1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt

Norge Saltstraumen

Fra Londons finansverden til steinaldersamfunn og fiskebrygge i Saltstraumen

Tekst og foto: Tor Kjølberg

Det må kalles litt av et karriereskift for Geoffrey Spencer Johnson (49) da han flyttet sin finansvirksomhet fra London til Oslo, som han igjen solgte i 2002 for å starte Tuvsjyen AS ved Saltstraumen Brygge i Salten.

Johnson forteller at det var ønsket om en annen livsstil som gjorde at han sammen med sin norske kone, Elizabeth, dro nordover for å ta livet mer med ro. Etter to måneder ble livet så kjedelig at Elizabeth skjønte at noe måtte gjøres. Hun foreslo at de bygde en jordgamme i steinalderstil hvor folk kunne komme og sitte rundt flammene. En idiotisk idé, mente Geoffrey, men det skulle vise seg å være helt feil.Saltstraumen Geoffrey Spencer Johnson Geoffrey Spencer Johnson (til venstre) i samtale med medarbeidere

Turistattraksjon
Etter to år uten reklame har de hatt besøk av mer enn 3.000 tilreisende, og gradvis begynte de å bygge leiligheter. Geoffreys svigerfar, som var flyingeniør, lagde en solid konstruksjon av skjult stål kledd med tre og bark slik at de i dag kan servere gjestene mat i jordgammen hele året.

I dag kan besøkende til Tuvsjyen nyte eksotiske retter, som fersk fisk eller reinlår, tilberedt på urmetoden i kokegrop med ovnsbakt brød som tilbehør, en turistattraksjon i seg selv og en levendegjøring av en 9800 år gammel lokal steinalderkultur. Kjøkkensjef er Trude Larsen, Trude den uoppdragne. Sammen med Elizabeth og Åse representerer de en steinaldertrio som slår an den rette tonen for store og små grupper, enten de kommer dit for å ha det uhøytidelig moro eller det som en del av et teambuildingsopplegg. Matopplevelsen er helt spesiell.

Steinaldermiljø

Norsk turisme i engelsk perspektiv
Når det gjelder reiselivet i Norge mener Geoffrey at vi mangler en salesforce som har til oppgave å selge et konsept. Det kan i starten være en eller to kunnskapsrike personer som skal åpne dørene hos de største operatørene. – I dag annonseres det for flere millioner uten at det er noen til å følge opp, sier han. Han forteller at han en gang var nær på å starte som leder for en slik bedrift i Norge, med gode kontakter både i Norge og utlandet, men det ble bare nesten. – Skulle anledningen by seg igjen har jeg oppskriften, sier Geoffrey.

Markedsføring
I dag som Tuvsjyen AS også drifter Saltstraumen Brygge, er det blitt behov for å markedsføre destinasjonen. Den oppgaven har Kurt Jeppesen (40) fra Oslo påtatt seg. Han mener at det ikke er så mye som skal til for å friste turister til Saltstraumen. Det er den sterkeste malstrømmen i verden, og National Geographic har i en lang artikkel beskrevet den som Wild Wonders of Europe. Den regnes også blant de fem beste kaldtvanns dykkeområder i verden.

Under nippflo passerer større vannmasser gjennom Saltstraumen enn gjennom Norges største elver i flomtida; i løpet av cirka seks timer presses 372 millioner kubikkmeter sjøvann gjennom en 150 meter bred og 31 meter dyp passasje. Virvlene kan bli opptil ti meter i diameter og mellom seks og åtte meter dype.

Tilreisende får uniformert betjening om ønskelig

Med de majestetiske Børvasstindene i bakgrunnen, og ett av verdens vakreste kystlandskap rett utenfor, er Saltstraumen i tillegg en av Norges beste fiskeplasser. Det oksygenrike vannet gir grunnlag for en mengde arter av både fisk, planter og sjødyr.


Saltstraumen Brygge

Saltstarumen Brygge har i dag 90 senger. Firmaer kan gjerne leie hele stedet for en måned og bruke det til kundemøter, konferanser eller ferier for de ansatte.

Med den nyinnkjøpte og ombygde fraktefergen M/S Malstraum kan gjestene i dag fraktes fra Bodø med stopp underveis for fiske og bespisning. Det er 30 fiskestenger, ferdig rigget, om bord. Det er bare å fange maten selv. En dykkerbåt er også nyhet av året.

Fiskemuligheter er det faktisk hele året. Selv når det blåser ute på Salten er det smult og rolig innenskjærs, i motsetning til i Lofoten. – Jeg ser frem til å ta i mot fiskegrupper vinterstid, sier en entusiastisk Kurt Jeppesen, som selv bruker fritiden til å fiske så mye han kan. – Etter at vi lanserte det nye nettstedet vårt har det vært enormt stor interesse for konseptet, fortsetter han.

Og når man først er her, mener han at man bør ta den ti minutters lange kjøreturen opp til Per Karlstad tind. Med sine mer enn 1000 meter har man på en god dag utsikt over hele Lofoten, Saltstraumen og Beiarn. – Det er en av mine favoritturer, avslutter Kurt.


- Jeg savnet meglervirksomheten en stund, medgir Geoffrey Spencer Johnson til slutt, - men i dag føler jeg at jeg har gjort det riktige.

 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO