1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Vi besøker Shetlandsøyene

Tekst: Tor Kjølberg (juni 2012)

Hvis du skulle føle behov for å komme deg langt bort er det få steder i verden hvor du kan føle deg mer fjernt enn på Shetlandsøyene. Selv om shetlandshunder, shetlandsponnier og shetlandsstrikk er kjent over hele verden, er selve øyene omgitt av mye mystikk.

reiseliv_reiseglede_shetlandsøyene_kart

Hvis du er mottakelig for det betagende ved uberørt natur og ville omgivelser, er Shetlandsøyene en ønskedestinasjon. De består av mer enn 100 ulike øyer som til sammen utgjør øyriket Shetland. De 15 øyene som er bebodd har til sammen en befolkning på 22.000 mennesker, og tre fjerdedeler av dem bor på den største, Mainland Island.

reiseliv_reiseglede_Shetlandsøyene1

Selv om øyene er en del av Skottland, med egen representant i det skotske parlamentet, er Shetland geografisk nærmere Norge, som det faktisk tilhørte inntil 1470, da det ble overdratt til Skottland som oppgjør for en gjeld. Shetlands norske arv forklarer således den norrønske vikingtradisjonen i Shetlandskulkturen, spesielt den årlige ”Up Helly Aa” festivalen, som gjenspeiler ekte viktigtradisjon når shetlandsbeboerne feirer dagslyset etter vintermørket.

reiseliv_reiseglede_shetland_Islands-003

Nesten alle byene på Shetland lager sitt eget arrangement den siste tirsdagen i januar, når menn i vikingutrustning går i land fra en nybygd kopi av et originalt vikingskip og paraderer gjennom byen. Etter mørkets frembrudd bærer de brennende fakler og setter skipet i eksplosiv brann. Det burde være unødvendig å fortelle at vin, øl og mjød spiller en stor rolle i dagens festivitas.

reiseliv_reiseglede_torch_light_parade_shetland

Mange besøkende kommer hit for å beskue de mange sjøfuglartene som hekker på øyene, samt trekkfuglene som tar en pause der for å hvile og fore seg opp på sin ferd videre nordover. Du vil med sikkerhet få øye på så vel delfiner, hvaler og seler, som otere og kanskje en tilfeldig hai.

reiseliv_reiseglede_shetland_isleands_002

Det er få overnattingssteder på Shetlandsøyene, men på Lerwick markedsfører Brudolff hotels seg sterkt. The Shetland, The Lerwick og Kveldsro House er imidlertid både umoderne og lite attraktive. Et bedre alternativ er Burrastow House, omkring 32 kilometer fra Lerwick, på Vaila Sound. Det er et bondehus fra 1759 som er vakkert restaurert. Alle de seks gjesterommene er tiltrekkende møblert, og er utstyrt med dundyner, noe som er en nødvendighet de fleste nettene her på Shetland. The Fulda Loft er trangt med lave skråtak, og også The Breibister Room er ganske lite.

reiseliv_reiseglede_Burrastow_House_Shetland

Vår anbefaling er derfor The Laird’s Room, som er utstyrt med en imponerende seng og gode baderomsfasiliteter. Måltidene serveres i den vakre spisesalen, og er førsteklasses. Tradisjonell skotsk frokost omfatter havregrøt, røkt sild og egg, røkt fisk av ulike slag og nybakt brød. Til middag serveres det nytrukket fisk og sjømat, lokalt lam, grønnsaker fra kjøkkenhagen og herlige desserter. Til maten serveres utsøkte viner, og det er tradisjon å avslutte med en like utsøkt singlemaltwhisky.

Den beste restauranten i Lerwick er etter vår mening Monty’s Bistro, et vennlig sted med okerfarget steinfasade. Vi spiste en super middag med fiskestuing som inneholdt rikelig med shetlandskamskjell, laks, kolje og muslinger samt krukkestekt lam med rødkål og potetløkkake. De arbeidsomme unge servitørene var både interesserte og hjelpsomme når vi spurte dem om hva vi burde se og hvor det var best å handle.

reiseliv_reiseglede_Montys_bistro_Lerwick_shetland

For å få det beste ut av et kort opphold på Shetlandsøyene anbefaler vi deg å ta kontakt med Allen Fraser og bli med på en eller flere av hans Shetlands Geotours. Han tilbyr dags- og helgeturer for små grupper, og kan tilsynelatende det meste av det som er verdt å vite om Shetlandsøyene.

reiseliv_reiseglede_Allen_Fraser

Selv om det går fly til Shetland som lander på Sumburgh lufthavn på sørspissen av Mainland Island, omkring 32 kilometer fra Lerwick, valgte vi å ta den avslappende fergeturen fra Aberdeen med en Northlink ferge. Overfarten tar cirka 12 timer, men med cabin-class billetter blir det en komfortabel tur, og restauranten om bord serverte overraskende gode kamskjell fra Shetland.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO