1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Smakebiter av Østfold

Tekst og foto: Tor Kjølberg (juni 2012)

Vi valgt å utforske vårt eget nærdistrikt, Østfold. Tidlig en morgen i mai dro vi fra Oslo, østover via Fetsund og Bjørkelangen på riksvei 170 forbi Magnor, ikke langt fra svenskegrensen.

Rømskog Spa og Resort
Midt i de frodige Østfoldskogene, knappe halvannen time etter avreise, piper mobilen min og ønsker velkommen til Sverige. Men vi er ikke på svenskesiden, men det er godt å vite at vi det ikke er langt til Sverige og handlemuligheter i for eksempel Charlottenberg. Plutselig svinger sjåføren av fra hovedveien og inn på en smal skogsvei. Vi har kjørt i nesten ni mil fra Oslo og har tatt av mot det lille vannet Vortungen, som faktisk har syv mil strandlinje.

reiseliv_reiseglede_romskog_spa_and_resort

Midt inne i den dype skogen, vakkert beliggende ved det blikkstille vannet, åpenbarer det seg et imponerende hotellanlegg, Rømskog Spa og Resort. Hvem i all verden ville forvente å finne et førsteklasses spahotell her, midt i tykkeste skogen, i de mest idylliske og fredelige omgivelser en kan forestille seg?

reiseliv_reiseglede_romskogspa

Rømskog Spa og Hotell har 39 dobbeltrom, en minisuite, to juniorsuiter og to seniorsuiter, og nesten alle rommene har utsikt mot sjøen og er lyse med og smakfullt innredet. Badene er flotte oig godt utstyrt. Her kan du finne både ro og romanse.

reiseliv_reiseglede_romskogspa_interior

Hotellet har dessuten saltvannsbasseng, kaldkulp, steambastu, vanlig sauna og utendørs varmbad, for ikke å snakke om et flott og innbydende spaanlegg. Et oppholdet på Rømskog gir stimulans for både kropp og sinn.

reiseliv_reiseglede_romskog_spa_exterior

Dyktige kokker, hentet inn fra Sverige, sørger for en meny som er kvalitativt på høyden med resten av anlegget. Alle måltidene serveres i restauranten med panoramautsikt over sjøen.

reiseliv_reiseglede_romskogspaandresort2

- Sammen med våre samarbeidspartnere kan vi tilby events, særlig tilrettelagt for bedriftsmarkedet, forteller hotelldirektør Berit Ludvigsen. - Hotellets størrelse gjør at bedriften eller gruppen kan få den ultimate opplevelse ved å booke hele hotellet for seg selv. Vi påstår selv at vi kan tilby "Norges råeste storhytte". Et konferanseopphold på eget hotell - kun for dere - med full betjening, vil gi en ramme for samlingen som er ganske unik. Middag hvor våre kokker kun er på plass for dere, der et livlig måltid ikke forstyrrer andre. Bedre kan det ikke bli.

Hotellet ble bygget i 2008.

Risen Grotte
Vi reiser videre fra Rømskog mot Marker kommune. Langt inne i villmarken stopper vi ved Risen Grotte, som er bygd av stein og tømmer.

Vi blir ønsket velkommen av trekkspillmusikk og den munnrappe eieren og storbonden Jørn-Ola Krog, som forteller hvordan grotten ble til. Presentasjonen er krydret av selsomme historier og maleriske beskrivelser av de trolske omgivelsene. Vi får også anledning til å gå en tur langs den flotte og vakre aktivitetsløypa som snor seg i kanten av fiskevannet. Etter sigende er det fullt av biteferdig fisk.

reiseliv_reiseglede_jorn-ola_Krog

Da vi kommer inn i selve grotten blir vi mottatt av peisvarmen fra den store peisen og nesten 750 brennende telys, som gir grotten et magisk skjær. Det må ha tatt flere timer å få plassert lysene i alle grottens kroker og kriker og få dem tent.

reiseliv_reiseglede_risen_grotte_interior

På det imponerende brede langbordet blir det servert kaffe fra svartkjelen som har kokt i peisen.

Krog sier at Risen Grotte er ideelt for kurs og konferanser og en like ypperlig arena for festlige sammenkomster.

reiseliv_reiseglede_risen_grotte_exterior

En gang hadde de besøk av 26 gjester fra Dubai, forteller han. En av gjestene la seg i robåten på vannet og ble bare liggende der, stille – lenge. Da han ble spurt om hva han gjorde, svarte han at han lyttet til stillheten. Den hadde han aldri hørt før.

Fredriksten festning, Halden
Fra Marker kommune reiser vi videre til Halden og besøker Fredriksten festning med sine 20.000 kvadratmeter festningsmurer, 40 bygninger og de tre fortene Gyldenløve, Stortårnet og Overberget.

reiseliv_reiseglede_Fredriksten_festning

Festningen ble påbegynt bygget i 1658 som en direkte følge av at Norge mistet Bohuslän og Bohus festning til Sverige. Da svenskene angrep Halden tre ganger senere i perioden 1658-60 ble danskekongen Fredrik III overbevist om at det var behov for en moderne og sterk grensefestning. Etter at festningen sto ferdig angrep svenskene Fredriksten ytterligere tre ganger, og under krigen i 1718 ble kong Karl XII felt like foran festningsmurene. Ingen vet med sikkerhet hvem som avfyrte det skjebnesvangre skuddet.

Fredriksten er Norges største, viktigste og mest ærerike grensefestning. Mange mener at den er en av de aller flotteste i Europa der den troner over majestetisk over Halden. Herfra er det en fantastisk utsikt over byen, fjorden – og langt inn over det som en gang var fiendeland.

reiseliv_reiseglede_fredriksten_festning_utsikt

I de senere årene har besøkstallene til festningen økt betydelig, ikke minst takket være de mange aktivitetene som skjer her, både ute og inne. Det populære TV-programmet Allsang på grensen arrangeres på festplassen. I år byr selveste Andrea Bochelli og Leonard Cohen på konserter på Fredriksten festning.

reiseliv_reiseglede_fredriksten_festning_Kongshallene

Kongshallene er i dag restaurert og fungerer som selskapslokale for sluttede selskaper i historiske omgivelser. Hva mer en 1700-tallsaften hvor det serveres birkebeinerskinke, fenalår, røkt lammelår, pareribs, calameris, reker, gravet laks, grønnsaker med dipp, hasselback poteter og brytebrød med tradisjonell Fredrikstenøl servert i tinnkrus?

TeamKraft – alvorlig moro
På Fredriksten festning møter vi også Ingar Diskerud, initiativtaker til eventbyrået TeamKraft, som har funnet sitt helt eget konsept.

reiseliv_reiseglede_TeamKraft_fredriksten_festning

Byrået startet opp sin virksomhet på Slettevold gård i Mysen, men har i dag også kontor i festningen.

Diskerud er tidligere politimann, og flere møter med triste skjebner fra en periode på Fox Grønland i Oslo gjorde ham oppmerksom på de problemene som mange unge sliter med.

Han ønsket å hjelpe de unge til et normalt liv og gjorde det 24 meter høye tårnet på Slettevold gård, som er godt synlig fra veien, om til et klatretårn. Det finnes mange slike tårn i USA, men bare noen få i Europa. Slettevoldtårnet er det første i sitt slag i Norge. Hensikten med tårnet er å utfordre grupper i alle aldre med klatreøvelser og samarbeid, og kanskje til og med oppdage at fobier man trodde man hadde faktisk ikke er reelle.

I dag arrangerer TeamKraft så vel foredrag som aktiviteter for unge mennesker, idrettsutøvere og bedrifter. Arrangementene foregår på Slettevold Gård, Høytorp fort i Mysen, Trømborgfjella i Eidsberg og Fredriksten festning i Halden.

reiseliv_reiseglede_teamcraft_action

Ingar Diskerud lot oss få være med på et par teamøvelser, som dokumenterte at problemløsning kan være så vel utfordrende som morsomt.

Hotellnyheter i Halden
På bryggepromenaden i Halden, med utsikt over indre havn og Fredriksten festning, finner vi Thon Hotel Halden. Big Horn restaurant er byttet ut med den nye store utserveringen som nå går helt til bryggekanten.

reiseliv_reiseglede_Thon_hotel_halden

Grand Hotel, Haldens eldste hotell, er nyoppusset, men har beholdt sin sjarmerende, klassiske stil, og har tatt i bruk nabobygget som konferansesenter.

reiseliv_reiseglede_Grand_Hotel_Halden

reiseliv_reiseglede_grand_hotel_halden_interior

Hotellet har 33 nyrenoverte rom, alle med dusj, wc, kabel-tv og telefon.

Inspiria – Sarpsborg
arpsborg har fått sitt teknologisenter. Inspiria er bygget for å øke interessen for realfag for barn og unge. I løpet av 2014 skal skolebarn fra hele Østfold ha avlagt senteret 13 ganger i et skoleprogram.

Inspiria science center har sin opprinnelse fra ingeniørutdanningen ved Høgskolen i Østfold. I 2002/2003 startet avdelingen i samarbeid med lærerutdanningen et vitensentertilbud ved skolens daværende studiested i Sarpsborg.

reiseliv_reiseglede_Inspiria_Sarpsborg

Senteret er blitt et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer gjennom egen eksperimentering. I et vitensenter kan barn og voksne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre.

Som et av åtte regionale vitensentre i Norge, er Inspiria science center underlagt Kunnskapsdepartementet og får statlige tilskudd til driften gjennom Norges Forskningsråd. Vitensentrene har som målsetting å motivere flere barn og unge til å velge realfag, men har også en viktig samfunnsoppgave, å belyse viktigheten av innsikt og kunnskap om naturvitenskap og teknologi.

reiseliv_reiseglede_Inspiria_Interior

De regionale vitensentrene i Norge arbeider for å posisjonere seg som en naturlig del av utdanningskjeden, og aktuelle forskningsresultater viser at besøk på vitensentrene representer en viktig motivasjon ved senere studie- og yrkesvalg.

Inspiria leverer i dag skoleprogrammer til elever og lærere ved grunntrinn og videregående skole i Østfold. I august 2011 åpnet det nye spektakulære vitensenteret i eget nybygg på 6400 kvadratmeter ved E6 på Grålum i Sarpsborg. Med det nye senteret er skoletilbudet blitt utvidet til et populærvitenskapelig opplevelsessenter for familie- og turistmarkedet, og en unik møte- og arrangementsarena.

Vi må bare samstemme. Senteret er imponerende og verdt et besøk, for hele familien!Superland – Norges morsomste hotell
Quality Hotel & Resort er desidert Norges morsomste hotell, heter det i hotellmagasinet Lekende tider. Superland var vår siste destinasjon denne lange, vakre maidagen.

reiseliv_reiseglede_Superland_Sarpsborg

En entusiastisk hotelldirektør Marit Bjørnland fortller at Quality Hotell & Resort passer for absolutt alle. Folk fra nærmiljøet kommer og benytter seg av badeland, leker i Superland og spiser middag mens andre gjester kommer fra fjern og nær, overnatter og bruker hotellet på en litt annen måte.

reiseliv_reiseglede_superland_play

Hotellet, som ligger tvers ovenfor Inspiria, kan se tilbake på mer enn ti års drift og har vært i kontinuerlig utvikling. For tre år siden ble Superland etablert samtidig som kapasiteten på kongressiden ble utvidet, og det ble bygget et betydelig antall nye hotellrom.

reiseliv_reiseglede_superland_restaurant

Vår dag i Østfold ble avsluttet med festmiddag på hotellet.

reiseliv_reiseglede_forrett

Som forrett ble det servert laksemousse og tilhørende vin Jacobs Creek Chardonnay.reiseliv_reiseglede_hovedrettHovedretten var yoghurtmarinert kyllingbryst med sauterte grønnsaker, tomatsaus og koskos. Jacobs Creek shiraz cabernet passende utmerket til hovedretten.

reiseliv_reiseglede_dessert

Til dessert fikk vi is med herlige skogsbær.

Et fortreffelig måltid, servert av hyggelige og serviceinnstilte servitører.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO