og utstillinger også, som selv de mest innbarkede New Yorkere enda ikke har oppdaget.

reis_til_rubin_vajravarahi

Du kan for eksempel gjøre en reise til Himalaya ved å besøke Rubin Museum of Art. Det inneholder den beste kunsten fra Himalaya som finnes i vesten, og omfatter verker fra Afghanistan, Myanmar, Tibet, Bhutan, India og Kina. Museet viser malerier, skulpturer, tekstiler og møbler og har til og med et komplett tibetansk alterrom med levende lys.

reis-til_rubin_musewum_kart

Bygningen, som en gang huset varehuset Barney’s, er stort, kledd i trepanel og har en seks etasjers trappegang - og heis. Rubin inneholder en stor permanent samling, men har også skiftende utstillinger, mange av dem med eget dataområde hvor det er mulig å fordype seg i verkene. Det er også guidede omvisninger, forelesninger, filmvisninger og konserter.

reis_til_rubin_museum_new_york

Serai, kafeen, serverer Himalaya-inspirerte spesialiteter, i tillegg til supper og salater.

I den andre enden av spekteret, både når det gjelder størrelse og gjenstander, finner vi Swiss Institute of Contemporary Art. Det består av bare tre store rom midt i trendy Soho, med utsøkte arbeider av en liten gruppe kunstnere. Stedet er like tidsaktuelt som gjenstandene selv, med sementgulv og rå, hvite vegger med herlig lys på solskinnsdager. Nylig stilte instituttet ut håndlagde, glaserte keramikkrukker, noen av dem brent sammen, to eller flere, slik at de dannet egenartede, permanente enheter. I tillegg kunne besøkende betrakte store, abstrakte, fargerike malerier.


reis_til_swiss_institute_of_modern_art

Du har kanskje allerede sett en eller flere forestillinger på Lincoln Center, eller besøkt en kunstutstilling, inklusive arkitekturen og de siste renoveringene. Du kanskje til og med hatt adgang bak scenen. Uansett bør du ikke gå glipp av Lincoln Center Art and Architecture Tour. Komplekset består av scener for teaterfremføringer av forskjellige slag, og hver omvisning er annerledes ettersom øvelser og sceneoppsetningene skifter og kan gjøre at teatrene midlertidig virker nesten grenseløse.

reis_til_triumph_of_music_Chagall

Blant arbeidene som kan finnes i løpet av en omvisning er Jasper Johns’ Numbers og Jacques Lipschitz’ Birth og the Muses, som begge henger i David H. Koch Theatre. ZigIV av David Smith finnes i Avery Fisher Hall og Marc Chagalls enorme veggmaleri, Sources of Music og Triumph of Music finner du i Metropolitan Opera House. Selv om teppet skjermer maleriet for lyset, åpnes utstillingen aldri for publikum før klokken 15.00. Det lønner seg å ringe på forhånd for å finne ut hva som interesserer deg den dagen omvisningen skjer. Fortell gjerne guiden på forhånd hva du helst vil se. Søndag ettermiddager og enkelte mandager er spesielt gode for omvisning siden teatrene normalt er stengt da. Det lønner seg å bestille billetter på forhånd.

New York Library of Performing Arts, inneklemt i Lincoln Center-komplekset, har tre store gallerier som er knyttet til de forestillingene som vises i de ulike områdene. Høsten 2012 kommer for eksempel utstillingen Katharine Hepburn: Dressed for Stage and Screen. Den inneholder kostymer, personlige klær, tegninger og kommentarer om kostymene i Hepburns skrifter. På programmet står også The List Poster Series, en utstilling av teaterplakater laget av samtidskunstnere som Helen Frankenthaler, Jamie Wyeth og Frank Stella. Filmer og forelesninger er en del av tilbudene.


reis_til_audrey_hepburn_dressed_for


Ta også turen inn i det elegante flaggskipsbygget til Neue Gallery og se kunst fra en helt annen tidsalder. En av bygningens eiere var sosietetsdommeren Cornelius Vanderbilt. Bygningen er senere kjøpt av Ronald S. Lauder og Serge Sabarsky for å vise tysk og østerriksk kunst og design fra tidlig 20. århundre. Skiftende utstillinger og permanente samlinger av malerier, skulpturer, papirarbeider, møbler, sølv og andre kunstgjenstander omfatter arbeider av blant andre Gustave Klimpt (gå ikke glipp av hans Adele Bloch-Bauer), Joseph Hoffman fra Wiener Werkstatte, Oskar Kochoschka og Egon Schiele. I høst får vi se verker av den sveitsiske maleren Ferdinand Hodler som har malt portretter og landskaper i kraftfulle farger i olje. Neue viser filmer og har forelesninger, omvisninger, et spennende gaveutsalg og Café Sabarsky, en utmerket restaurant som er designet som en Wiener-kafé fra århundreskiftet.

reis_til_adele_bloch_bauer

The Tenement Museum på Lower East Side gir oss innblikk i amerikanske immigranters historie. Det er bare adgang for små grupper som ledes av eksepsjonelt kunnskapsrike guider. En time eller to i leilighetene i bygningen der folk faktisk har bodd, bringer liv til tidligere tidsepoker. Omvisningen ”Hard times” er tilegnet Balzinni og Gumpert-familienes opplevelser. I deres rom kan du se hvordan de bodde midt blant sitt løsøre.  ”Irish Outsiders” leder besøkende til Moores-boligen og kontrasten til den russisk-jødiske Katz-familien. Torsdager kan du få innsikt i den urbane arkeologien og konserveringsinnsatsen som har brakt bygningen og dens historier til liv. Billettene blir hurtig utsolgt, men kan kjøpes på nettet eller i enkelte gavebutikker.

reis_til_Tenement_museum_New_York

reis_til_tenement_museum_levine_room

Interiøret i Museum of the Chinese in America er designet av Maya Lin, som kanskje er mest kjent for sin Vietnam Veterans Memorial i Washington D. C. Utstillingene handler om de positive og negative erfaringene kineserne har hatt i USA, og omfatter malerier, fotografier, plakater, ruller, papirskulpturer samt kostymer og instrumenter fra den kinesiske opera. Du får anledning til å se en urtebutikk, en dagligvareforretning og videoer om kineser-amerikanere i Annen Verdenskrig.


reis_til_moca_new_york

reis_til_Chinese_in_America

New York er en vertikal storby, og hvor ellers skulle Skyscraper Museum befinne seg? Museet er en hyllest til høye bygninger, deres historie og personene bak metropolens skyline. Den permanente samlingen omfatter utrolig detaljerte modeller av Manhattans mid- og downtown, kopier som er så små at du får plass til ti kvartaler i hånden din. Det finnes også fotografier av Lower Manhattan og en hyllest til Twin Towers. Supertall handler om eksepsjonelt høye bygg i hele verden, inkludert de som er under oppføring. Urban Fabric lanseres denne høsten og gir oss innsikt i NYCs klesdistrikt, den største konsentrasjonen av fabrikker i høyhus i denne byen.

reis_til_skyscraper_museum


reis_til_supertall_new_yorkNew York – utenom allfarvei


Tekst: Tor Kjølberg

Når media skriver om New York City handler det gjerne om det nyeste og hotteste. Men det er lett å overse de etablerte forretningene med lav profil, som New Yorkerne helst holder for seg selv. Her er noen av disse stedene hvor du kan handle, spise eller kanskje bare stikke innom og nyte atmosfæren. Alle besitter en spesiell, individuell kvalitet, som skyldes at de som jobber der utøver sin kreativitet for en kundegruppe som respekterer innsatsen.

For hus og hjem
Hvem ville trodd at New York var stedet for kinesiske møbler i førsteklasses kvalitet, spesielt fra 17. og 18. århundre? Dette er kunstgjenstander som det er svært vanskelig å få tak i. Å forhandle dem er forbundet med stor innsats siden mange småverksteder i Kina produserer kopigjenstander av Ming og Ching. MD FLACKS Ltd derimot er en anerkjent forhandler som har autentiske møbelskatter, som sjelden er til salgs. En huanghuali, et langt hjørnebord var for eksempel priset til $65.000,-, og en annen sjelden gjenstand, en offisiell hattestol i huanghuali, en tidligere museumsgjenstand, gikk for $55.000,-. Er du interessert i kinesiske møbler, er det verdt å ta turen til Flax Gallery, enten du bare skal handle eller nyte synet av vakker gammel møbelkunst. 32 East 57th Street (20. etasje) New York, NY 10022 Tel: +1 212-838-4575

Darrow’s Fun Antiques. For de litt lekne som er på jakt etter nostalgia har Darrow’s et vell av spill, leker og fargerike brukskunstgjenstander av relativt ny dato. Der kan du finne Mikke Mus-klokker, Jeopardy-spill fra 60-tallet, matbokser med Den ensomme rytter samt en mengde andre rariteter. 1101 First Av. Tel: +1 212 838 0730.

Da de bodde i Hong Kong begynte Brad Davis og Janis Provisor å designe tepper med abstrakte originale vannfarger som base. Nå har de introdusert en forbløffende samling av villsilketepper i sitt Fort Street Studio. Villsilke er laget av silkelarver som lever fritt i motsetning til oppdrettslarver. Det som gjør disse teppene så enestående er at de passer like godt i klassiske som moderne interiører. Prisene ligger på omkring $12.000. 578 Broadway. Tel.: 212-924-5383.

Lurer du på hva du skal bringe med deg hjem til en komplisert venn som ikke liker noe som helst? Eller til den onkelen din, som bare er interessert i naturhistorie? Maxilla and Mandible kommer deg til unnsetning. De er inspirert av det nærliggende American Museum of National History og tilbyr et stort utvalg av fossiler, skjeletter, balsamerte insekter m.m. 451 Columbus Avenue. Tel.: 212-724-6173.

For kropp og sjel
Sharon Alouf Travel Set består av syv modulære edelstener som kan settes sammen i utallige kombinasjoner som halsbånd og øreringer. Settet har en startpris på omkring $18.500. Alouf er tilstede på alle europeiske moteshow for å holde seg à jour med hva kundene har på seg. Smykkene hennes er håndlaget i eget studio, og hvert eneste har sin egen unike design. Hvis du ser et delikat og kniplingsaktig dekorert halskjede av ekte perler innsatt med små diamanter, er det store muligheter for at det er en Alouf kreasjon. Besøk bare ved avtale. Tel: 212-941-7172.

Noen innfødte New Yorkere kan huske at sine fedre hadde håndlagde sko fra Mr. Vogel. Nå har tredje generasjon overtatt, og E. Vogel Boots and Shoes er fortsatt ettertraktet for sitt førsteklasses, håndlagde fottøy, primært for menn. Bedriften ble etablert i 1879, men kan fortsatt lage en kopi av dine favoritt golfsko eller ridestøvler, selvsagt etter mål i en rekke forskjellige modeller, lær, såler eller heler. Prisene er avhengig av materialer og spesifikasjoner. 19 Howard Street. Tel.: 212-925-2460.

Seigo Katsuragawa designer slips som er vevd på vevstoler i Tokyo og Kyoto, der de normalt produserer kimonoer for kvinner. Seigoforretningen fører det som sannsynligvis er det største utvalg av silkeslips i New York, og det eneste sted du finner dette designet. Slipsene har stort sett i klassiske mønstre; prikker, striper og intrikat geometrisk design i et enormt fargeutvalg. Priser for slips starter fra omkring $75, sløyfer $60. 1248 Madison Avenue. Tel.: 212-987-0191.

David Lance New York er mannen for deg hvis du ønsker deg en førsteklasses skreddersydd garderobe, enten du trenger smoking eller golfskjorte, eller noe midt i mellom. Du må regne med $3.500,- for en skreddersydd dress og omkring $2.750 for en sportsblazer. David Lances sedate showroom er tydeligvis designet med Hertugen av Windsor i friskt minne. 42E. 76th Street. Tel.: 212-879-8686.

I New York City finnes det en urbutikk i nesten alle kvartaler, men er du ute etter det helt spesielle eller det uvanlige heter stedet Aaron Faber Gallery. Vareutvalget omfatter de 20 mest kjente klokkemerkene, blant annet Patek Philippe, Rolex og Hamilton Reverso. Nylig ble det solgt et overdimensjonert Longines ur, produsert i 1935 for Charles Lindbergh til bruk på hans nonstop transatlantiske flytur ($12.000). Faber fører også kunstnerdesignede smykker med både ekte og kunstlagde steiner i klassisk og samtidig stil. De fleste er bare laget i ett eksemplar. 666 Fifth Avenue. Tel.: 212-586-8411.

Koos van den Akker gjorde sitt gjennombrudd med det han kaller Coutour Collage, en kraftig, ekstravagant lappeteppestil, som garantert vakte oppmerksomhet. Han brukte materialene på en rekke forskjellige typer plagg. Alle plaggene i hans studio er laget kun i ett eksemplar; jakker, frakker og skjorter og bluser i kontraster og mønstre du ikke finner andre steder. Koos’ kunder er for det meste samlere, som har hele garderober av hans sommer- og vinterkolleksjoner, helt tilbake fra 70-tallet, den gang han begynte å designe individuelle kleskolleksjoner. En vinterfrakk koster omkring $2.000, jakker $1.200, kjoler $950, skjorter $550, vesker $375 og pelsvesker $550. 34 East 67th Street.

For mage og gane
Clinton Street på Lower East Side er et gastronomisk paradis, hvor små restauranter med chefer som elsker det de holder på med ligger side ved side. Wylie Dufresne begynte i det han kalte 71 Clinton Fresh Food, hvor det snart gikk gjetord for hans utfordrende retter. I dag hersker den talentfulle chefen i wd-50 hvor en fargerik meny både er ambisiøs og imponerende, og rettet mot oppdagelseslystne matelskere, som våger å forsøke en kombinasjon av blekksprut linguini med et touch av Serranoskinke og asiatisk pære. Konditorchef Sam Masons desserter omfatter geitost panacotta med Concord druesorbet og krydret portvin, som både frister og fenger. 50 Clinton Street. Tel.: 212-477-2900.

Amy’s Bread har spesialisert seg på godt gammeldags bondebakverk med hel hvete, havrebrød med gylne rosiner og picholine olivenbrød i en fristende landsens versjon med mørk, sprø skorpe. Du finner utsalg på tre steder: Chelsea Market (75 Ninth Avenue ved 15th Street. Tel.: 212-462-4338). Hell’s Kitchen (672 Ninth Avenue mellom 46th og 47th Streets. Tel.: 212-977-2670) og 972 Lexington Avenue mellom 70th og 71th Streets. Tel.: 212-537-0270).

rm er den foretrukne sjømatrestauranten for mange New Yorkere, ikke minst på grunn av Chef Rick Moonens spesialiteter og kunnskap. Moonen er en trollmann på kjøkkenet, og samtidig er han en miljøbevisst chef. Han kjøper bare helt nyfanget fisk fra pålitelige fiskere. Menyen endres ofte. Da jeg spiste der ble jeg traktert med en skivet blodappelsin som forrett, smørkokt hummer i varm hummer- og porcini vinaigrette og organisk laks fra Shetlandsøyene. 33E. 60th Street. Tel.: 212-319-3800.

O Mai og Nam regnes av mange som de beste vietnamesiske restaurantene i New York. Begge eies av Stephen Duong som har hentet sine chefer fra Vietnam for å forsikre seg om at det som serveres er autentisk. O Mai er oppkalt etter et populært tamarindedrops og er et lite og koselig sted med mer lokal atmosfære. Nam derimot er ett av de heteste spisestedene og tiltrekker seg mange mennesker som ønsker å se og bli sett. Begge restaurantene har i utgangspunktet samme meny med hovedretter du ville finne hjemme hos vietnamesere, helst på høytidsdager. Siden restaurantene er svært populære bør du bestille bord på forhånd. Nam finner du i Tribeca i 110 Reade Street (West Broadway). Tel.: 212-267-3777. O Mai finner du i 158 9th Avenue, mellom 19th og 20th Streets. Tel.: 212-633-0575.

På byen
Bemelman’s Bar i Carlyle Hotel er ingen godt bevart hemmelighet, men den har i langt tid vært manges favoritter fordi den er ’voksen’, ærbødig og ekte. Stemmebruken der er lavmælt, en pianist spiller evergreens, og den kjære barnebokheltinnen Madeline er fortsatt en del av veggdekorasjonene. Forsøk gjerne en Cosmopolitan (vodka, cointreau, sitronsaft og tranebærsaft) og som sidetallerken anbefales ferske østers eller krabbekaker. 35 East 76th Street. Tel.: 212-744-1600.

New York er hjemstedet, faktisk det eneste hjemstedet, for kabaretforestillinger. Blant de vi liker best er Feinstein’s at the Regency, hvor sangere som Betty Buckley, Cleo Laine og Michael Feinstein er faste gjester som fremfører gamle amerikanske hitsanger. 540 Park Avenue. Tel.: 212-339-4095.

Det historiske Oak Room i Algonquin er varmere og mer som en klubb. Der opptrer Barbara Carroll, Karen Akers og andre regelmessig. 59 West 44th Street. Tel.: 212-840-6800.

Danny’s Skylight Room er det eneste stedet du kan høre den høyt aktede Blossom Dearie. 346 W. 46th Street. Tel.: 212-265-8133. Det lønner seg generelt å bestille plass på forhånd.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO