1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Malta

Tekst: Tor Kjølberg (juni 2012)

Mystikk og historie, samt lave levekostnader og overkommelige priser på hus i høy klasse samt skattefordeler på en øy i Middelhavet som ikke mange vet mye om, er noen av ingrediensene som gjør Malta spennende.

reiseliv_reiseglede_Malta_kart

Øygruppen Malta består av seks vakre øyer som byr på langt mer enn sand og sjøutsikt. Ikke fordi det er noe galt med asurblå laguner, gule sandstrender i bortgjemte bukter eller bølger som skyller inn over klippene gjennom naturlige bueganger av stein. Og det er dessuten rikelig med fantastiske steder langs kyststripene på disse øyene.

Riktignok finnes det andre vakre øyer i Europa, men få kan varte opp med mer enn 6.000 års historie. Hvis du er fasinert av fortiden, tror jeg Malta slår alle rekorder. Man blir rett og slett bergtatt.

reiseliv_reiseglede_Malta 

Å kjøpe eller leie eiendom på disse øyene koster ikke all verden. Levekostnadene er dessuten bemerkelsesverdig lave og utenlandske beboere oppnår skattefordeler. Det er heller ingen eiendomsskatt.

Og ville det ikke være fabelaktig å leve et sted hvor kriminalitet nesten er fullstendig fraværende? Her ligger ingen våken om natten og bekymrer seg for innbruddstyver eller andre slags ugjerninger. Disse øyene har simpelthen ingen skyggeside. Selv i de mest tettbebygde stedene låser lokalbefolkningen sjelden bildørene.

Menneskene her er i tillegg utrolig vennlige og imøtekommende. Selv om de er blitt invadert og kolonisert av nesten enhver tenkelig supermakt i oldtiden, og noen i nyere dato, bærer ingen preg av hat eller bitterhet.

Befolkningen har alltid et smil på lur, og det finnes mange former for vennlighet. Du kan faktisk risikere å bli spurt om du ønsker bilskyss selv om det ikke er det du ute etter det. Og hvis du stopper og spør etter veien, tar folk deg gjerne i hånden og følger deg til den kirken, gaten eller internettkafeen du leter etter.

reiseliv_reiseglede_malta2

Det bor en del utlendinger her. De forteller at enten du velger å bo i en liten eller stor by, er det enkelt å gli inn i lokalsamfunnet. Du risikerer å få Invitasjoner til bryllup, dåp og lokale arrangementer nesten dagen etter at du har flyttet inn.

Det aller beste ved øyene er etter min mening øyas historie. Fortiden begrenser seg ikke til museer eller er gjemt blant sider i historiebøker. Den er der, uansett hvor du velger å vandre eller hva du velger å se.

Tenk deg å utforske templer som ble bygget i forhistorisk tid, merkelige bygninger til ære for lengst glemte fruktsommelighetsgudinner som ble oppført tusenvis av år før Stonehenge eller pyramidene i Egypt i det hele tatt var påtenkt.

reiseliv_reiseglede_malta3 

Beveger vi oss hurtig fram i tid har øybeboerne byttet ut det meste av sin hedenske tro med kristendommen. Jeg sier det meste, for selv i dag kan du støte på originale fiskelandsbyer hvor båtene er prydet med magiske øyne som skal beskytte dem mot fare, akkurat slik de var for 2.500 år siden.

Har du interesse av å se det stedet hvor St. Paulus gikk i land, eller vandre gjennom skyggefulle katakomber i fotsporene til noen av de første kristne martyrene, som St. Agatha?

Du kan faktisk boltre deg i historie i middelalderbyene hvor palassene er bygget i gyllen stein, eller spasere nedover gaten der korsfarerknektene en gang utkjempet dueller. Du kan utforske citadeller på fjelltopper hvor landsbyboerne gjemte seg for barbarene. Eller du kan sitte under et flere hundre år gammelt oliventre og lese en bok eller nyte en piknik og prøvesmake herlig lokal vin.

Et helårsparadis
En overdrivelse? Du tenker kanskje at disse øyene kan være fantastiske om sommeren og godt egnet for et ferieopphold, men hva kan du gjøre om vinteren hvis du skulle bo her? Hele Europa er jo tross alt kjent for mye regn og grå skyer, i alle fall i vinterhalvåret. Jeg var her i januar, og jeg tror ikke det var noe spesielt med januar i år.

Men du ønsker deg kanskje et mer aktivt liv. All historien og mytologien her er spennende nok, men du ønsker ikke å late deg under oliventrærne eller snuse rundt i støvete gamle templer og festninger. Du foretrekker kanskje å spille golf eller tennis eller seile? Jeg kan love deg at mulighetene er mange.

Kanskje er du en utadvent type som liker selskap. Er ikke alle europeiske øyer stengt og tomme før oktober er omme? Har ikke lokalbefolkningen satt seil mot nærmeste fastland sent på høsten?

Nei, det er faktisk blå himmel og solskinn her selv i januar og februar. Og på noen av disse øyene kan du selv velge om du vil finne sinnsro eller være nær et sydende liv med mange mennesker, hvor du kan sitte på en utendørs kafé og betrakte kveldens passegiata og de små fiskebåtene som lander sin sølvfangst i havn. Ikke bare om sommeren, men også om vinteren.

reiseliv_reiseglede_malta4

Aktiviteter som golf, tennis, seiling og ridning er det mange av året gjennom, og du kan velge og vrake blant teatre, kinoer, butikker og mengder av herlig fersk frukt og grønnsaker på markedet. I tillegg finner du en spektakulær undervannsverden hvis du er interessert i scubadykking.

Eller kanskje du foretrekker å tilbringe en lørdag kveld på kasino? Ikke noe problem. Det er enkelt å finne et sted som står klart til å ta imot pengene dine, enten det gjelder slotmaskiner eller rulettbord. Det finnes lokale veddeløpsbaner også.

Jeg har visst ikke nevnt at språket her er engelsk. Engelskspråklige eiendomsmeglere, advokater, leger og hjertelige naboer slår gjerne av en prat med deg på engelsk.

Bussene frakter deg absolutt dit du vil, og den lengste reisen koster ikke mer enn omkring en tier.

Hva med lokal mat? Dette er faktisk Europa, og ikke en ødemark i Ytre Mongolia. Her serveres pastaretter. Forsøk den gjerne med fløte og soppsaus dandert med sorte trøfler, eller stekt sverdfisk, fyldige kjøttstuinger, sprø salater, daddelkaker, julepudding og stuffat talfenek.

Hvis du lurer på hva det siste er, bør du lese videre.

Varm, solkysset og enkelt
Velkommen til republikken Malta og ett av Europas mest behagelige helårsklima. Selv om øya bare er en smal flekk på kartet, har den flere åpenbare fordeler enn de fleste søreuropeiske land.

Solrike, historiske Malta er et sted som ikke er altfor godt kjent. De tre største øyene er Malta, Gozo og Comino.

De er omgitt av intenst blått hav og ligger midt i Middelhavet, like sør for Sicilia i Italia. Det betyr at det er middelhavsklima og at livsstilen er søreuropeisk, varm, solkysset og enkelt.

Selv om du ikke vet særlig mye om de maltesiske øyene betyr ikke det at du er en geografisk uvitende. De fleste av dine venner og kolleger kan sannsynligvis ikke fortelle deg hvilket kontinent republikken Malta tilhører.

Det er en skam, og kanskje feilen skyldes det maltesiske turistkontoret. For selv om Malta er full av nesten 6.000 år gammel historie, synes det som om mye er blitt borte i mange reiseguider, for republikken har kanskje flere antikviteter pr. kvadratmeter enn noe annet sted på kontinentet, noe som ofte blir fullstendig oversett.

I Destinasjoner ønsker vi å finne steder utenfor allfarvei. Derfor besluttet vi oss for å se nærmere på Malta. Vi fant blant annet ut at det er mange fordeler ved å bo her. Overkommelige eiendomspriser, utmerket helsetjeneste, lave levekostnader, og som sagt, godt vær.

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet
En sommerferie gir oss normalt bare halve historien. Derfor besøkte vi de maltesiske øyene på vinteren. Vi møtte eiendomsutviklere og besøkt private hjem både i by og på land for å finne ut hva som var til salgs eller til leie på Malta og Gozo.

Beliggenhetsfaktoren er alltid viktig. Beliggenhet på Malta betyr ikke nødvendigvis at det må være havutsikt. Men samtidig er vi av den mening at dersom et sted har mangler, skal man ikke underslå det. Jeg påstår derfor ikke at ethvert sted på Maltas kyststripe er perfekt og bildeskjønt. Men jeg må innrømme at det var ikke noe som virket forstyrrende for øynene på Gozo.

Men som på de fleste andre steder vil det også finnes gode eller dårlige og stygge elementer på Malta.

Vi har kartlagt byer og landsbyer som skandinaver mest sannsynligvis blir begeistret for, eller som de vil mislike. Mens britene liker Bugibba, foretrekker malteserne selv Sliema, men det finnes andre steder som skandinaviske huskjøpere vil finne mer interessante. Jeg kan for eksempel nevne Mdina, Marsascala, Siggiewi og Gharb.

Vakre bondegårder til forbausende lave priser
Jeg var og så på en nyrenovert bondegård med mange interessante detaljer, blant annet en åpen gård med mengder av buer og terrasser, og et stort møllerom. Hva er et møllerom?

Det er den delen av en bondegård hvor dyrene en gang ble tjoret. I dag kan de brukes som fantastiske spiserom. Prisen på en slik Gozo-perle kan være så lav som rundt en million kroner. Hvis det hadde vært snakk om Toscana-regionen i Italia ville prisen ha vært minst tre ganger så høy.

Sjønære eiendommer
Men hva koster det å bo i strandsonen? Sannsynligvis langt mindre enn du tror. En tre roms leilighet i Qawra, en av kystperlene, selges i skrivende stund for 490.000 kroner.

Leilighetene her er for øvrig romslige, og bebyggelsen er lav. Leiligheten som jeg nevnte ovenfor er på 120 kvadratmeter og selges møblert.

Overkommelige leiekostnader
Det er absolutt ingen ulempe å leie her nede heller, enten det bare er for å feriere, eller hensikten er å finne en egnet feriebolig. I en av mine favoritt fiskelandsbyer, Marsascala, kan du leie en møblert leilighet med stue, kjøkken med spiseplass, to soverom, baderom og terrasse med utsikt til bukten og dens fargerike flotilje av små fiskebåter for omkring tre tusen kroner måneden.

Ingen eiendomsskatt og lave levekostnader
Både på Malta og Gozo er det ingen lokale eiendomsskatter eller andre avgifter. Et par kan leve godt her nede for omkring 5.000 kroner måneden. Prisen for vann og elektrisitet er lav. Årlig gjennomsnittspris for elektrisitet for en familie på fire er 3.000 kroner.

Lønningene i republikken Malta er blant de laveste i Europa. Du kan leie hushjelp for omkring 30 kroner timen. Og prisen for en hårklipp? I Sliema snakket jeg med en britisk dame som bor her nede tre måneder hver vinter. Hun betaler bare 40 kroner for vask og legg. Hun så godt ut også!

Spise for mindre enn 50 kroner
Det er utrolig billig å spise ute. Jeg spiste lunsj i Marsaxlokk, en maltesisk fiskelandsby som er kjent for sine fiskerestauranter, og betalte under femtilappen for stekt sverdfisk, salat, poteter og en liten karaffel vin. Hvis du nøyer deg med pasta, serveres den med ost, spinat, erter, tunfisk og andre smalfulle ingredienser og koster ikke mer enn rundt 40 kroner.

Utlendinger velkommen
Maltesiske myndigheter ønsker utlendinger velkommen. De skal imidlertid kvalifiseres økonomisk, men prosessen er langt fra byråkratisk.

God helsetjeneste
Maltas helsevesen misunnes av mange europeiske naboer. WHO har faktisk rangert Malta som nummer ti i verden på listen over god medisinsk behandling. Norge kom langt ned på den samme listen.

Tollfri import
Utlendinger som søker om midlertidig eller fast oppholdstillatelse er unntatt toll når de flytter til Malta eller Gozo. Du kan importere husholdningsartikler, personlige gjenstander, møbler og andre artikler, unntatt våpen, helt uten toll.

Kunne du tenke deg å kjøpe en Ferrari, selvsagt signalrød? Den koster mindre på Malta. Utlendinger kan nemlig kjøpe biler uten importavgifter fra for eksempel Italia eller andre EU-land.

Ta med deg kjæledyrene
Det kan være vanskelig å leve i et annet land hvis du er nødt til å la hunden eller katten bo på kennel hjemme. Malta har riktignok karanteneperiode for kjæledyr, men den er bare på en måned. Og det er mange dyktige veterinærer på øyene.

Spennende festivaler
Det er enda en grunn til å ta turen til de maltesiske øyene, nemlig festivalene. Sommeren er en eneste lang festa, for hver eneste landsby har en festival til ære for sin egen skytshelgen.

Festivalene varer stort sett gjerne i tre dager, og i denne perioden er gatene dekorert med bannere, og kirkene er pyntet med tusenvis av eventyrlys på utsiden og rød damask og et hav av blomster møter deg når du kommer inn. Det vaier hundrevis av flagg fra takene, og de innkledde balkongene, som er typisk for maltesiske hus, er prydet med fargerike eventyrlys og draperier.

På selve festivaldagen er det musikkorps i gatene og nugat- og kjøttmatbodene har gode tider. Statuen av skytshelgenen føres i prosesjon fra kirken på parade gjennom landsbygatene. Alle kaster konfetti når den passerer, og fyrverkeriet braker løs i det statuen kommer tilbake til kirken.

I mange av landsbyfestivaler rir lokale ungdommer på hest uten sal gjennom gatene. Akkurat som i italienske Palo kjemper de om å vinne et brokadebanner. Alle er velkommen til å delta i festlighetene, og feiringen avsluttes vanligvis med imponerende fyrverkeri.

Hus med karakter
Jeg må fortelle litt om hva slags hus du kan kjøpe på de maltesiske øyene.

Men først litt geografi. Den største av de tre øyene er Malta, det er den de fleste har hørt om, selv om de ikke helt skulle klare å plassere den på kartet. Det er en travel og tett befolket øy med okerfarget landskap og hvitvaskede hus med flatt tak, som mest av alt kan minne om et bilde fra Bibelen.

Men ikke misforstå meg. Selv om du kan få inntrykk av at du har havnet i et friluftsmuseum, er ikke øya fanget i middelaldersånd. Bygningene er utstyrt med luftavkjøling, og det er mange Internett-kafeer, kjøpesentre og et nytt finanssenter. Jeg tror det er riktig å si at Malta har klart å innta det 21. århundre uten å miste sin historiske fortid. Og jeg vil understreke at fortiden er ganske imponerende, og faktisk betyr ganske mye for de husene som er til salgs.

Selv om det ikke mer mange rustikke bondegårder på Malta, er det et stort utvalg av tradisjonelle landsbyhus. Øybeboerne selv kaller dem for ”hus med karakter”, og de er faktisk spesielle. Det virker nesten som om man går inn i en fantasiverden i Midt-Østen.

Noen av de beste boligene er gjemt bak vegger uten vinduer. Du dukker inn under en enkel inngangsdør av tre uten at du aner at du er i ferd med å komme inn i en maurisk buegang med rom som er bygget omkring en skyggefull midtgård. Startprisen for slike eiendommer er på omkring 700.000 kroner.

Den gylne steinbyen Valletta
Jeg er overbevist om at du kommer til å bli bergtatt av Maltas hovedstad, Valletta. Jeg anbefaler førstegangsbesøkende å tøyle utålmodigheten ved å vente til solnedgang. Å møte Valletta i det solen går ned er en magisk opplevelse. Middelaldercitadellet som hever seg over Grand Harbor virker nesten uvirkelig, nesten som en illustrasjon i en eventyrbok.

reiseliv_reiseglede_malta_i_solnedgang 

Det er noe ved lyset her nede som skaper en gylden glød, og nesten alt virker som om det er blitt forgylt av en kunsthåndverker fra renessansen. Steinarbeidene smelter sammen med fargene av flytende honning, og de blå og grønne vinduslemmene får et juvelaktig utseende der de glitrer som safirer og smaragder.

Ofte beskrives Valletta som ”en by bygget av gentlemen for gentlemen”, og Valletta er etter min mening en av de vakreste småbyene i Europa. Gentlemen-betegnegnelsen skyldes the Hospitaller Knights of St. John, som grunnla byen i 1566 for å forsvare seg mot tyrkerne i det ottomanske keiserrike.

Den er bygget på en odde ovenfor en helt naturlig havn, en av de største i Middelhavet. Her er det er langt mellom moderne staffasje. Valletta er fortsatt fanget mellom sine festningsmurer og er stort sett en museumsgjenstand fra det 6. århundre med sine kirker og frodige palasser. Den er bare omkring en halv kilometer lang fra ende til annen, og mange gater som går i trappetrinn som gjør dem ufremkommelige for biler. Det gjør det til en fornøyelse å spasere omkring.

Den fredelige by
Et annet av mine favorittsteder på Malta er Mdina, som har klengenavnet “den fredelige by”. Det uttales Umdina og er et sted med lang historie. I det 10. århundre var det araberne som regjerte her, og den gang var byen Maltas hovedstad. Ordet Mdina er arabisk og betyr en by med murer.

Ikke forvent deg at Mdina er en metropol, for den er bare en landsby på en fjelltopp. Det skal godt gjøres å gå seg bort her. Det bor ikke mer enn 500 familier i de gamle klostrene, palassene og kirkene. Her snor alleene seg oppover åssiden, og gatelysene om kveldene skaper en romantisk stemning. Mdina er preget av melankoli, men den er vakker. Gå ikke glipp av den.

Fantastiske Gozo
Naboøyene Gozo og Comino er nesten helt ukjente. Comino er svært liten, men Gozo er et herlig sted å bo hvis du er ute etter fred og ro, kanskje i et lite landsbyhus eller et tradisjonelt bondehus fra det 17. århundre.

reiseliv_reiseglede_Gozo 

Mens Malta er blitt en populær destinasjon for britiske pensjonister på jakt etter sol og varme om vinteren, har Gozo en helt annen historie. Øya er fortsatt nesten helt uoppdaget. Få europeere har besøkt øya i det hele tatt, for ikke å snakke om å vurdere å kjøpe bolig der.

Kanskje grunnen er at det ikke finnes strandkafeer eller discoer. Det er heller ingen suvenirforretninger, bare et tidløst landskap med lave åser, enorme domkirker og bleke honningfargede landsbyer hvor gamle damer i sorte slør og herresokker og sko bærer med seg sitt bakverk hjem. Nesten siciliansk, der befolkningen ser fram til ettermiddagens siesta som varer i tre timer.

Øya med det merkelige navnet er bare 54 kilometer bred, og det kan nesten virke som om den ligger ved verdens ende. Men faktisk er det ikke mer enn 20 minutters fergetur til dens bedre kjente nabo. I motsetning til Malta er den langt mindre befolket. Det bor faktisk bare 30.000 mennesker her. Legenden forteller at nymfen Calypso fanget Odyssevs i en hule her på øya i syv lange år.

reiseliv_reiseglede_Gozo2

Jeg var her bare en dag, og jeg så bønder med hest og kjerre på vei mot de lave terrasserte åsene. Selv om det var januar var åsene dekket av et hav med gule villblomster.

reiseliv_reiseglede_Gozo3

Grønt, avslappende, fullstendig uberørt. Trygt, vennlig, og hver årstid har sin egen sjarm.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO