1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
48 timer i Dublin

Tekst: Tor Kjølberg (januar 2013)

Utropt av UNESCO som verdens litteraturby og med et unikt tilbud av hippe butikker, sjarmerende puber og historisk sus, står Dublin høyt på vår liste over bydestinasjoner.

Hvorfor reise dit?
For å få ny giv. Byen har inspirerende kunstnere, forfattere, diktere, skuespillere, musikere og folk som deklamerer over alt. Besøk Dublin, og du vil oppleve en av verdens mest pulserende hovedsteder. Den er unik, har god atmosfære, sitrer av liv og er fengslende med typisk irsk identitet. Kjernen i Dublin mer merkbar – arkitekturen, de irske navnene over butikkene og på pubene, skiltene på bygningene som viser hvor de mange litterære personlighetene bodde, og ikke minst befolkningens gjestfrihet. Her finner du en blanding av gammelt og nytt, og vi kan gjerne kalle Dublin for festivalenes by, enten det gjelder teater, rock, kunst, pop eller klassisk.

reise_til_Dublin

Få mest mulig ut av oppholdet
Bli kjent med byen så fort som mulig. Ikke noe overgår en sightseeing i åpen buss hvor du kan hoppe av og på etter hva du er interessert i. Med omkring totalt tyve stopp får du tilstrekkelig anledning til å få et glimt av det meste, blant annet The Spire, Trinity College, Leinster House, Christ Church Cathedral, Viking Dublin og March-biblioteket, hvor leserne ble satt i bur for å lese høyverdige manuskripter. Lån en av de nyinnførte gratis trehjulssyklene og se enda mer. De er plassert rundt St Stephen’s Green og O’Connell Street.

reise_til_dublin2

Vandreturer

Spaser på egenhånd gjennom elegante gater hvor du kan beundre georgianske kvartaler og dører, gjennom parkene og de mange museene og galleriene. Dublin er en by av overkommelig størrelse, og du finner fort fram i gatebildet.

reise_til_rock_and_stroll_dublin

Rock & Stroll Dublin
Bli med på en Rock & Stroll Tour og oppdag mange av de tilholdsstedene som frembrakte mange av de berømte irske musikkgruppene og bandene, som U2, the Corrs, Westlife, Boyzone, the Chieftains, The Dubliners og mange andre. La deg fotografere sammen med statuen i full størrelse av Phil Lynott i Thin Lizzy. Den står utenfor den populære Bruxelles Bar i Harry Street.

reise_til_dublin_writers_museum

Et stykke kultur

Få en sammenfattet versjon av byens litterære røtter ved å bli med på en pub til pub vandring. Den gir deg et utdrag av litteratur, smakebiter av poesi, lite kjente fakta om forfatterne, mye moro og en ekte hyggeaften i Dublin. Hvis du ønsker å vite mer, stikk innom Dublin Writers Museum og studer den fascinerende samlingen som oppbevares der. Mange av bøkene representerer milepæler i irsk litteratur, fra blant annet Gullivers reiser til Dracula, Hvem er Mr. Earnest?, Ulysses og Mens vi venter på Godot. De fleste av disse er førsteutgivelsene eller tidlige utgivelser.

reise_til_abbey_theatre_dublin

Teateropplevelser

Hvis du foretrekker din favorittlitteratur på scenen kan du nyte irske talenter på sitt beste på the Abbey, the Gate og Gaiety-teatret. Alle tre presenterer et mangfold av produksjoner fra Brian Friel og Samuel Becket til Sean O’Casey og Oscar Wilde.

reise_til_trinity_college_dublin

Tilbake på skolen

Besøk Trinity College og 1200 år gamle Book of Kells. Det eldgamle manuskriptet er vakkert illustrert og utsmykket av keltiske munker fra den gang og er regnet som en av de aller vakreste bøker fra middelalderen. Det ærverdige og mer enn 400 år gamle Trinity College, med tidsepokens arkitektur og sentrale beliggenhet i sentrum, er et elsket landemerke og var scene for filmen Educating Rita.

reise_til_guinness_storehouse_dublin

Nyt en pint

Dublins pubkultur er legendarisk, ikke minst takket være det mørke fluidum fra Guinnes. Det påstås at det smaker bedre her enn noe annet sted i verden, så ta deg en tur innom the Guinnes Storehouse, der den berømte stout-drikken er laget gjennom århundrer og døm selv. Det ble grunnlagt i 1759 og opptar fortsatt enorme områder i den indre bydelen. I syvende etasje finner du Gravity Bar som belønner deg med byens beste panoramiske utsikt mens du prøvesmaker en mugge av det sorte stoffet.

reise_paa_shopping_i_dublin

Shoppingterapi

Ingen by er fullstendig uten shoppingmuligheter, kanskje iblandet litt vindusshopping. Hvis du er ute etter ekte irsk kunst finner du Kilkenny shop i Nassau Street og vevebutikken Avoca Hand i Suffolk Street, et steinkast fra hverandre. Begge har herlige irske kafeer med hjemmebakst og ferske salater. Ta en pause der og nyt en kopp kaffe eller lunsj. Hvis du er på jakt etter spesielle gallerier eller juvelutsalg må du besøke det vakkert restaurerte Powerscourt Townhouse i en sidegate til Grafton Street. Det var Lord Powerscourts tidligere hjem, og det er kafeer i forskjellige etasjer med utsikt til den opprinnelige gårdsplassen, som i dag er et lukket område og sentrum for mote, antikviteter og boutiques.

reise_til_phoenix_park_dublin

Avslapping

Finn roen i byens grønne lunger og sett ferden mot den største avskjermede byparken i Europa. Det er her i Phoenix Park den irske presidenten bor, og her finner du også zoologisk hage, fjerde eldste zoo i verden. I byen finnes også andre alternativer, for eksempel St. Stephen’s Green og Merrion Square, som er ideelle å sette seg ned i og la verden passere revy.

Se mer for mindre i sommer!
Med Dublin Pass har du gratis adgang til 32 av de viktigste attraksjonene, gratis transport fra flyplassen til sentrum og 20 rabattilbud i butikker, restauranter, fritidssentre, utflukter og mye annet. 

Du får hjelp til å planlegge
Ved Dublin Tourism Centre i Suffolk Street får du all den hjelp du trenger når det gjelder informasjon eller reservasjoner både i byen og i landet ellers. De kan også hjelpe deg med å planlegge oppholdet.

Nyt livet i det fri
Gjør det meste ut av de lange sommerdagene. Det finnes mange strender ved kysten i Dublin, så hvorfor ikke avsette en dag på stranden? Planlegg en piknik, bygg et sandslott, ta en lang spasertur, nyt en is, og hvis du ikke er skvetten for at vannet er litt kaldt, ta deg en dukkert. Det er mange tilbud for hele familien i sommermånedene!

reise_til_dublin_zoo

Moro for barna!

Sommer og skolefri er tid for å ha det gøy med barna, og det er uproblematisk å beskjeftige ungene i Dublin. Det er mange familievennlige aktiviteter både i by og på land. Ved Dalkey Castle og Heritage Centre framføres levende historie, som er både lærerikt og underholdende for barn i alle aldre. Finn ut hvordan livet artet seg på vikingtiden i Dublin. Et besøk i Dublin er heller ikke fullendt uten et besøk hos de mange eksotiske og utrydningstruede dyrene i Dublin Zoo.

Natteliv i Dublin
Dublin er kjent som en by med en av de mest vibrerende og spennende kvelds- og nattelivskulturer som finnes. Enten du søker tradisjonelle puber med irsk musikk eller hippe og trendy barer og klubbscener, så finner du det her, natt som dag. Det er alltid noe å foreta seg, uansett smak, anledning eller budsjett. Dublin åpenbarer seg med det beste av kosmopolitiske tradisjoner og mangfold.

Litterære Dublin
Med verdensberømte dublinere som Joyce, Wilde, Shaw og Beckett, for bare å nevne noen, er det ikke overraskende at UNESCO hedret byen som UNESCO City of Litterature i 2010, en permanent ærestittel som hedrer hobedstaden og dens forfattere. Du kan feire begivenheten sammen med lokalbefolkningen i Dublin Writers Museum, ved et besøk til fødestedet til George Bernard Shaw eller studere brev, fotografier, førsteutgaver og sjeldne utgivelser og Joyces personlige eiendeler i James Joyce Museum. Litterære entusiaster kan glede seg over prisbelønte forestillinger som beveger seg fra pub til pub med profesjonelle skuespillere og utfolder seg i arbeidene til Dublins mest berømte dramatikere. Dublin Literary Pub Crawl.

Hvis du planlegger å besøke til Dublin kan det være nyttig å vite at 16. juni er en helt spesiell dag. Den legges alltid inn i den ti dager lange Bloomsday-festivalen, som er en vandrende hyllest til James Joyce. I 1922, i en alder av førti, publiserte den anerkjente forfatteren sitt mesterverk Ulysses, hvor han i beskrivende detaljer skildrer en enkelt minneverdig dag i iren, jøden og den moderne Odyssevs, Leopold Blooms, liv. I dag er den eiendommelige festivalen, som feires over hele byen, en felles hyllest til nettopp denne ene dagen, 16. juni 1904. Da følger Joyce-tilhengere i Blooms fotspor for å gjenoppleve synsinntrykk, dufter og lyder fra Dublin, slik byen var ved århundreskiftet. Siden lite har endret seg siden den gang, er det ikke helt umulig. Davy Burnes, den berømte ”moralpuben”, som er omtalt i Ulysses, er spesiell i denne sammenheng siden den helt siden 1873 og fram til i dag har tiltrukket seg forfattere og diktere. Ihuga Joyce-tilhengere fra Dublin og utlandet feirer dagen ofte iført tidsriktig edwardiansk bekledning med seilerhatter, lange frakker og lange skjørt og parasoller og gjenopplever Bloomsdagen ved å bestille gorgonzola-smørbrød og helle i seg burgunder og Guinness stout samt kjøpe såpestykker med sitronduft.James Joyce-senteret står sentralt i løpet av festivalen, men det er bare en av mange organisasjoner som tilbyr et mangfold av aktiviteter som foredrag, vandreturer, opplesning og fremføringer av de mest kjente scenene fra Ulysses. Joyce-senteret ligger i et vakkert restaurert town house og inneholder arkiv og bibliotek. Senteret er åpent året rundt. Med ekstremt god planlegging er det faktisk mulig å arrangere en vandretur i selskap med selveste Joyces nevø i nabolaget i det lokale ”Joyce Country”.

Utflukter i Dublin
Mens dagene enda er varmer, opplev mer av byen på en av de mange fantastiske bussutfluktene, vandreturene eller båtturene. Eller hvorfor ikke utforske byen i ditt eget tempo ved hjelp av en av de gratis iWalks.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO