1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Tre gode grunner til å besøke Kristiansund

Tekst og foto: Tor Kjølberg (juli 2012)

Om byen
Kristiansund bykommune ligger på Nordmøre i Møre og Romsdal. Med sine 23 903 innbyggere ligger Kristiansund sentrum fordelt på fire øyer, Nordlandet, Innlandet, Kirkelandet og Gomalandet. Byen fikk bystatus i 1742 og het den gang Christianssund. Byens navn var en periode et stridstema siden mange ville at byen skulle ta det gamle norske navnet som ladestedet Fosna, istedenfor navnet byen hadde fått i dansketiden. Navnestriden kulminerte i 1929 da halve byens befolkning gikk i folketog som til sist endte i folkeavstemning. Mer enn 91 prosent stemte mot navneendring, og den eneste navneendringen er den moderne stavemåten og at bokstaven N ble sløyfet etter navnet da postnumrene ble innført i Norge. Bokstaven N sto for Nord og skulle lette postgangen siden post til Kristiansund ofte ble forvekslet med post til Kristiansand.

reise-til_kristiansund

Tahiti-festivalen
Den første Tahiti-festivalen ble arrangert i 2000. Den gang var det 500 besøkende på Dødeladen Cafe som hadde et lite telt på utsiden. Siden den gang har festivalen blitt utvidet både i lengde og antall tilskuere. De siste årene har festivalen vart i nesten en uke og samlet rundt 20.000 mennesker.

- Da vi begynte å arbeide med galskapen på slutten av nittitallet, hadde vi ikke drømt om at festivalen skulle bli så stor. Jeg hadde vel aldri drømt om å bli festivalarrangør heller. Men dette er så morsomt å holde på med at jeg gleder meg like mye hvert år. Ingenting er hyggeligere enn å se mennesker kose seg sammen med gamle og nye venner i historiske omgivelser på Tahiti. Festivalen ligger omkranset av norsk kysthistorie, noe som gjør den helt spesiell, sa en gang festivalens grunnlegger og åndelige leder, Frode Alnæs.

Tahiti-festivalen_Frode_Alnaes

- Foruten å bevare de unike husene på området, har mitt mål hele tiden vært å gjenskape atmosfæren i den gamle bydelen på Innlandet, også kalt Tahiti. Gjennom kulturarbeid, dugnadsinnsats og entusiasme har det nå virkelig blitt blåst nytt liv i denne tidligere rivningstruede bydelen.

Bydelen Innlandet med den største gjenværende komprimerte gamle trehusbebyggelsen i hele Møre og Romsdal, er nå så godt som ferdig renovert. Etableringen av Dødeladen og Tahiti-festivalen har gitt grobunn til nyetableringer som Thon Hotel Kristiansund, Barcarole bar, Arnulf Øverlands galleri, Kjønnøybrygga og siste tilskudd på stammen, fotballpuben på Tahiti-brygga. Dette har skjedd i løpet av veldig kort tid.

Tahiti-festivalen_logo

- Kristiansund har alltid vært en by som har sett ut mot verden og tatt med seg verden hjem igjen. Det er sikkert slik navnet Tahiti har oppstått. For det er bare den som er trygg på sin egen identitet, sitt eget opphav og sin egen tilhørighet, som tør å åpne seg for impulser utenfra. Å kjenne sin egen historie og være trygg på sin egen forankring er nødvendig for å åpne opp og slippe inn nye inntrykk og påvirkning. Når tradisjoner og nye impulser møtes, oppstår spennende kultur. Da skapes det nytt. Da utløses det dynamikk. Slik er det på Tahiti! sier en entusiastisk Alnæs.

Tahiti-festivalen_publikum1

Tahiti-festivalen arrangeres hvert år i månedsskiftet juni - juli. Årets arrangement ble avholdt i perioden 27. juni til 1. juli med mange attraksjoner på programmet. Først ut var Jan Eggum og Halvdan Sivertsen med band, etterfulgt av Kaizers orkester, Di Derre og Jarle Bernhoft med band.

I tillegg var det plass til både nattrock og matinéarrangement og barnefestival. I år var det konserter med Henning Kvitnes og Hilde Louise Asbjørnsen samt Quiz-Dan med Dan Børge Akerø.

Tahiti-festivalen_publikum2

Tahiti-festivalen_publikum3

Hele byen bærer preg av Tahiti-festivalen i denne perioden, og har du anledning til å besøke byen i slutten av juni, er du garantert et feststemt publikum og musikk på høyt nivå.Vi overvar konserten med Di Derre, og det var utrolig morsomt å få oppleve Jo Nessbø og bandet, som ga alt. Publikum kvitterte da også med enorm begeistring, ikke minst da gruppa tro til med storslageren ”Jenter som kommer, og jenter som går”.

Tahiti-festivalen_2012_De_Derre

Med Sundbåtene kommer du deg enkelt til og fra de fire øyene.

Kristiansund_Sundbaat

Fiskeværet Grip
Den knøttlille øya Grip, som var Norges minste kommune, har landets minste stavkirke og verdens minste brannbil.

Øygruppen var frem til 1964 egen kommune med 115 furet og værbitte innbyggere. I dag er de sjarmerende og velholdte boligene på fiskeværet sommerhus for dem som engang bodde der eller deres etterkommere.

Grip1

Grip er i dag Kristiansunds minste bydel, der den ligger 14 kilometer ute i havet, omkranset av 200 holmer og skjær, omkring 40 minutters båttur fra Nordmøres hovedstad med Gripexpressen. Øyas siste fastboende kastet inn håndkledet og forlot øya, slagstøvlene og sydvesten like før jul i 1974. De fleste fastboende pakket koffertene på midten av 1960-tallet.

Grip2

Øya er mindre enn en halv kvadratkilometer, men fyret er stort. Med sine 47 meter er Grip Fyr på skjæret Bratthårskollen Norges høyeste.

Gripexpressen
Fra slutten av mai til 26. august 2012 er det daglig avganger med Gripexpressen til øygruppen med de gule og røde husene, de smale, sjarmerende gatene, fotballbanen, kroa og fiskeværets egen kraftstasjon ute i Nordmøres havgap, vest for Smøla og Tustna.

Gripexpressen

Et besøk på Grip er som å spasere rett inn i skjærgårdsidyllen fra ”Vi på Saltkråkan”. Tiden har stått stille ganske lenge på dette ramsalte fiskeværet.

Brannbil
I år har øya utenfor Kristiansund fått en ny attraksjon: Verdens minste brannbil. En spesialdesignet doning med vannpumpe og fire slanger, på størrelsen med en tråbil, konstruert av Kristiansund Brannvesen og som skapt for uttrykning på fiskeværet med sine smale veier og skarpe hushjørner. Med ”brannbilen” på plass i øyas egen brannstasjon kan alle på Grip sove trygt sommeren igjennom.

Grip3

Midt inne på øya, skjermet av bebyggelsen og på øyas høyeste punkt, står den lille røde stavkirken. Kirken ble bygget i ca. år 1300, og har siden vært samlingssted i sorg og glede. Alterskapet er en gave i takknemmelighet fra den hollandske prinsesse Elisabeth som i 1515 ble reddet av norske sjøfolk, under en heftig storm. Veggmaleriene er fra ca 1620.

fra_Grip_Stavkirke

Atlanterhavsveien
Atlanterhavsvegen (Riksvei 64) går i sikksakk over åtte lave broer ute i havgapet, og knytter sammen øyene mellom Molde og Kristiansund. Hustadvika er en beryktet havstrekning som er dramatisk i stormvær. I roligere vær kan du noen ganger observere sel og hval.

Atlanterhavsveien1

Veien er drøyt åtte kilometer lang, og ble åpnet i 1989 etter byggestart i 1983.

Altanterhavsvegen ligger omkring 30 minutters kjøretur gjennom Atlanterhavstunnelen fra Kristiansund. Atlanterhavstunnelen er 7,7 kilometer lang og 240 meter dyp. Etter tunnelen går ferden videre over spennende Averøy med Kvernes stavkirke, og deretter ut på den ville og vakre kystrekningen mot Hustadvika.

Atlanterhavsvegen med sin utrolige kystlinje og prisbelønt arkitektur på og langs veien og broene, er en del av Nasjonal turistveg mellom Bud og Karvåg.

Atlanterhavsveien2

Det er fire tilrettelagte rasteplasser med sti og utsiktspunkt. Disse har modige arkitektoniske former og noen av rasteplassene er populære blant sportsfiskere.

Vi anbefaler en rast og buffé på Bjartmars Favorittkro med sin fantastiske utsikt over sjø og holmer. Der lages det smakfull og tradisjonell norsk mat med vekt på ferske norske råvarer.

Bo i Kristiansund
Det nyeste hotellet i Kristiansund er Thon hotell. Ellers finnes både Grand og Rica.

Spise i Kristiansund
Spør du lokalbefolkningen hvor de vil gå ut for å ha et hyggelig måltid svarer svært mange Smia eller Brasseriet. Barcarole Tapaskjeller på Innlandet er også et populært spisested med fantastisk god mat. Gripruta går innom kaia.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO