1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Pamplonada i San Miguel de Allende

For Destinasjoner av Anita Meghir

Løpe foran oksene? Ja, kanskje for 20 år siden, men for oss var det en opplevelse bare å være tilskuere til Pamplonada i San Miguel de Allende.

Vi klarte ikke å komme så veldig nær selve stedet der alt skjer, for det strømmer nesten 20.000 mennesker til San Miguels Pamplonada, oppkalt etter den spanske byen Pamplona. Siden starten i 1973 har Pamplonadaen virket som en magnet på unge meksikanske machoer og deres heiende venninner. Tredje helg i september er byen overfylt av unge menn i hvite skjorter og røde bandanas i håp om å imponere kvinnelige beundrere med sitt mot når de jages av et titalls sinte, forvirrede okser med spisse horn i en spesielt avgrenset del i et av byens sentrumskvartaler.

reiseliv_reiselyst_pamplonada_san_miguel_de_allende

Det er faktisk et syn, ikke minst fra vårt utkikkspunkt, et godt stykke fra sentrum i en komfortabel restaurant ved navn La Vida. Derfra kunne vi se hele forestillingen på meksikansk fjernsyn. Hundretalls av deltakerne ble påført større eller mindre skader, selv om flere av dem hadde mindre med oksene å gjøre og mer med et noe for stort inntak av alkohol. For å redusere antall skader forsøkte bystyret å forby salg av alkohol på barer og restauranter fra klokken 11 om formiddagen dagen før og inntil arrangementet var gjennomført neste dag.

reiseliv_reiseglede_pamplonada_statue

Men Pamplonadaen handler faktisk om alkoholisert overmot og galskap, og forbudet ble elegant omgått med typisk meksikansk oppfinnsomhet. Det er jo ikke noe problem å ha med seg flasker som tilsynelatende inneholder klart, rent vann, selv om det i virkeligheten er tequila blanca.

De fleste av mennene forsøker å unngå å bli spiddet av oksene, men noen få tapre sjeler ynder å opptre som matadorer med improviserte kapper, de modigste drar i oksehalene og hopper til og med opp på okseryggen etter at de selv er utmattet av all løpingen. Vi så til vår forbauselse en spesielt gal hombre som stilte seg like foran en okse og bokstavelig talt grep den i hornene og hev seg over okseryggen i en saltomortale og landet på føttene.

I vårt stille sinn tenkte vi at etter en slik forestilling hadde ikke venninnen hans noe annet valg enn å gi ham sitt hjerte. Hun kunne prise seg lykkelig at hun ikke i tillegg måtte gi ham en nyre.

Det er også verdt å reise til Pamplona i Spania for å overvære okseløpene der. Dit kommer du enklest med fly til Bilbao. Derfra går det buss til Pamplona. Okseløpene skjer hvert år i perioden 6. til 14. juli. Det er størst trykk første dag fra klokken tolv etter selve åpningsseremonien, og så avtar trengselen dag for dag.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO