1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Quito – en fengslende hovedstad

For Destinasjoner av Kurt Walter Ménard

I tillegg til å være kulturell og historisk interessant, har Ecuadors hovedstad Quito mange geografiske elementer som kan fargelegge de besøkendes opplevelse. Byen ligger 4759 meter over havet og omkring 25 kilometer fra Ekvator og den klamrer seg rundt en aktiv vulkan som heldigvis har holdt seg i ro i mange år.

Quito ligger i en dal flankert av Andesfjellene, som sammen med andre øyenfallende elementer får denne store byen til å se ut som om den er pakket inn i en granittkule, og det ser man best når det dramatiske sollyset lager sine spesielle silhuetter på kantene, eller når skyer skjærer seg gjennom fjellkantene og legger seg som skum i landskapet.

Quito_kart 

Quito har en rekke sofistikerte hoteller, restauranter og attraksjoner, men for besøkende kan det ta litt tid å glemme at et naturlig element med enorme krefter, vulkanen Pichincha, bare ligger noen få kilometer unna. Men byen har mye å tilby. Det gamle kolonisenteret, som i 1978 ble ett av de første verneverdige stedene på UNESCOs liste, har mange kirker, og seks av dem er ustyrt med vakkert gullforgylt interiør med betagende vakre altere og kapeller.

destinasjoner_Quito 

Det er liv og røre på de fargerike utendørs markedene, og restaurantene serverer historisk viktig lokal mat. Butikkene bugner av lokalt håndverk, og det er ikke uvanlig å se mennesker i nasjonaldrakter. I løpet av de flere hundre årene siden Pizarro og hans hær invaderte Ecuador, i 1532, og desimerte den lokale inkabefolkningen, er det etterkommere etter europeisk-ecuadorianske ekteskap som dominerer folket her.

I den nyere bydelen, som omgir det historiske sentrum, finner du de store, internasjonale hotellkjedene og de dyre restaurantene. Der er også forretningssenteret, samt det som betegnes som byens beste boligområder.

Å bo

Etter vår smak er Hacienda Rumi Loma det beste overnattingsalternativet. Det ligger på en fire hundre måls eiendom ved siden av Pinichinka-vulkanen. Bygningen, rommene, uteområdene og service reflekterer eierens utmerkede smak og ønske om å levere det aller beste. Resepsjonen har oppholdsområder med bord og stoler, overdimensjonert stoppede sofaer, kunst og friske blomster og sjarmerende områder hvor gjestene kan møtes for en ettermiddagsdrink eller slappe av med en god bok. Alle haciendaens fem suiter er møblert med en blanding av fine antikviteter og håndlagde møbler og tekstiler. Overveldende dekorasjoner dekker nærmest alle overflater, hjørner og hyller, men på en utsøkt, harmonisk måte. Vår suite hadde et nedsenket oppholdsrom, et enormt soverom, adobevegger og steingulv på baderommet og en terrasse med utsikt til det frodige landskapet.

Måltidene serveres i spiseavdelingen i hovedetasjen, hvor maten er like førsteklasses tilberedt som selve atmosfæren. Vår middag besto av spesialiteten Cordaro la Cantera (grillet vårlam marinert i sangria i tre dager). Herlig! Forretten var lokal steinkrabbe servert med sort smør, og vi avsluttet med macadamia-pai servert med vaniljeis, et luksuriøst måltid som vi sent vil glemme. Det ble ikke mindre minneverdig med en briljant chilensk cabernetbasert Viñedo Chadwick 2000 som følge.

Landskapet rundt Rumi Loma, som også omfatter en nasjonalpark, egner seg utmerket for turgåing, moderat fjellklatring, fugletitting og terrengsykling. Byen er lett tilgjengelig for handleturer, sightseeing og bespisning.

Casa Gangotena på Plaza San Francisco, er det nyeste hotellet i Quito og ett av de beste. Den første bygningen på området var et Inka-tempel som ble ødelagt etter den spanske erobringen. Tidlig i det 20. århundre bygget den aristokratiske Gangotenafamilien et fortryllende herkspashus her, dekorert med caffe latte farget marmor, antikviteter, kostbare tepper, trepanel og lysekroner, og alt er heldigvis godt bevart. Det er høyt under taket i hotellets 31 romslige gjesterom, som er utstyrt med Art Deco lamper, vinduer som rekker fra gulv til tak og senger dekket med drapert burgunder lin. Baderommene er helkledd i hvit marmor, og suitene har balkonger ut mot den gamle boligens atriumterrasse, eller alternativt mot gamlebyens historiske kirker. Måltidene serveres i den utsmykkede spisesalen eller en innvendig patio. Maten er klassisk ecuadoriansk med retter fra Andes og kysten. Supper serveres i leireterriner og er uforlignelige.

Hotel Patio Andaluz ligger midt i gamlebyen i et kolonihus fra 1730-årene og kan således titulere seg som ”nasjonalskatt”. De 31 gjesterommene, som er omgjort fra sin opprinnelige form, har ikke mye ekstra plass, men med hems som du kommer til med trestige, er det generelt komfortabelt her. De fleste rommene er møblert med mørke tremøbler med et lite bord og småtepper på tregulvet. Sengebelysningen er imidlertid relativt dårlig. Baderommene er utstyrt med kombinasjonsbad og dusj. Alle rommene har klimaanlegg og WiFi-tilgang. Det er ingen felles oppholdsområder.

Restauranten har vulkanisk stein på gulvet og utstillingsdukker med fargerike nasjonaldrakter. Frokostbuffeen, ikke inkludert i romprisen, er vakkert tilberedt med beskrivelse av de ukjente rettene. Vår middag i husets restaurant ble en skuffelse. Det er bedre å spise på et av de nærliggende stedene.

Café Cultura er et kunsthotell i en bygning fra tidlig 20. århundre og svært populært blant gjestene, mange av dem har vært der tidligere og setter pris på å treffe velutdannede mennesker fra andre kulturer. De 26 gjesterommene er ikke luksuriøse, men med sin tidsriktige møblering og smarte innredningselementer er de ganske attraktive. I hovedetasjen finnes både resepsjon og det som må kunne kalles for et oppholdsrom og bibliotek, med rikelig av modernistiske møbler omgitt av vaser med liljemønster, bøker, veggmalerier og gjenstander du normalt bare ville forvente å finne i private hjem hos sent 1900-talls europeiske spissborgere. De eldste, og etter vår mening de mest sjarmerende, rommene ligger bak på grunnplan. De som har mest naturlig lys ligger i fjerde etasje, men noen av disse har skråtak. Hvert rom er forskjellig innredet, men alle har malte motiver på veggene og prydgjenstander fra sin egen tid. Hvis det er mulig, forsøk å få se rommene før du bestemmer deg, for noen er ganske små mens andre har peis eller balkong.

destinasjoner_cafe_cultura_Quito

Biblioteket på grunnplan er populært, og kanskje finner du noe av den hyggeligste lesingen blant kommentarene i gjesteboken.

Måltidene serveres daglig i bistroen, og maten er førsteklasses med vel tilpassede viner og ganske vennlig betjening. Vår servitør snakket så varmt om hotellets massør at vi forsøkte, og vi sekunderer hans entusiasme.

I Otalvo, i underkant av 100 kilometer nord for Quito ligger Hosteria Hacienda Pinsaqui, et hotell med 30 suiter, oppstått fra en nedslitt eiendom fra 1790, en gang eid av familien Hernandez fra Argentina. I dag er det en romantisk oase hvor gjestene ønskes velkommen av lokale musikere som spiller musikkinstrumenter fra Andes. Landskapet nedenfor består av innsjøer blant overdådig vegetasjon, og tidligere aktive vulkaner stikker opp som en kjede i det fjerne. Inni bygningen i kolonistil, og i hyttene omkring, har rommene ulik innredning og møblering med blant annet store senger, tregulv med saueskinnsfeller, komfortable stoler foran peisen og jacuzzibadekar. Blant husets mange antikviteter finnes en fransk porselensvask og en krystallysekrone fra 16. århundre i et rom som en gang Simón Bolivar har bodd i.

destinasjoner_Hacienda_Porvenir

Haciendaens yndige spisesal, utsmykket i spansk kolonistil med enorme vinduer, har en imponerende steinpeis som er stor nok til å grille en hel okse. Menyen inneholder veltilberedte standardretter som reke cerviche, havabbor i kaperssaus, lokal ørret med pesto og macadamias, biff brassert i achioteolje og loceo (Ecuadors ikoniske potetsuppe servert med avokado og hvit ost). Vårt måltid var ganske tilfredsstillende, kronet av husets hjemmelagde iskrem med narancilla-smak, en innenlandsk sitrusfrukt med tomatfarge og en smakskombinasjon av rabarbra og lime. Herlig.

Mange gjester besøker Pinsaqui etter et besøk på Otalvos ettertraktede håndarbeidsmarked. Det er også et egnet stopp for dem som gjerne ønsker å ri og hvor hestene beiter på gården.

Dann Carlton, som ikke er tilknyttet Ritz-Carlton-gruppen, tilbyr opphold og service på samme nivå som man finner på internasjonale kjedehotell, men iblandet ecuadoriansk sjarm. Hotellet ligger i forretningsdistriktet, i nærheten av byens hovedattraksjoner. De 212 rommene er ganske store og har god naturlig belysning, friske blomster og møblert som et førsteklasses europeisk storbyhotell. Blant fasilitetene finnes et svært hyggelig innendørs svømmebasseng, et velutstyrt trimsenter med blant annet squashbane, og en spisesal som serverer utmerkede spesialiteter fra Ecuador, spesielt en herlig ceviche.

destinasjoner_suite_dann_carlton_quito

Spise

El Tianguez er en del av et forretningskompleks og et museum i sentrum av San Francisco Plaza hvor det opprinnelige historiske markedet var. Det er et populært lunsjsted. Menyen bygger på lokal mat, for eksempel banana empanadas, reker med pisco (lokal beriket brandy) og llapingachos (pannekaker laget av poteter og ost).

Vårt måltid ble innledet med en overraskelse, popcorn med krydret ajisaus, og avsluttet med queso con higos (manchego-ost med fikener i brun sukker-honning saus). Den anbefalte drikke til maten er sangria laget av en kombinasjon av frukt, amaretto og lokal rødvin. Tel: 593-2-295-4326.

Alma ligger i et fredelig boligområde og er et av Quitos beste spisesteder. Ved første øyekast kan stedet virke trendy. Byens jetset bestiller for eksempel vin via sine iPads, og veggene er prydet med matinspirerte sitater. Men chef Miguel Javier de Arregui hever seg over motebildet med innovative matretter som laksecarpaccio, havabbor og tunfisk, stenket med selleriolje og honningsennep, blekksprut med potetskum og kål sautert i olivenolje, svinemage med surkål, fersk fruktkompott med appelsinblomstessens ledsaget av tomat/basilikum sorbet, og en crème brûlée med pasjonsfrukt, alt velkomponert og profesjonelt presentert. Tel: 593-.2-225-2748.

destinasjoner_Alma_Quito

Utflukter

Omkring to timer fra Quito, midt mellom regnskog og skyskog, finner vi økoområdet Arashá Forest Resort and Spa, en tropisk oase med hytter med halmtekte tak, et spa med full behandlingsmeny og en 18 hulls miniatyrgolfbane. Du kan besøke stedet som dagstur eller overnatte. Utendørsrestauranten serverer typisk ecuadoriansk ceviche med palmehjerter, pisangchips, langostina (her en kreps stekt på varme vulkanske steiner og dryppet med smør) og crema de leche servert som en eggkrem.

Utsikten fra de store glassvinduene i massasjerommene gir deg følelsen av å være midt i en betagende jungel. Fantastiske blomster, fra 1900 eller der omkring i mange forskjellige utgaver, finnes på hele eiendommen, og du hører stadige skrik fra jungelfugler hele dagen gjennom.

destinasjoner_Arasha_Ecuador

Et av de mest imponerende innslagene på stedet er en utflukt i regnskogen til en sjaman fra Tsachilastammen. Med håret farget rødt av achioteplanten, og et halskjede med villsvintenner, gjennomfører han en energisk rensing av kroppen din ved hjelp av obsidian, lotion og vill basilikum. Han legger obsidian forsiktig mot tinningen og øverst på hodet mens han plystrer en munter melodi. Selv den mest skeptiske observatør kan ikke fri seg fra å bli betatt av dette uforglemmelige ritualet.

Hacienda Porvenir
ved Tierra del Volcan, omrking 55 kilometer sør for Quito, like ved inngangen til Cotopaxi nasjonalpark, er verdt et besøk, ikke minst grunnet det spektakulære landskapet, blant annet utsikt til fire av verdens mest imponerende vulkaner. Du bor på en bondegård hvor du om ønskelig kan delta i melking, planting, ysting og matlaging. De holder både hester og okser på gården, og avhengig av tiden kan du delta i en roundup. Med all respekt å melde, hovedvekten er lagt på komfort og ekthet. Bygningene er laget av et lokalt adobeaktig materiale og har halmtekte tak. Gjesterommene er store og har peis. I spisesalen er måltidene laget etter lokale oppskrifter; vanligvis står quiona-suppe og grillet kylling med pølser på menyen. Hvis du ikke deltar i gårdarbeidet, kan du låne hest, dra på fottur, sykle i fjellet, besøke en by i nærheten eller bare krølle deg sammen med en bok foran peisen.

destinasjoner_Tierra-del-Volcan

Papallacta termobad, omkring 64 kilometer fra Quito, ligger på nesten fire tusen meters høyde i Cayambe-Coca økologiske reservoar, et fire millioner mål stort område med lyngmo, skog, elver, innsjøer og termobasseng på innsiden av en caldera i en ikke aktiv vulkan. Området egner seg godt til fotturer, fiske, fugletitting, og du kan overnatte i et rom i vertshuset eller en enkel hytte oppvarmet av naturlig vulkanvann. Spatjenesten omfatter det ypperste andesiske søleomslag, som gir fantastisk kroppsavslapning og sies å virke foryngende.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO