1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Frankrike
– en europeisk perle

For Destinasjoner av Brian Alexander Nilsson (august 2012)

Årlig velger mer enn 70 millioner utenlandske borgere Frankrike som feriedestinasjon, og med god grunn. Den franske varianten av det gode liv, la vie francaise, er en kjærkommen erfaring. Vakker arkitektur, utsøkt kjøkken, gode viner, det siste innen mote, varige vennskap, underholdende samtaler samt rike tradisjoner og kultur er bare noen av ingrediensene.

Uansett hva din egen drømmedestinasjon måtte være byr dette mangfoldige landet på det meste. Snødekte alpetinder, luksuriøse badehoteller, historiske grønne landskap hvor middelalderbyer kaster glitrende gjenspeil i dovne elver. Gamle eikeskoger, kilometervis med vingårder, furete olivenlunder, eplehager i blomst og festivaler og markedsdager. Friluftsmarkeder som bugner av fristende matvarer, samt Paris, verdens vakreste, mest glamorøse, romantiske og spennende by.

Reise_til_Frankrike_kart 
Trenger du mer for å bli overbevist? Hva med tanken på at det ikke koster mer enn 75 000 kroner å kjøpe en eiendom på landet. Det er ikke noe å si på for en hytte i nærheten av en av landets mest billedskjønne middelalderbyer?

Er det å besøke Paris minst tre ganger i løpet av et halvår tegn på at jeg er frankofil av legning? Muligens, men hvis jeg ikke besøker Frankrike minst en gang om året har jeg det ikke godt med meg selv, for dette er faktisk mitt yndlingsland.

Reise_til_Eiffeltaarnet_Paris 
I årenes løp har jeg fått rikelig anledning til å utforske dette fantastiske landet, både når det gjelder kultur, turisme og eiendomsmarked. Jeg har selvsagt funnet mine egne drømmesteder.

Drømmesteder
Noen regioner selger seg nesten selv. Tenk bare på Provence med sine fjellandsbyer og solskinnskysten. Distriktet går nok aldri av moten. Solsikker, lavendelåkre og villages perchés hvor tiden står stille. Côte d’Azurs palmeprydede promenader, fredelige byer hvor lokalbefolkningen samler seg på skyggefulle områder for å spille pétanque, levende byer som Marseille, Arles, Nice, Aix-en-Provence og Avignon.

Reise_til_Provence 
Jeg innrømmer gjerne at eiendomsprisene har steget og fortsatt stiger. De som kjøpte eiendom her nede for et par år siden har hatt en prisstigning på i snitt 30 prosent.

Men det betyr ikke at det er blitt uoverkommelig å kjøpe eiendom i regionen. 400 000 kroner for et renovert landsbyhus i et uforlignelig fjellandskap virker fornuftig for meg. En times kjøretur fra Nice finner du en verden av elver, innsjøer og furete fjelltopper. Hvis du setter pris på landsbyliv og uteliv, for eksempel klatring, fotturer, vannsport og skiturer, er dette et drømmested.

Eller hva med et landsbyhus i St. Martin de Crau. Denne landsbyen er porten til friluftsområdet Camarque, hvor Provences berømte hvite hester, sorte okser og rosa flamingoer holder til. Huset har stue, kjøkken, to soverom og baderom og har prislapp på 70 000 euro. Mener du fortsatt at Provence bare er for millionærer?

Og er du klar over at det er mulig å kjøpe en hybelleilighet I legendariske St. Tropez for mindre enn 400 000 kroner? Jeg må innrømme at det gjorde ikke jeg heller før jeg studerte den franske regjeringens gjenkjøpsprogram. Slike leiligheter finnes ikke bare i St. Tropez, men også i andre populære destinasjoner på Rivieraen. De selges med garantert leieinntekt og skattefordeler.

Hvor finnes den perfekte eiendom?
Jeg sier selvsagt ikke at Provence er det eneste stedet å søke etter en fritidsbolig. Enten jeg har vært på arbeidsreiser eller feriereiser er det ikke et eneste sted som har skuffet meg. Fra den ville kyststripen i Bretagne, til de eventyraktige landsbyene i Alsace, har dette fortryllende landet så utrolig mye å by på. Det er nesten som å åpne et skattkammer. Kast blikket mot Languedoc, en annen frodig region i sør som i dag ofte kalles ‘det nye Provence’. Dette slumrende trubadurlandskapet er bergtagende vakkert med sine Cathar-slott og mystiske legender. Naturen bukter seg nedover mot den spanske grensen, og de som bor her bør slett ikke være engstelig for ikke å få godt vær. Eiendomsprisene her er fortsatt fristende rimelige og er verdt å se nærmere på. Prisene varierer fra 130 000 kroner for et lite landsbyhus, og for 300 000 kroner kan du kjøpe et restaurert hus i dalføret til en middelalderby. Eiendommen befinner seg bare fem minutters kjøretur fra Carcassonne.

Reise_til_Languedoc_kart 
Juvel etter juvel, uansett hvor du ferdes. Middelalderbyene med sine murer i Dordogne, det søvnige landdistriktet Charente, de eiendommelige havnebyene og eplelundene i Normandie, Loire-dalen med sine utallige slott, vingårende i Bordeaux, den fascinerende øya Korsika, Napoleons fødested. Og tenk på hvor mye enklere det ville være å bli kjent med alle disse spennende regionene hvis du eide et eget sted i Frankrike.

Overkommelige levekostnader
Franskmenn har en misunnelsesverdig livsstil, og de elsker den. Men kvalitet pleier å koste, så du spør deg sikkert selv hva det koster å bo i landet. Frankrike er kanskje ikke så dyrt å bo i som du har trodd.

La meg komme med noen priseksempler. De månedlige felleskostnadene for en vanlig ett roms leilighet i Nice, og Rivieraen er en av Frankrikes mest kostbare områdene, er omkring 1.000 kroner. Det inkluderer oppvarming, vann, heis, vedlikehold og forsikring. I Rouen var imidlertid den høyeste felleskostnaden jeg registrerte 500 kroner måneden, og i noen komplekser var hybelleilighetene helt nede i 100 kroner måneden.

Reise_til_Nice_Frankrike 
Villaeiere betaler selvsagt ikke felleskostnader. Prisene for gass og elektrisitet varierer med sesong, men med unntak av alperegionene er de ikke skremmende. De fleste slike eiendommer får regninger som tilsvarer et par hundre kroner måneden om sommeren og 600 kroner om vinteren.

Eiendomsskatten blir sannsynligvis ikke mer enn en tusenlapp i året med mindre det dreier seg om en eiendom i flere millioners klassen. I landsbyområdene er kostnaden pr. år for skatt, vann og renovasjon i snitt 3 000 kroner. Større hus i byene skattlegges med omkring 6 000 kroner årlig.

Et fantastisk sted å bo
Førsteklasses helsetjeneste, utmerkede veier og offentlig transport, og høyst overkommelige eiendomspriser. Søker du et feriested utenfor Norge er Frankrike et godt alternativ. Tenk bare på å ha en god, lang sommer.

Og med dagens eurokurs kan du virkelig gjøre et kupp. Men det finnes så mange gode prospekter at det kan være vanskelig å vite hvor en skal begynne å lete.

Noen vil kanskje ha en romantisk villa, mens andre vil ha et hundre år gammelt hus i en middelalderby eller et pied-à-terre i Paris. For andre er det kanskje en ferieleilighet ved Middelhavs- eller Atlanterhavskysten som er tingen. En bondegård bortgjemt i et billedskjønt landskap, et ski chalet, eller kanskje til og med et châtau med tårn og egen landeiendom.

Reise_til_Rhone_FRankrike 
Prisene i mange regioner er forbausende mye lavere enn de fleste tror. I Rhones alpeområder, nær den sveitsiske grensen, kan en fullt møblert hybelleilighet i toppetasje og med fellesbod for ski koste under 100 000 kroner. I Nord- og Midt-Frankrike kan hytter som oppusningsobjekter kjøpes for omkring 150 000 kroner, noen ganger mindre.

I Bretagne får du et lite hus for 100 000 kroner bygd i tradisjonelle steinmaterialer, og de grå granittveggenes farge forsterkes av gylne innslag av gulltorn eller tåkeblå langstilkede hortensiaer. Bygningen er i god stand med tett tak og tørt interiør. Kjøperen må riktignok installere sanitæranlegg, men la ikke det skremme deg. Dette er bare priseksempler.

Hva med en bondegård? Et 350 kvadratmeters hus i Limousin for 300 000 kroner? Selv om det kreves noe istandsetting er det innflytningsklart og inneholder både spiraltrapp og naturlige steinvegger. Faktum er at det i mange deler av Frankrike er utallige boliger i prisklassen 500 000 kroner og mindre som er innflytningsklare.

En perle av en hytte med to soverom, eiketrapp og en liten have midt i en landsby i Poitou-Charente for bare 250 000 kroner. Det er kort vei til det lokale bakeriet og den lokale baren, og heller ikke langt fra middelalderbyen Rochechouart, en folkerik by med alle tilbud og et vakkert château og en kirke med spiraltårn.

Det er mange innsjøer i området med egne strender for bading og båtliv på varme sommerdager.

Og du kan kjøpe deg inn i Dordogne for lommepenger. Et fire roms hus med gård og hage i en fredelig elvedal, uten fare for oversvømmelser, i to etasjer og på 400 kvadratmeter med mulighet for et ekstra rom på loftet for bare 250 000 kroner!

I Belvédère, i det nordlige Provence, kan du få kjøpt en renovert landsbyeiendom som har en attraktiv kjellerhvelving og en liten leilighet med kjøkken, soverom og dusj i første etasje. I annen etasje er det leilighet på to nivåer med stor stue og balkong med utsikt, åpen kjøkkenløsning med pizzaovn og mesanin. På øvre nivå er det to soverom pluss dusj. Pris: 450 000 kroner.

For samme pris kan du få et tre etasjes hus med fire soverom i nærheten av Granville i Normandie. Det er gangavstand til strand, huset har godt tak og nytt elektrisk anlegg. Det eneste som behøver å gjøres er å modernisere kjøkkenet.

Romantiske Paris
Paris er uten tvil romantikkens hovedstad og essensen av ’urban chic’. Du har kanskje drømt om et hjem i en av de historiske gatene, men trodd at det var økonomisk utenkelig. Men det behøver faktisk ikke bare å bli med drømmen.

Reise_til_St._Germain-de-Près  
Selv om det er mange utlendinger som tiltrekkes av kjente områder som St. Germain-de-Près og Latinerkvarteret, er dette en by med mange alternativer. Her er noen eksempler:

Utsikt til egen gård, 55 kvadratmeter hybelleilighet med mesanin og bad i en murbygning på Montmartre. Pris: 600 000 kroner.

89 kvadratmeter leilighet i det livlige Bastille-området. Annen etasje i en gammel bygning med ‘grønt’ gårdsrom, god naturlig belysning, stue med takbjelker i tre og franske vinduer, et soverom, kitchenett, baderom/wc. Pris: 750 000 kroner.

Paris består av 20 forskjellige distrikter, kalt arrondissements. Eiendomsprisene oppgis normalt som kvadratmeterpriser. Enkelte distrikter er uten tvil dyrere enn andre, mens du får mer for pengene i noen.

Eie eget château?
For mange er det å eie et fransk château en uoppnåelig drøm. Men i disse tider er det faktisk mulig å virkeliggjøre slike drømmer.

Jeg kjenner flere som har gjort det, og de jeg vet om har kunnet gjøre mye av restaureringsarbeidet selv. Det å restaurere et château er imidlertid ikke for amatører, men jeg tror fristelsen kan bli stor når du får vite hvor lite slike historiske eiendommer selges for.

Selv om prisene lett kan komme opp i 30 millioner for et fullt restaurert château med tårnspir, brystvern og flere mål park, finnes franske slott i alle størrelser og former. Hvis du ikke er interessert i å stelle flere mål haveanlegg, gleder det deg sikkert å vite at et lite château i fornuftig bra stand ligger koster fra tre millioner kroner og oppover. Du kan også kjøpe et enkelt urestaurert tårnhusslott for så lite som en halv million.

Ikke eie, men leie
Når du vurderer et opphold i Paris eller i provinsene oppdager du fort at det er overkommelige leiepriser også, selv langs deler av Rivieraen. Umøblerte hybelleiligheter i populære områder i Nice kan leies for 2 500 kroner måneden, møblerte hybelleiligheter fra 3 000. I Antibes-området kan du leie en leilighet med et soverom på 60 kvadratmeter i et fellesområde med svømmebasseng for under 6 000 kroner måneden, eller en to roms møblert leilighet på 120 kvadratmeter for 7 500 kroner.

Reise_til_Rouen_Frankrike 
Byer i nord, for eksempel Rouen, er enda rimeligere, og fordelen er at du bare er en time unna Paris.

Hybelleiligheter og leiligheter med et soverom i det historiske sentrum kan leies for fra 2 000 til 3 000 kroner måneden. I Katedralområdet kan du leie en 100 kvadratmeters leilighet for mindre enn 4 000 kroner måneden.

Gastronomisk paradis
En av de store gledene ved å bo i Frankrike er å kunne nyte bordets gleder. Over hele landet er det utallige gode restauranter hvor du kan spise en fabelaktig tre retters middag for 200 kroner pr. person. Lar du deg friste av en god flaske vin og kaffe til desserten slipper du allikevel unna med rundt 300 kroner.

Reise_til_Frankrike_haute_cuisine 
Og hvis du liker å lage maten selv kan du nyte haute cuisine hjemme for en brøkdel av restaurantprisene. Franske markeder er noe helt for seg selv, og selv de minste byene har et marked minst en gang om uken. Mange finner sted på nøyaktig samme sted som de har holdt til i århundrer, noe vi vel ikke akkurat si det om Rimi her hjemme. Enten du ønsker å kjøpe råvarer til et hurtig måltid eller forbereder en herlig piknik, kan du gjøre som franskmennene selv og oppsøke le marché. Friske bringebær, lavendelhonning, ristede kastanjer, valnøttbrød og foie gras på krukker. Får du ikke vann i munnen?

Godt klima
Frankrike er velsignet av et godt klima. Selv om det regner en del i nord og vest om vinteren, og du forventer vel ikke annet en snø fra desember til i slutten av mars i de franske Alpene, har regionene i sør seks timers sol hver dag, selv i januar. Hvorfor tror du Rivieraen er så populær blant europeiske pensjonister om vinteren?

Menton, en av Cöte d’Azurs deiligste feriesteder, har en festival hver februar som hedrer innhøstingen av sitronene.

Reise_til_Menton_Frankrike 
Personlig ville det frydet meg hvis jeg kunne tilbringe mer tid i Frankrike om våren når himmelen er perfekt Middelhavsblå og landskapet bugner av villblomster, fiolette iriser, røde valmuer og høye rosa valeriana. Eller hva med ’April in Paris’? Jeg takker ja til hvor som helst i Frankrike i april.

Gjør som de innfødte
Franske hoteller kan være så mangt, men det finnes mange, også mindre hoteller, som har utmerket standard. Men det er faktisk en enda større opplevelse å leve vie francaise i en byleilighet eller en gîte. Det er møblerte hytter, som regel i nærheten av en landsby. Det er faktisk ikke vanskelig å finne en utleiehytte heller.

Gîtes kan gi deg mye for pengene. En sørvendt hytte med tre sengeplasser og egen furuved like utenfor Roussillon, en av de vakreste fjellandsbyene i Provence, kan leies for mellom 3 000 og 4 000 kroner uken, avhengig av sesong.

Reise_til_Roussillon_Frankrike 
Det koster heller ikke en formue å nyte storbylivets gleder heller. Under et opphold i Aix-en-Provence nylig, leide jeg meg en hybelleilighet i et komfortabelt boligområde, bare ti minutters gange fra byens hovedboulevard. Ukeleien var 3 500 kroner. Selv om du bare bor der noen få dager, mener jeg det gir en følelse av noe spesielt å vite at du er en del av lokalsamfunnet. Jeg simpelthen nøt å ta turen til mitt boulangerie om morgenen for å kjøpe frokostbaguetter og pain au chocolat.

I Paris finnes det er stort utvalg av elegante leiligheter til leie også.

Verdens beste helsevesen
Når vi snakker om helsetjenester, sier navnet Jeann Calment deg noe? Hvis du i det hele tatt har lest noe om god alderdom har du kanskje støtt på navnet. Jeanne var født og oppvokst i Arle i Provence og døde i 1997, 122 år gammel. Hun hadde den gang rekorden som det eldste levende mennesket på jorden. Hun røkte sigaretter, spiste foie gras og sjokoladekaker. Kort sagt, gjorde hun alt det norske leger advarer mot. Men hvor mange pensjonister vet du om som begynner å fekte i en alder av 85 år, eller som fortsetter å sykle når de passerer 100?

Reise_til_Frankrike_Jeann_Calment  
Jeanne Calmet var riktignok et genetisk unntak, men mye godt kan allikevel sies om det franske helsevesenet.

Ifølge en studie gjennomført av WHO har Frankrike den gjennomgående beste helsetjenesten i verden.

Mange utlendinger som bor i Frankrike nyter godt av helsevesenet der sammenlignet med de tjenestene de får i sine egne hjemland. Det finnes til og med poliser som dekker tannlegeregninger.

Fem stjerners opplevelser
Å bo i Frankrike er som en fem stjerners opplevelse. Du vil alltid ha mange steder å kunne reise til eller ting å se. De gamle fiskehavnene i Normandie, for eksempel Honfleur. Den rosa byen Albi, fødestedet til Toulouse-Lautrec. De flere titalls middelalderbyene med sine fort eller landsbyer, for eksempel Dordogne. Karakteristiske og ærverdige Marseille. Historiske Rouen hvor Jean d’Arc ble brent på bålet.

Reise_til_Frankrike_Honfleur 

Landskapene er like mangfoldige som befolkningen selv. Det tar et helt liv å bli godt kjent med Frankrike. Fra nord til sør utfolder landet et kaleidoskop av sjøer og fjell, sandstrender, klippeformasjoner og buktende grønne åkre, sølvskimrende olivenlunder og jorder med overveldende solsikker.

Og det skjuler seg en spennende fortid der også. Du kan se glimt av den i den høyreiste katedralen i Chartes, de romantiske slottene i Loire, og de oppreiste steinene som er plassert av mystiske forhistoriske mennesker i Bretagne. Hvis det finnes noe slikt som spøkelser, kan man bare tenke seg hvor mange ånder som kjemper om en plass i Frankrike, gjenferd fra Charlemagne til Jeanne d’Arc og Marie Antoinette.

Uansett hvor du velger å oppholde deg, finnes det spennende småbyer og storbyer hvor det er enkelt å legge ut på dagsturer eller helgeopphold. Toulouse, Lyon, Marseille, Strasbourg, Nice, og selvsagt Paris. De ligger der og venter på deg. De provinsielle byene er herlig energiske med sine gallerier, konserter og spesialbutikker på ethvert hjørne. Terrassekafeer som egner seg godt for filosofiske samtaler, eller bare å nyte en kopp latte, en pastis eller en kir eller fråtse i syndefull sjokoladekake.

Og fra Frankrike er mange av Europas andre attraktive destinasjoner også innen rekkevidde.

Kort tid etter at du har gått ut av inngangsdøren din etter frokost kan du faktisk vandre nedover Las Ramblas i Barcelona eller nyte en muslinglunsj i Brussel. Eller hva med Sveits? Byen Lucerne ved den vakre innsjøen ligger bare to timers kjøring fra Alsace i Øst-Frankrike. Fra Nice kan du utforske kystbyene langs den italienske rivieraen etter under en times kjøring.

Å bo i Frankrike må være å leve som livet er ment å leve. Jeg har etter beste evne forsøkt å sette fingeren på hvorfor det er slik. Hva er det ved Frankrike som stadig får meg til å vende tilbake og som tiltrekker seg tusenvis av reisende hvert år? Er det den fantastiske maten og de lange middagene som kan vare opptil tre timer i strekk? Eller er det de beste vinene og aperitiffene i verden? Eller kanskje det skyldes at hver gang jeg kommer tilbake oppdager jeg noe nytt og nye steder som jeg kan utforske.

Selvsagt er det en kombinasjon, men faktisk tror jeg primært at det skyldes at uansett hvor i Frankrike jeg befinner meg får jeg en inderlig følelse av joie de vivre. Livet er godt å leve.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO