1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Kroatia

Tekst: Tor Kjølberg (august 2012)

Stadig flere oppdager Kroatia som reisemål, og landet får de beste skussmål fra mennesker som har vært der. Her gir vi deg noen praktiske tips.

Reise-til_Kroatia

Kroatia er en nasjon som mesteparten av det 20. århundre var kjent som en del av Jugoslavia. Det er kanskje grunnen til at mange ikke er klar over at Kroatia i virkeligheten er et gammelt land med mange romerske ruiner, kildeklare innsjøer, godt middelhavskjøkken og en av verdens vakreste kystlinjer. I tillegg er det mange kroatiere som i dag snakker engelsk.

reise-til_Kroatia_San_Marino 

I denne artikkelen skal vi beskrive tre av landets viktigste destinasjoner, hovedstaden Zagreb, middelalderbyen Dubrovnic og Split, som har vært en ferieby i to tusen år.

Zagreb
Selv om byen Zagreb er 900 mår gammel var den aldri tiltenkt eller utformet som en hovedstad. Da den fikk denne rollen etter Kroatias frigjøring i 1991 hadde ikke Zagreb verken moderne hoteller eller kvalitetsrestauranter som kunne forvare dens nyvunne globale betydning. Men i løpet av de siste tyve årene er det mye som er forandret.

reise_til_Zagreb 

I dag har byen fine spisesteder som utnytter det meste av de godene landet selv produserer, inklusive vin. Byen viser i tillegg fram en kreativ side som gjør at det stadig kommer flere tilreisende hit.

Zagrebs gamleby og bydelen Austro-Hapsburg og Samtidsmuseet for kunst er på toppnivå og har satt byen på verdenskartet.

reise-til_Zagreb_kart 

Å bo
Selv om kjeder som Sheraton og Westin har rykket inn foretrekker vi det karakterfulle fem stjerners hotellet Regent Esplanade. Den flotte fasaden, marmorkledde lobbyen og klokker fra svunne tider påkaller en følelse av den gamle verden, og betjeningen er imøtekommende og effektiv. Rommene varierer i størrelse og utseende. Vi anbefaler rommene i de øverste etasjene med balkonger og utsikt til Starceciev-plassen og et glimt av parkanleggene. Frokosten byr blant annet på utmerket Egg Benedict og omelett laget med lokal geitost fra øya Pag. Det hender ikke sjelden at du tar heisen ifølge med politikere, rockestjerner eller tilreisende sportslag, som du også kan møte i baren.

Reise_til_Regent_Esplanade 

Hotellets elegante spisesal, Zinfandel’s, har en meny som består av kreativt bearbeidede kroatiske nasjonalretter, for eksempel forretter som kongemuslinger i en mugge fylt av villsoppsaus, ledsaget av sprø prsut (lokalt røkt skinke). Hovedrettene er like innovative, men høydepunktet er en enkel hel havabbor stekt i grovt salt som fileteres ved bordet. Vinene fra Slovenia er superbe. Om sommeren bør du be om et bord ute på den store terrassen.

Flere spisealternativer
Andre restauranter å bemerke seg inkluderer Mano, som kombinerer et utvalg førsteklasses grillretter og steker med kreative påfunn.

Reise_til_Mano_Zagreb 

Marcellino har imidlertid en berømt kranglevoren eier og kjøkkensjef i det strålende Mario Cerhak. Hans nouvelle cuisine er superb, spesielt de legendariske prøvemenyene.

reise-til-Marcellino_Zagreb 
Hvis du ønsker å oppleve en middag i et tradisjonelt konoba (vertshus) anbefaler vi Konoba Didov San i Gamlebyen. Den omfattende menyen byr på et omfang av tradisjonelle oste-, kjøtt- og fiskeretter og skammer seg ikke over å bevege seg over grensen til Bosnia for å servere den utmerkede Livno-osten. En helt spesiell rett er froskelår, en spesialitet som ikke er kopiert fra Frankrike, men inspirert av Kroatias egen Neretva Delta-region.

Reise_til_Konoba_Didov_san_Zagreb

Dubrovnik
Middelalderbyen Dubrovnik var en gang hovedstaden i provinsen Ragusa, og påstås å være det mest dramatiske tettstedet på hele kysten. Lord Byron kalte Dubrovnik for ”Adriaterhavets perle”, og i dag, som den gang, er den Kroatias funklende stjerne. Til tider kan det midtsommers komme et titalls cruiseskip til Dubrownic, som slett ikke lenger er noen hemmelig destinasjon.

reise_til_Dubrovnik 

Når det er sagt, bør du velge hoteller og restauranter med omhu, for altfor mange av dem forsøker å profittere på turistene fra cruiseskipene eller turbusser.

Å bo
I en årrekke har Excelsior Hotel stått øverst på listen i Dubrovnik, og det er enkelt å skjønne hvorfor. Beliggenheten i det fornemme Pile har en uforlignelig utsikt over Gamlebyen, som står på UNESCOs liste over verdensarvsteder. Det fem stjerners hotellet med 158 rom har stadig blitt oppgradert for å møte hard konkurranse fra velfinansierte nye kjeder. Be om et rom med utsikt mot sjøen for å få mest mulig ut av oppholdet. Romstørrelsene varierer betydelig. Noen har stor terrasse og utsikt til Gamlebyen mens andre bare har små balkonger.

Reise_til_Excelsior_Hotel_Dubrovnik 

Selv om du ikke bor der, stikk innom og ta en drink eller bare nyt den fantastiske utsikten. Vi satte spesielt stor pris på hotellets svømmebasseng med sjøvann og restaurantbordene helt nede ved vannkanten. Det ble en fornem romantiske middag - med utsikt i tillegg. Maten på hotellets myriader av spisesteder er stort sett på toppnivå med velutvalgte lokale viner, ofte på tilbud. Hvitviner er laget på Posip-druen fra nærliggende Peljesac-halvøya og kan anbefales på det varmeste. Etter en dag med sightseeing på den harde brosteinen i Gamlebyen, er det herlig å tilbringe litt tid i hotellets spa. 

Bare fem minutters kjøring fra Gamlebyen, eller en grei spasertur, finner vi det tiltrekkende 91 roms Hotel Bellevue, et boutique-hotell som sprer seg over fem stilfulle etasjer over gatenivå og med egen strand. Det er ingen utsikt til Gamlebyen, men derimot sjøutsikt og tilstrekkelig avkopling fra byen som faktisk ligger like i nærheten. Restaurant Vapor er god nok til en middag. Et godt designinnslag er treet som springer ut midt i lokalet. Et kompakt helsespa og innendørs basseng kompletterer stranden, hvor man kommer til med heis.

Reise_til_Bellevue_hotel_Dubrovnik 

Å spise
Byens restauranter har ikke vært raske til å tilpasse seg moderne krevende turister. Et godt unntak er imidlertid Nautika, som har vært berømt helt siden Pave John Paulus II inntok et måltid her, helt tilbake til 2003. Du skjønner hvorfor han satte så stor pris på å besøke stedet med den herlige utsikten fra terrassene til Gamlebyen. Fersk lokal mat med fisk fra Adriaterhavet er høydepunktet, men Chef Mari Bunda tar i dag opp en stadig økende konkurranse ved å servere innovative retter som også er en lyst for øyet. Vi anbefaler enkle retter som østers fra Ston og søt hummer fra Vis, og ikke minst førsteklasses sjømatpasta og risotto-retter. Vinene er superbe, og sommelieren har tydeligvis gode kontakter hos de stadig mer populære vingårdene i Dubrovnik og Neretva.

Reise_til_Restaurant_Nautika_Dubrovnik 

De samme folkene driver også Konavoski Dvori, en velrespektert landsens restaurant i nærheten av Dubrovniuk som har spesialisert seg på tradisjonell cuisine. Betjeningen på Nautika ordner gjerne med bestillingen. Tel: (384) 20-442526.

Reise_til_Konavoski_Dvori_Dubrovnik 

Gamlebyen er dessverre overfylt av mindre gode restauranter som bare satser på tilfeldige gjester. De verste finner du langs Prijeko med sine fotomenyer og skrikende kundejegere. Gå heller i retning av sjøen til Proto. Få et bord i den luftige annen etasjen siden det kan bli ganske hett på gateplan. Sjømaten er den beste her, selv om fersk pasta med skrelt sort trøffel fra Kroatias Istria-region kan anbefales som forrett. Stekene her er blant de beste i byen, og servicen blir bare bedre og bedre, hjelpsomme servitører som er både åpne og kunnskapsrike. Siroka 1, Dubrovnik 2000. Tel: (385) 20-323234.

reise_til_Proto_Dubrovnik 

Split
En blanding av prominent arv fra romertiden, mengder av venetiansk og østerriksk-habsburgs arkitektur, en rekke museer, fersk adriatisk sjømat og førsteklasses lokal vin skaper alltid en kjærkommen blanding av kultur- og feriedestinasjon.

Det historiske sentrum i Split representeres av den romerske keiser Diocletians gamle pensjonistpalass. Det viderefører en levende, historisk kontinuitet som sammen med et perfekt klima forklarer hvorfor Kroatias ”by nummer to” er blitt en av Europas stigende stjerner.

Reise_til_Split_Kroatia 

Å bo
Med alle innslag som et luksushotell bør ha, er Atrium i nærheten av Gamlebyen vår anbefaling i Split. Det ligger bare 15 minutters spasertur fra Diocletians palass, og er et forretningshotell som egner seg like godt som feriehotell, bra beliggenhet, alltid en taxi innen rekkevidde og mye større og mer komfortable rom enn alternativene i nærheten. Restauranten er utmerket til frokost, men spis heller lunsj og middag andre steder. De beste rommene ligger i syvende etasje. Be om et med balkong. Gratis WiFi. Domovinskog Rata 49a, Split 21000. Tel: (385) 21-200000.

Reise_til_Atrium_Split 

Innenfor veggene i Diocletians palass virker overnattingsmulighetene trange, noe som skyldes den opprinnelige romerske strukturen. Vestibul Palace i annen etasje er roligere og en tanke mer polert enn de fleste. Den moderne innredningen fungerer godt sammen med de vakre romerske elementene i bygningen. Der finnes også en førsteklasses restaurant som tilbyr dalmatinske spesialiteter. Iza Vestibula 4a, Split 21000. Tel: (385) 21-329329.

Reise_til_Diocletian_Palace_Split 
En langt nyere installasjon på hjørnet av Diocletians palass er Marmont Hotel. Det rene, moderne interiørdesignet står i skarp kontrast til den larmende byen på utsiden. Den overbygde takterrassen er en herlig liten oase hvor du kan nyte gamlebyens sjarm uten å blande deg med folkemengden. Zadarska 13, Split 21000. Tel: (385) 21-308060.

Reise_til_Marmont_Hotel_Split 

Å bo utenfor sentrum
Den beste nyåpningen de siste årene hare vært Le Meridien Lev Split, 20 minutter med taxi fra Gamlebyen. Selv om den har fått beste karakter og det er brukt mye penger på et visuelt imponerende feriehotell, syntes vi det var dårlig service der, mat- og drikketilbudene varierte og avstanden til Gamlebyen er en ulempe i seg selv. Å vandre rundt i Split sentrum er jo en glede man bør unne seg. Grljevacka 2a, Podstrana, Split 21312. Tel: (385) 21-500500.

Reise_til_Le_Meridien_Split 

Av feriehotellene foretrekker vi faktisk det enda nyere Radisson Blu Split, som åpnet i 2011. Bare noen få minutters taxitur fra bykjernen, eller en deilig 45 minutters spasertur langs havnen, har dette imponerende hotellet 246 rom, inkludert 27 suiter. Radisson tok over og har totalrenovert dette slitne Split-hotellet, og bygget sjenerøse balkonger til hvert rom. Vi anbefaler suitene i syvende etasje, delvis på grunn av utsikten over byen og øyene i nærheten. Hotellet har et spa som det er verdt å merke seg med sin lange liste av behandlinger som utføres av velutdannede lokale terapeuter. Her finner du kanskje den aller beste steinmassasjen i Kroatia. Put Trstenika 19, Split 21000. Tel: (395) 21-303030.

  Reise_til_Radisson_Blu_Split

Å spise
Sjømat er det beste du kan spise her. Yugo er kanskje Splits best kjente sjømatrestaurant like ved ACI Marina. Uvala Baluni, Split 21000. Tel: (385) 21-398900. Selv om Yugo tilbereder en utmerket hvitfisk, foretrekker vi den nyere avleggeren Zrno Soli, som har en mer innovativ vri på adriatisk sjømat og bedre service. Uvala Baluni, Split 21000. Tel: (385) 21-399383.

I Gamlebyen anbefaler vi også Nostromo, spesielt nå som de har plassert bord på utsiden i de atmosfæriske omgivelsene, som i morgentimene er byens fiskemarked. De adriatiske fiskerettene er kanskje noe overpriset, men de beste i byen og rikelig med blekksprut, små hummer, østers, reker og hvitfisk, normalt enten brasme eller havabbor. Den lokale Posip hvitvin er alltid en god ledsager. Ktaj Sv. Marije 10, Split 21000. Tel: (385) 091-4055555.

Reise_til_Nostromo_restaurant_Split 
Tradisjonelle konabas har menyer som er mindre sjømatorienterte, men de bedre kjente stedene som for eksempel Buffet Fife og Hvaranin dobler prisene i turistsesongen. Maten er fortsatt god, men vi anbefaler at du gjør som lokalbefolkningen og går til alternativer som Kod Joze. Forsøk deres utmerkede prust (lufttørret skinke) med førsteklasses geitost fra øya Pag til forrett, etterfulgt av en hovedrett med fersk fisk, grillkjøtt eller den lokale spesialiteten pasticada, en delikat langsomt kokt biffstuing som serveres med pasta. Den er en romersk keiser verdig. Sredmanuska 4, Split 21000. Tel: (385) 21-347397.

Reise_til_Kod_Joze_restaurant_Split

 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO