1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Min favorittrestaurant i Ajijic

For Destinasjoner av Anita Meghir (oktober 2012)Denne uken feiret jeg min fødselsdag. Jeg vil ikke si hvor gammel jeg ble, men forteller gjerne hvor selskapet ble feiret.Vi var åtte personer som møttes på Pedro’s Gourmet Restaurant. Tidligere lå restauranten halvveis mellom Ajijic og Chapala, men flyttet for noen år siden til sentrum av landsbyen Ajijic i et restaurert hus i kolonistil.reise_til_Pedros_Gourmet_Restaurant_Ajijic_MexicoEn utendørs gård i midten er omgitt av små intime spiserom. Veggene er malt i lystelige farger, akkurat slik du forventer deg i Mexico, og der er dekorert med svært interessant moderne kunst, også i yppige farger som ikke unngår å tiltrekke seg oppmerksomhet. Dempet lys og musikk skaper en elegant middagsatmosfære.Reise_til_Ajijic_Pedros_Gourmet_RestaurantJeg kan med hånden på hjertet si at maten i seg selv rettferdiggjør atmosfæren. Dette må være den beste restauranten i sitt slag på denne siden av innsjøen. Til forrett bestilte en i vår gruppe kald kremet aspargessuppe mens to av oss delte fyldige, herlige snegler. Til hovedrett valgte tre av oss kalv med salat og stuede poteter, to andre foretrakk henholdsvis filet mignon og ribbestek mens de to siste ville ha grønnsak- og kyllingcurry og laks chimichurri. Vi drakk to cocktails og hadde kaffe og dessert etter middag (ostekake, sjokolade kremkake og pecankake). Herlig!Regningen for åtte personer? 850 kroner! For dette beløpet kunne mannen min og jeg ikke ha spist alene på en tilsvarende restaurant hjemme i USA. Vi kunne forresten ikke ha funnet en uterestaurant på denne årstiden heller. Det var en fin måte å ferie fødselsdagen min på med gode venner uten å overtrekke kontoen.Hvis du er i Ajijice finner du Pedro’s Gourmet Restaurant på hjørnet av Aquiles Serdan og Ocampo, cirka tre kvartaler vest for plaza.  Buen Provencho!


Mayalandet Chiapas


For Destinasjoner av Anita Meghir (oktober 2012)

De fleste visste ingenting om Chiapas før Zapatistas nasjonale frigjøringshær invaderte nyhetsbildet i 1994. Den væpnede konflikten endte samme år, og i dag, nesten tyve år senere, er Chiapas en fredelig plett av Mexico hvor spennende arkeologiske utgravinger avslører rester av den mektige Maya-sivilisasjonen.

Reise-til_Chiapas_kart 

Chiapas er historieentusiastenes og fotografers yndede destinasjon med betydelige Maya-ruiner, som mange mener er like arkeologisk viktige som de i Egypt, Kambodia og Guatemala. Der begynte en intens byggeboom i år 200 f. Kr. i den klassiske Maya-perioden, som senere av ulike klimatiske, miljømessige, politiske og sosiale årsaker, som ingen fullt ut forstår, kollapset og etterlot en tett jungel, som etter hvert begrov de enorme forlatte byene. Inntil nå.

Selv om de eldgamle stedene absolutt er interessante, er overnattingsstedene og restaurantene ikke så oppsiktsvekkende. De er imidlertid autentiske steder som drives av interessante mennesker med god mat, og det er tilstrekkelig infrastruktur at autentiske oppdagelser muliggjøres. Vår egen erfaring i dette området varierte fra rent og komfortabelt til enestående og sjarmerende.

Vi fant til og med et par steder å overnatte midt i jungelen hvor det var enkel adgang til arkeologiske områder som vi syntes var spektakulære.

Reise_til_Palenque 

Palenque, i dag den mest kjente ruinen i området, var en gang en bystat, noe som dokumenteres av de monumentale steinpalassene, pyramidene, templene og gravene, hvor regjerende dynastier har skildret militære seiere og andre betydelige hendelser på forseggjorte steinsøyler. Der kan man til og med se fine detaljer fra tidsepokens klesdrakt, og portrettene er så livaktige at de nesten spaserer ut av søylene, kanskje for å si noe om astrologi, kosmologi og ritualer som definerte livet den gang.

Etter å ha vandret på området og i ruinene var appetitten skjerpet, og vi spiste på Maya restaurant, Avenue Hildago, Tel: 934-345-0042, et enkelt inne- og utendørs spisested på hovedgaten i byen Palenque. Vi begynte med rellenos fylt med ost og kjøtt, som passet utmerket til grovskåren guacamole og margaritas. Kyllingsausen (mole) var overraskende komponert, og mayahøns, en stuing laget med løk, pepper og tomat, kokt i øl, var forbausende god. Til dessert valgte vi kokosnøttiskrem.

Selv om det ikke er luksuriøst, er Hotel Villa Mercedes Palenque det beste overnattingsstedet i Palenque. Det er et økohotell med tekket tak i nærheten av den arkeologiske sonen. Hotellet har 92 rom, en restaurant og to svømmebasseng.

Reise_til_Palenque_by

Dårlig planlegging fra vår side, det kan skje den beste, gjorde at vi måtte bo i byen fordi Villa Mercedes var fullt. Vi bodde derfor en natt i det mer beskjedne, men komfortable Hotel Plaza Palenque, Villa Hermosa, hvor vi slappet av ved bassenget og hageanlegget og tok bilder av lokalbefolkningen. 

Dagen etter vandret vi rundt i den lille byen Palenque og spiste lunsj i La Selva på anbefaling av andre besøkende. For oss var det en skuffelse. To av deres spesialiteter, avokado- og rekecocktail ble servert i høye glass, og porsjonene er sjenerøse og ingrediensene ferske, men det smakte overhodet ingen ting. Sopa Axteca (tortillasuppe) kunne passere, men vi gir den ingen stjerner, og kjøttfarsen (mole) var som en tynn suppe. Det beste som kan sies var at det var billig, så vår konklusjon er at våre nye venner var mer påvirket av prisen enn av smaken. Hadde vi bodd på Villa Mercedes hadde kanskje våre medreisendes råd fått høyere poengsum.

Etter lunsj forflyttet vi oss til neste destinasjon, 75 minutters kjøring på veien til Valle Escondido, et feriehotell midt i jungelen. Vi møtte eieren, Willy Fonseca, en munter, hurtigtalende fyr med den lokale karakteristiske stråhatten. Han serverte oss familiens hundre prosent rene blå Agave tequilla før han viste oss til en rustikk elegant hytte, med steingolv og steinvask uten varmt vann. Det var imidlertid rikelig med varmt vann i steindusjen, samt en stor hvit seng. Vi var ikke veldig sultne, så vi valgte en lett, enkel middag i hotellets rustikke palapa-restaurant; forrett, bønnesuppe med ost og bakte poteter. Neste morgen var sulten skjerpet igjen, og vi krysset veien og spiste på Valle Escondidos andre restaurant, også en rustikk palapa som er åpen for publikum. Frokosten besto av egg etter eget ønske, tortillas, fersk frukt, kald frokostblanding, bønner og et utvalg av juice. Tel: 916-1000399.

Etter en ny kjøretur på 75 minutter kom vi til Bonampak, som er kjent for sine mangefargede veggmalerier med nesten fotografiske gjengivelser av herskere, prester, krigere, fanger, ritualer og prosesjoner, som ellers ville ha forsvunnet i historiens støv. Til forskjell fra mye annen primitiv kunst ser man tydelige individuelle trekk, og hver person er skildret og preservert på et bestemt tidspunkt.

Reise_til_Bonampak 

Cirka 30 kilometer videre, med båt på Usumacinta-elven, finner vi ruinene av Yaxchilan. Besøkende må klatre opp en eldgammel steintrapp for å beundre overliggerne, steinsøylene og terrassene i dette en gang så mektige rike, og nå en evakuert spøkelsesby. Det er ikke vanskelig å forestille seg barn som en gang lekte i gårdene til dette høytliggende palasset, hvor de kongelige spaserte i frodige hager, lyttet til musikken fra himmelske sfærer innpakket i sivilisasjonens flotteste tekstiler og fra tid til annen lot seg tatovere eller gjennomgå andre selvoppofrende ritualer.

Reise_til_Yaxchilan 

Etter en hel dag på farten overnattet vi i jungelen i Escudo Jaguar, et økohotell som eies og drives av det lokale Lacondon Maya-samfunnet. De store rommene med bad er ikke luksuriøse, men akseptable fordi de er en nødvendighet for jungeleventyret. De har absolutt behov for elementære oppgraderinger, og vi ble lovet at dette ville skje om ikke lang tid. Hvis du overnatter her kan hotellet arrangere båttur til Yaxchilan.

Turen neste dag mot San Christobal de las Casas førte oss til Lacanja Chansayab, en levende Mayalandsby hvor enkelte av innbyggerne fortsatt kler seg i nasjonale lange tunikaer. Lacanja tiltrekker seg besøkende som er interessert i kulturell utveksling og økoturisme i jungelen. Det finnes restaurant og tilbys rafting, turer til fots og arkeologiske utflukter. Selv om vi ikke overnattet der, finnes det rustikke håndlaftede hytter, enkelte med egne bad.

Reise_til_Lacanja_Chansaya 

Underveis gjorde vi en stopp i San Juan Chamula, en fascinerende Maya-by med et yrende søndagsmarked foran kirken. Inne i kirken bør du være forberedt på en overraskelse. Hundrevis av stearinlys viser veien til healere, som sitter på gulvet på en seng av ananasblader og tilbyr healing av kropp, sjel og ånd. Hvis problemet er stort nok kan de til og med ofre en kylling.

Vår endelige destinasjon denne dagen var San Christobal de las Casas, og vi fant fort ut at her fantes det ingen hoteller i luksusklassen, men atskillige komfortable og interessante alternativer. Det fargerike og sentralt beliggende Casa Mazariegos, et renovert kolonihus med romslige dobbeltrom har en tiltrekkende patio midt i samt bar og frodige innendørs vekster. Be om rom i den nyere delen, for de andre er fuktige og kan ha mugg. Det finnes større rom, men selv om dere bare er to, er de bedre utstyrt og koster ikke all verden. www.diegodemazariegos.com

Reise_til_San_Christobal_de_los_Casa 

Et annet godt alternativ er Hotel Villa Mercedes San Christobal som har 67 rom, fire suiter, restaurant, trimrom og romservice.

Hvis du er villig til å overnatte i utkanten av byen, cirka 15 – 20 minutter å spasere til og fra sentrum, er det sjarmerende 12 roms Parador San Juan de Dios områdets beste alternativ. Opprinnelig var det en mølle som senere ble boligen til en gruppe antropologer fra Harvard University. Nå er den renovert til sin nåværende form, en parador. Området er fredelig og vakkert med gangstier i stein og haver pyntet med keramiske krukker og skulpturer. Eiendommen er kjent for sitt lille museum med religiøse skulpturer fra 16. til 18. århundre, hentet fra private samlinger over hele verden.

Selv om denne turen hadde opplevelser og ikke shopping som mål, skjerpet paradorens gavebutikk vår handlelyst med noen av byens beste tekstiler.

For tradisjonell Chiapas-mat i San Christobal anbefaler vi El Fogon de Jovel, Ave 16 de Septiembre #11, Centro Historico. Tel: 967-678-1153. Det er et populært og enkelt middagssted med levende musikk om kvelden. Betjeningen snakker engelsk, noe som gjør det enkelt å teste spennende drinker, som Posh, en alkoholholdig drikk basert på sukkerrør og mais fra Høylandet, hvor innfødte Tsotzil-mayaer får et kick av den sterke drammen. Tascalate er en smakfull drink laget på maiskrydder med kanel, achiote krydderpasta og forfriskende Chia-vann (saft servert med chia-frø, den regionale varianten av salvie, som hvis den plantes kan springe ut og bli like frodig som på TV-serien Chia Pets.

Parrillada er husets spesialitet. Det er store tallerkener med biff, kylling og svin med grillet løk og pepper, røkte pølser, ananas og smeltet ost. Forsøk chancleta til dessert. Den består av chotoye fylt med smør, brød og vanilje.

I byen finner du det uvanlige og fascinerende Maya medisinske museum. Ved siden av dioramaer som viser helbredelsesseremonier sørger en virkelig healer for lokale besøkendes velvære. Om du ønsker kan du sitte rolig på en benk i nærheten og betrakte hvordan stearinlys frigjør sjelen, og blomster bli ofret som mat for gudene. Healeren velger farger på lysene tilpasset klientens behov.

Reise_til_Mayan_Medicine_Museum 

I et annet rom viser en intimvideo hvordan jordmødre behandler kvinner før, under og etter fødselen. Museet forklarer hvorfor mayafolket betrakter syke mennesker som folk med sjeler som er fanget eller tapt på grunn av frykt, misunnelse, dårlige ånder eller naturlige hendelser. Museet har trykksaker og forklaringer på engelsk.

Innsidertips
Fly til Villahermosa i staten Tabasco. Det er et godt utgangspunkt for et besøk til ruinene i nærliggende Chiapas og de berømte gigantiske Olmer-hodene i Parque Museo de la Venta. Disse og andre steinskulpturer ble skapt av en sivilisasjon før mayafolket og blir gjerne betraktet som ”kulturens mor” for mesteparten av Mesoamerika.

 Reise_til_Parc_Museo_Mexico

Hotel Maya Tabasco er et komfortabelt, om enn ikke luksuriøst, overnattingssted med restaurant og svømmebasseng. www.hotelmaya.com.mx

Du trenger ikke annet enn fritidstøy, men ha med deg insektmiddel til jungelutflukten. Selv om du kan besøke Chipapas på egenhånd valgte vi å reise med Yolanda Ruanova, en meksikansk turoperatør, guide og arkeolog. Hun skreddersyr turene for kundene, finner de beste overnattingsstedene og restaurantene og kan gi utdypende informasjon om Maya-stedene og bostedsmulighetene i jungelens landsbyer, hvor hun har kultivert sine relasjoner gjennom 15 år.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO