1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt

Vinsmaking på Long Island

Av Tor Kjølberg

Siden 1973, da man for første gang lyktes å kultivere vindruer i North Fork på Long Island, er det gjort en stor innsats for å gjøre området til en betydelig produsent av kvalitetsvin. I dag finnes det mer enn 40 vingårder i dette landskapet, og produsentene ønsker velkommen til prøvesmaking og handel.

Vingårdene på Long Island, New York, har gjort at det har utviklet seg en utsøkt gruppe etablerere der, som omfatter så vel bondefamilier, forretningsfolk, utvandrede europeiske aristokrater som profesjonelle vindyrkere. Det er den lange perioden med temperaturer over frysepunktet og områdets dype leirjord som gjør denne nordlige delen av USA til et vinland.

Det moderate klimaet, ikke helt ulikt det i Bordeaux, gir en vekstsesong som er tre uker lengre enn nærliggende South Fork, takket være oppvarmingseffekten fra det omliggende havet i Long Island Sound og Peconic Bay.

Nesten alle vingårdene tilbyr prøvesmaking uken gjennom, og de fleste selger sine viner på stedet.

Ronaoke Vineyards i Riverhead, for eksempel, har et titalls hvit- og rødviner, som de påstår er de beste som noen gang er produsert, blant annet en 2008 Marco Tulio Merlot.

Verdt et besøk er også Bedell Cellars i Cuchogue, som produserer røde og hvite viner som har mottatt utmerkelser.

Shinn Estate Vineyards i Mattituck produserer en musserende brut chardonnay i tillegg til en rekke ordinære røde og hvite viner.

Paumanok i Aquebogue er den eneste vingården i staten New York som bruker vindruer fra Loiredalen i Frankrike. Der produseres blant annet den flotte Chenin Blanc.


Bo godt

Omkring 1,5 millioner vinelskere besøker North Folk årlig, og tilstrømmingen er størst i helgene om sommeren, da vi også gjorde våre undersøkelser for denne rapporten. Vi mener det beste er å bo på versthus eller B&B i nærheten av de vingårdene du ønsker å besøke. På den måten får du en tidlig start på dagen, og kanskje unngår du den tetteste biltrafikken.

Blue Iris er et vakker nybygd hus i New England-stil som ligger tilbaketrukket fra gaten. Overnattingsstedet har et utvalg av vogner, sleder og andre antikviteter på gårdsplassen. Det har tre pent møblerte gjesterom med eget bad samt massasje og refleksologi (ved avtale), skjønne hageanlegg og en herlig veranda hvor du kan slappe av.

 

Harvest Inn har fem attraktive gjesterom, alle med velutstyrte bad og særdeles komfortable senger. To av rommene har Jacuzzi, og det største, Harvest Suite, har gasspeis, noe som sikkert er kjærkomment ved besøk høst og vinter. Gjestene har også adgang til et lite treningssenter med sykkel, treningsapparater og vekter.

 

Jedediah Hawkins Inn er oppkalt etter sjøkapteinen som bosatte seg i Jamesport på North Folk på 1800-tallet og bygde dette italienskinspirerte huset i 1863. I dag inneholder det seks gjesterom og en populær spisestue og salong. Gjesterommene er møblert og dekorert av en anerkjent designer slik at de i tillegg til å være særdeles komfortable fremstår gjennomført i stil. Det er en fornøyelse å oppholde seg i disse rommene. Enkelte steder har allikevel designeren etter vår mening gått litt av skaftet, i alle fall etter skandinavisk smak. Vårt yndligsrom var the Cocoa Room, dekorert i mørk brunt og blått, med flott utsikt til landlige omgivelser. Belvedere-suiten ligger over to plan på loftet og i tårnværelset, hvor det er vakker utsikt til vingårdene utenfor.

Spis godt

Både faste tilreisende og lokalbefolkningen bekrefter at North Fork Table & Inn i Southold er den beste restauranten på Long Island. Der må du reservere bord måneder i forveien, hvis du ønsker å nyte matkunstene til Gerry Hayden og Claudia Fleming, begge chefer med erfaring fra noen av Manhattans stjernerestauranter. Selv forsøkte vi som forrett en tunfisk tartar, etterfulgt av stekt lammelår og til slutt – høydepunktet – gjeitostkake med porcherte kirsebær og ristede mandler.

Spiseavdelingen på Jedediah Hawkins Inn heter Luce & Hawkins. Der er Keith Luce, opprinnelig bondegutt fra Long Island, chef. Etter stunts i Det hvite hus og ved kulinariske legender som Pacific Northwest Herb Farm restaurant har han vendt tilbake til sine røtters hjemstavn. Menyen endres ofte og er inspirert av hans personlige utvalg fra lokale gårder og markeder. Vi prøvde fisk, stekt i røkfylt treovn, tilsatt sauerkraut og bacon. Det overbeviste oss om at all fisk kan smake bedre tilberedt av kyndige hender. Populære er også seks viner som trakteres direkte fra lokale vindyrkeres kagger uten at de har vært tappet over på flasker. En japansk chef setter sin spiss på menyen to dager om uken.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO